GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši šef IGH zamijenit će Darka Horvata

Bivši šef IGH zamijenit će Darka Horvata
ZAMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 09:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ivan Paladina, bivši predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke, kako doznaje Jutarnji list, trebao bi postati novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji će naslijediti Darka Horvata.

Riječ je o stručnjaku koji nije član HDZ-a, ali je, govore izvori, blizak vladajućoj stranci, a premijer Andrej Plenković odlučio se za njega zbog iznimnog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata, navodi dnevnik u ponedjeljak.

"Sve što je HPB radio dok je on bio savjetnik, bilo je odlično pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatska", kaže Jutarnjem listu jedan visoki izvor iz HDZ-a, potvrđujući da je odluka donesena i da će je premijer sutra objaviti na sjednici Predsjedništva HDZ-a.

Premijer se odlučio za profil, kažu, sposobnog menadžera koji nije član stranke, ali je blizak HDZ-u i koji ima dugogodišnje upravljačko iskustvo. Osim što je bio tri godine na čelu IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, Paladina je od 2015. bio s Gljadelkinom suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja je poslije preimenovana u Kupari Luxury Hotels. Tvrtka je još 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari.

Upravo je Paladina 2018. otišao iz IGH i potpuno se posvetio razvoju projekta kraj Dubrovnika, koji do danas nije realiziran. U rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Management, tvrtka iz Hong Konga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina.

Navodno Paladina i Gljadelkin, govore izvori Jutarnjeg lista, više nisu u dobrim odnosima. Od 2006. do 2008. bio je direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, zatim godinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja razvija turistički projekt na Srđu, a od 2009. do 2011. projekt-menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajeva, donosi Jutarnji list.

Fotografija: Davorin Višnjić, Pixsell

Tagovi: Ivan Paladina, Institut IGH, Sergej Gljadelkin, Sberbank, Kupari, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE