GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boeing gubi ogroman novac zbog pregovora s Trumpom o predsjedničkim zrakoplovima

Boeing gubi ogroman novac zbog pregovora s Trumpom o predsjedničkim zrakoplovima
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz
SEATTLE - Boeing vjerojatno nije trebao pristati na ponovno pregovaranje o uvjetima ugovora o Air Force Oneu nakon prigovora američkog predsjednika Donalda Trumpa na ugovor, a ta odluka danas košta Boeing stotine milijuna dolara, rekao je u srijedu čelnik te tvrtke.

Čim je izabran za šefa države, Trump je oštro kritizirao previsoku cijenu za njega - više od četiri milijarde dolara od prvotnog ugovora, te pozvao Boeing da to preispita.

Tvrtka je konačno u veljači 2018. dogovorila s Pentagonom "ugovor s fiksnom cijenom" od 3,9 milijardi dolara za dva predsjednička Boeinga 747-8.

"Mogu samo reći da je to bilo vrlo posebno vrijeme, vrlo posebni pregovori, vrlo poseban skup rizika koje Boeing vjerojatno nije smio preuzeti", rekao je Dave Calhoun u srijedu.

Zato Boeing sada mora "preuzeti troškove vezane uz to", a uvjeti su se potpuno promijenili, dodao je generalni direktor.

Zbog toga je Boeing morao platiti 660 milijuna dolara za program VC-25B, naziv je dobio predsjednički avion.

Proizvođač mora isporučiti zrakoplov po dogovorenoj cijeni, ali se mora suočiti s većim troškovima svojih dobavljača kako bi ispunio tehničke zahtjeve i nadoknadio kašnjenje.

Riskirali smo ne znajući da će Kovid-19 udariti i da će inflacija prevladati, rekao je Kalhun.

Ugovor uključuje isporuku dvaju 747-8 koji su veći, moderniji, brži i troše manje od sadašnjeg 30-godišnjeg Presidential 747-200.

"Air Force One", koji teoretski nosi to ime samo kada je u njemu američki predsjednik, omogućuje šefu države da provodi sve svoje ovlasti u zraku, uključujući i izvođenje nuklearnog napada.

Tagovi: Boeing, Akir Force One, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE