GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 12:58
Autor: SEEbiz / H
JOHANNESBURG - Booster doza Johnson&Johnsona protiv covida-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.

Glenda Gray iznijela je nalaze istraživanja SAMRC-a na brifingu južnoafričkog ministarstva zdravstva o petom valu covida-19, izazvanog širenjem nove varijante.

"Ustanovili smo 85-postotnu učinkovitost i utvrdili da se učinkovitost te vrste cjepiva održava do dva mjeseca", rekla je. "Vrlo smo sretni da možemo izvijestiti o vrlo visokim razinama učinkovitosti cjepiva protiv omikrona", rekla je.

U istraživanju je sudjelovalo 477.234 zdravstvenih radnika, od kojih su svi cijepljeni J&J cjepivom. Od njih 236.000 - otprilike pola - primilo je J&J booster dozu.

Proučavala se hospitalizacija među zdravstvenim radnicima zaraženima u četvrtom valu i ustanovljeno je da booster doza smanjuje hospitalizacije za 63 posto u prva dva tjedna nakon primanja boostera, a nakon toga se povećala do 85 posto u razdoblju između 1-2 mjeseca.

"Ovo je prvi svjetski dokaz učinkovitosti cjepiva (protiv omikrona) primjenom cjepiva J&J", rekla je Gray.

Južnoafričke vlasti dosad su prednost davale Pfizerovu cjepivu - primijenile su 21 milijun doza, tri puta više od otprilike oko 7 milijuna primijenjenih doza cjepiva J&J.

Međutim cjepivo J&J smatra se logistički mnogo poželjnijim jer je to režim jednokratnog cjepiva koje je lakše primijeniti u udaljenim ruralnim područjima u kojima praćenje može biti otežano.

Podaci potvrđuju već snažne svjetske dokaze da omikron može izbjeći zaštitu cjepiva kad je u pitanju početna zaraza.

Među sudionicima istraživanja bilo je oko 30.000 zaraza za vrijeme vala omikron varijante, u usporedbi sa samo oko 11.000 u prijašnjim valovima izazvanima delta i beta varijantama.

Istraživanje je također pokazalo da su osobe zaražene HIV-om podložnije hospitalizaciji zbog omikrona.

"Oni (koji su hospitalizirani) imaju veću vjerojatnost da su zaraženi HIV-om a manju da imaju druge komorbiditete u usporedbi s razdobljem beta i delta varijante", ustvrdila je Gray.

Prevalencija HIV-a u Južnoj Africi iznosi oko 13 posto.

Odvojeno istraživanje Južnoafričkoga nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) u petak je sugeriralo da omikron može izazvati manje tešku bolest od prijašnjih varijanti, čak i među necijepljenima.

Tagovi: Johnson&Johnson, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE