GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši stjuard novi direktor Zračne luke Zagreb

Bivši stjuard novi direktor Zračne luke Zagreb
IMENOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2017 / 09:08
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je konačno ubrzala s imenovanjima u strateškim trgovačkim društvima. U četvrtak su nadzornim odborima i skupštinama predloženi novi predsjednici i članovi uprava u 13 državnih tvrtki.

Iako se u uvodu odluka navodi kako se imenovanja predlažu temeljem provedenih javnih natječaja, u pozadini se zapravo odlučuje na temelju političke pripadnosti i političkog dogovora HDZ-a i HNS-a po principu predsjednik Uprave je čovjek HDZ-a, a jedan član Uprave je izbor HNS-a. U taj se dogovor uspio ipak ugurati i Radimir Čačić sa svojim kadrom.

Ovaj su tjedan u najvećoj mjeri objavljena imenovanja u sektoru prometa. Imenovane su uprave Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prometa te većine zračnih luka i tvrtke Zračna luka Zagreb. Prema dostupnim informacijama, za uprave HAC-a, HC-a i HŽ Infrastrukture stiglo je najviše prijava na natječaj - za svaku tvrtku oko 40. U Hrvatskim cestama i HŽ Infrastrukturi ostali su isti direktori, a na čelo HAC-a i HŽ Putničkog prometa dolaze novi ljudi.

Na čelo HAC-a dolazi Tomislav Rosandić, sadašnji član Uprave Hrvatske elektroprivrede. Ostali članovi Uprave su Boris Huzjan, sadašnji direktor HAC-ONC-a, i Stjepan Baranašić, bivši pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije. Rosandić je priznati financijski stručnjak koji u HAC dolazi kao čovjek HDZ-a. Baranašić je, pak, kadar HNS-a.

Rosandić bi službeno trebao biti postavljen sljedeći tjedan, a prvo što ga čeka je kupnja 27 posto udjela Autoceste Rijeka - Zagreb u tvrtki za održavanje i naplatu cestarine HAC-ONC za 40 milijuna kuna. Prema planu restrukturiranja, HAC-ONC će se ponovno spojiti s Hrvatskim autocestama, a da bi se to napravilo, HAC mora otkupiti udjel ARZ-a u toj tvrtki. Prema traženju Svjetske banke, koja financira restrukturiranje, novac mora biti uplaćen već sljedeći mjesec, a formalno će HAC-ONC unutar HAC-a početi funkcionirati 1. siječnja 2018.

Dotad nova Uprava mora provesti novu sistematizaciju radnih mjesta unutar HAC-a. To znači da će dosadašnje brojne dvostruke uprave i sektori koji su postojali u HAC-u i HAC-ONC-u biti ukinute. Zbog toga bi do kraja godine iz HAC-a trebalo, s povlaštenim otpremninama, otići oko 160 zaposlenika, što će se financirati sredstvima Europske banke.

Na čelu Hrvatskih cesta ostao je dosadašnji direktor Josip Škorić, no u Upravu je ušao Alen Leverić, član HNS-a, bivši član Nadzornog odbora HEP-a i zamjenik ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Ivan Krešić i dalje je prvi čovjek HŽ Infrastrukture kao kadar HDZ-a. No, Vlada je u Upravu imenovala Nikolu Ljubana, predsjednika zagrebačke organizacije Narodne stranke reformista Radimira Čačića. Prema našim informacijama, Ljubanovo imenovanje plod je dogovora HDZ-a i varaždinskog župana Radimira Čačića koji na taj način želi osigurati provedbu projekta gradnje brze pruge od Čakovca do Zagreba, koju je Vlada nedavno uvrstila kao svoj strateški projekt.

Na opće iznenađenje struke, na čelo tvrtke Zračna luka Zagreb, koja nadzire provedbu koncesijskog ugovora za zagrebački aerodrom, imenovan je Ranko Ilić. Ilić je bio stjuard u Croatia Airlinesu, a zatim direktor Sektora kabinskih operacija u toj tvrtki. Potom je otišao raditi u Omar Air. Na novu je dužnost, prema našim informacijama, imenovan na preporuku HNS-a.

Tagovi: Ranko Ilić, Zračna luka Zagreb, Hrvatske autoceste, Tomislav Rosandić, Autocesta Zagreb-Rijeka, Boris Huzjan
PROČITAJ I OVO
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
OTVARANJE
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
ZAGREB - Terme Tuhelj u petak otvaraju unutarnje i vanjske bazene, u skladu s mjerama zaštite i preporukama HZJZ-a, idući petak otvaraju i hotel, a sredinom lipnja planiraju dovršetak uređenja novog glamping naselja, investicije vrijedne oko 3 milijuna eura, doznaje se iz tih Termi.
Croatia Airlines najavio nove letove
LETOVI
Croatia Airlines najavio nove letove
ZAGREB - Croatia Airlines objavio je svoj privremeni raspored do 14. lipnja, u kojem će prijevoznik nastaviti operacije od Zagreba do Zuricha, te domaći servis Zagreb - Pula - Zadar od 8. lipnja.
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
PROMET
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
LJUBLJANA - Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije covida-19, danas će se na aerodromu Ljubljana obaviti prvi redoviti putnički let.
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
REZOVI
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
LONDON - Kuwait Airways je danas objavio otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE