GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bjelin u Ogulinu gradi najveću svjetsku tvornicu drvenih podnih obloga

Bjelin u Ogulinu gradi najveću svjetsku tvornicu drvenih podnih obloga
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 10:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Woodura, tehnologija za proizvodnju podova koju je razvila tvrtka Välinge Innovation, postigla je uspjeh u prodaji, a potražnja za Bjelinovim učvršćenim drvenim podovima raste.

Tvornica smještena u Vikenu, u švedskoj pokrajini Skåne, koja je puštena u rad prije samo dvije godine, dostići će svoj puni kapacitet već 2023. godine. Vlasnik tvrtke, Pervanovo Invest AB, stoga ulaže 200 milijuna eura u novu, najsuvremenije opremljenu tvornicu u Hrvatskoj, koja će ujedno biti i najveća svjetska tvornica podnih obloga.

U listopadu 2020. Pervanovo Invest AB, matična tvrtka grupacije koja uključuje Välinge Innovation i Bjelin, donijela je odluku o ulaganju u visokotehnološki, potpuno integrirani i automatizirani pogon u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju učvršćenih drvenih podova za globalno tržište.

Nova tvornica „Ogulin 2“ gradi se pored postojeće tvornice parketa, „Ogulin 1“. Kapacitet proizvodnje tvornice postupno će se povećavati od 2023. godine, a do trenutka kada „Ogulin 2“ u potpunosti uđe u pogon 2027. godine, bit će najveća svjetska tvornica drvenih podova s proizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje. Ukupni godišnji obujam proizvodnje podova u Vikenu i „Ogulinu 2“ tada će iznositi 30 milijuna četvornih metara.

Nova tvornica gradi se na 330.000 četvornih metara površine, smještenih uz autocestu Zagreb-Split. Ukupna površina tvornice iznosi 100.000 m2, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiranih vlastitim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatiziranoj tvornici „Ogulin 2“ podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno je dobivena od drvnog otpada iz Bjelinovih tvornica smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je također razvila tvrtka Välinge Innovation.

Kako bi odgovarala ulaganjima u proizvodne kapacitete, grupacija će strateški ulagati i u organizaciju prodaje i oglašavanja u Europi, SAD-u i Aziji te na taj način ojačati svoje robne marke na globalnoj razini.

„ Jako sam zadovoljan što smo nakon deset godina visokih troškova razvoja spremni povećati proizvodnju na bazi drvnog praha i predstaviti slijedeću generaciju drvenih podova - učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva. Rezultat potvrđuje izuzetno pozitivan odgovor tržišta, povijesno jednak lansiranju troslojnog parketa 1945. godine od švedskih tvrtki Kährs i Tarkett.

Zbog tog uspjeha odvažili smo se da ovu revolucionarnu investiciju nastavimo u Hrvatskoj, gdje imamo pristup visokokvalitetnim hrastovim šumama u kombinaciji s kvalificiranim zaposlenicima ", rekao je Darko Pervan, izvršni direktor Pervanovo Investa AB.

„Oduševljeni smo što su naši vlasnici spremni na tako snažno ulaganje u tehnologiju Woodura®. Nadamo se da će uspjeh naše sestrinske tvrtke i našeg glavnog partnera Bjelina, koji promovira i prodaje podne obloge, potaknuti druge da se prijave za licencu za ovu inovativnu tehnologiju ", rekao je Niclas Håkansson, izvršni direktor Välinge Innovation.

„Ponosni smo što naš vlasnik Pervanovo Invest AB pokreće ovo veliko ulaganje u Hrvatsku i drago nam je što smo zajedno sa švedskim kolegama pokrenuli Woodura® tehnologiju tvrtke Välinge Innovation. Tijekom posljednje dvije godine sve su naše tvornice podignute na visoku tehnološku razinu, ali ovo novo ulaganje u tehnologiju u Ogulinu zaista je izvanredno. Investicija će Bjelinu donijeti vodeću svjetsku poziciju, a rezultirat će i izravnim povećanjem radne snage u Hrvatskoj sa 600 novih zaposlenika, povećavajući je s postojećih 800 na 1.400. Inicijativa će stvoriti i nova radna mjesta u proizvodnim jedinicama u Bjelovaru i Otoku, gdje ćemo povećati proizvodnju vrhunskog furnira i prerađivati drvni otpad za proizvodnju u Ogulinu 2", rekao je Stjepan Vojnić, izvršni direktor za Bjelin Hrvatska.

„Činjenica da vlasnici intenzivno ulažu u povećanje proizvodnih kapaciteta dokaz je uspjeha prodaje tvrtke Bjelin i pokazuje da su naši podovi na dobrom putu. Podovi su lijepi, izdržljivi i ne samo da udovoljavaju trenutnim ekološkim zahtjevima, već ih uvelike i premašuju. Radujemo se nastavku dobre suradnje s našom sestrinskom tvrtkom Välinge Innovation ", rekao je Zoran Mihajlović, izvršni direktor za Bjelin Švedska AB.

Tagovi: Bjelin, Ogulin, Välinge Innovation, Zoran Mihajlović, Stjepan Vojnić, Pervanovo Invest AB,
PROČITAJ I OVO
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
LIJEK
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
NEW YORK - Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
ANALIZA - Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi
CJEPIVA
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi

LONDON - Europska unija zatražit će od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz cjepiva AstraZenece kako bi nadomijestila vlastite nedostatke u opskrbi, objavio je u subotu Financial Times (FT).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE