GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boeingov zviždač upozorava na probleme sa sustavom opskrbe kisikom u 787 Dreamlineru

Boeingov zviždač upozorava na probleme sa sustavom opskrbe kisikom u 787 Dreamlineru
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2019 / 09:13
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Testovi pokazuju da postoji mogućnost da četvrtina sustava za opskrbu kisikom u Boeingovim zrakoplovima 787 Dreamliner ne funkcionira ispravno, tvrdi u razgovoru za BBC zviždač John Barnett, upozoravajući na štetne posljedice korporativne kulture usmjerene na brzinu i rezanje troškova.

Barnett navodi da je prilikom otpisa sustava koji su zabilježili manju 'kozmetičku' štetu utvrdio da neke boce s kisikom ne funkcioniraju kako treba. Zatražio je interni kontrolirani test koji je obuhvatio 300 sustava i 75 njih nije funkcioniralo kako treba, što znači da je 25 posto njih bilo neispravno, prenosi BBC.

Uprava je blokirala njegove pokušaje da temeljitije ispita problem, tvrdi Barnett, a američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) odbacila je njegovu pritužbu 2017. godine uz obrazloženje da su iz uprave naznačili da rade na rješenju problema.

Barnett tvrdi i da su neispravni dijelovi u jednoj tvornici namjerno ugrađeni u zrakoplove.

Kompanija negira njegove optužbe i tvrdi da su svi njezini zrakoplovi izgrađeni po najvišim standardima sigurnosti i kvalitete.

Zbog neispravnosti takvih sustava putnici bi u slučaju iznenadne dekompresije u zrakoplovu mogli ostati bez kisika, tumači BBC.

Barnett je bio inženjer za kontrolu kvalitete u Boeingu za koji je radio 32 godine, do umirovljenja zbog zdravstvenih razloga u ožujku 2017. godine. Od 2010. godine radio je na poziciji menadžera za kvalitetu u Boeingovoj tvornici u Južnoj Karolini, navodi BBC.

U tom se pogonu proizvodi 787 Dreamliner, moderni zrakoplov koji je u upotrebi na dugim rutama diljem svijeta. Unatoč problemima u početnoj fazi, zrakoplov je vrlo popularan među zrakoplovnim prijevoznicima i koristan je izvor zarade za Boeing.

Boeingov zviždač pak upozorava da se zbog želje da se novoproizvedeni zrakoplov što prije pusti u promet postupak montaže ubrzava a sigurnost kompromitira.

Kompanija negira takve tvrdnje i ističe da su „sigurnost, kvaliteta i integritet u samoj srži Boeingovih vrijednosti".

Barnett nije jedini Boeingov zaposlenik koji je izrazio zabrinutost zbog proizvodnih procesa u toj kompaniji, upozorava BBC. Tako je javnost početkom godine doznala da su nakon nesreće 737 Maxa u Etiopiji četvorica sadašnjih ili bivših zaposlenika kontaktirala pozivnu liniju Američke savezne agencije za zrakoplovstvo (FAA) kako bi prijavili moguće probleme.

Barnett smatra da problemi na koje je ukazao odražavaju korporativnu kulturu fokusiranu na "brzinu, smanjenje troškova i štedljivost", prenosi BBC.

Boeing je u posljednje vrijeme pod povećalom regulatora i javnosti zbog dvije katastrofalne nesreće krajem prošle i početkom ove godine u koje je bio uključen njegov zrakoplov tipa 737 Max. U nesrećama u Indoneziji i Etiopiiji stradalo je ukupno 356 ljudi.

Kompanija je nedavno naručila neovisnu analizu sigurnosnih procesa koja je po njihovim navodima "pokazala rigorozno poštivanje i usklađenost s FAA-ovim standardima za dodjelu dozvola i s Boeingovim zahtjevima za projektiranje i izradu zrakoplova".

Krajem rujna ipak su najavili niz izmjena u sigurnosnim strukturama, uključujući i osnivanje nove "organizacije za sigurnost proizvoda i usluga".

Tagovi: Boeing 787 Dreamliner, Boeing
PROČITAJ I OVO
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
SUBVENCIJE
U deset dana subvencije isplaćene za 37.000 tvrtki
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (ovih je dana zatrpan zahtjevima poduzetnika za isplatu državne subvencije na plaće, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je u 10 dana isplaćeno čak 37.000 tvrtki.
Kolika će biti Krkina dividenda?
RASPODJELA DOBITI
Kolika će biti Krkina dividenda?
LJUBLJANA - Krka će svoj prijedlog za isplatu dividende za 2019. godinu objaviti 9. travnja.
Novinarstvo snažno pogođeno koronavirusom
POSLJEDICE
Novinarstvo snažno pogođeno koronavirusom
ZAGREB - I dok se Europljani trenutno možda osjećaju preplavljeni vijestima, novinarstvo je samo po sebi dvostruko pogođeno otkako je izbila zaraza koronavirusom.
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
OVLASTI
Švicarska vlada može novim ovlastima prisiliti kompanije na veću proizvodnju lijekova
BERN - Švicarska vlada proširila je u petak ovlasti kako bi mogla naložiti tvrtkama da povećaju proizvodnju ključnih medicinskih potrepština poput lijekova i zaštitne opreme u slučaju veće potražnje zbog pandemije koronavirusa.
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
OPCIJE
Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
ZAGREB - Udruženje leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) donijelo je na preporuku Hanfe set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa, priopćeno je u petak iz HGK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE