GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši članovi Uprave Petrola: Nadzornici zamagljuju činjenice

Bivši članovi Uprave Petrola: Nadzornici zamagljuju činjenice
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2019 / 13:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Trojica bivših članova Uprave Petrola, koji su se sporazumno dogovorili o prijevremenom raskidu mandata zbog neslaganja s Nadzornim odborom, odbacili su daljnja objašnjenja Nadzornog odbora i nadaju se da će moći razjasniti svoja stajališta na izvanrednoj glavnoj skupštini.

"Dali smo suglasnost za objavljivanje sporazuma o prijevremenom raskidu radi pružanja objektivnih i pravednih informacija dioničarima. Očito je da nadzorni odbor prikriva sadržaj sporazuma kako bi javnosti mogao ponuditi" svoje "stavove", napisao je bivši predsjednik u priopćenju.

Upravu Petrola činili su predsjednik Tomaž Berločnik i članovi Igor Stebernak i Rok Vodnik. Kao što su istakli, o nesuglasicama između Uprave i Nadzornog odbora odlučuje glavna skupština društva kad god oni nastanu.

"Nadamo se da ćemo dobiti priliku da objasnimo svoje stavove na AGM-u. Poslovni rezultati tvrtke posljednjih godina svjedoče o tome kako smo vodili tvrtku", napisali su članovi bivše uprave.

Zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštine dioničara je Slovenskom državnom holdingu poslao i Uprava, gdje se očekuje da će vlasnici dobiti detaljnije informacije o razlozima za prijevremeni odlazak uprave Berličnika nakon prihoda najveće gospodarske skupine u zemlji.
Zbog burnih reakcija u javnosti nakon smjene Uprave Petrola, nadzornici tvrtke napisali su na stranicama Ljubljanske burze da im uprava pod Berločnikovim vodstvom nije osigurala vjerodostojne materijale o planiranim investicijama i o njima ne mogu odlučivati.

"Nesklad između Petrolovog odbora i Nadzornog odbora u vezi s provedbom usvojene strategije odnosi se na prijedloge Uprave, čija bi potvrda bila značajan odmak od usvojenog Strateškog poslovnog plana 2018.-2022. Ali Uprava nikada nije pružila vjerodostojne materijale za donošenje odluka." napisali su u nadzornom odboru.

Kažu da su više puta pozvali bivšu upravu Tomaša Berločnika da ponudi vjerodostojne materijale, "jer su materijali sadržavali višemilijunske pogreške u izračunu novčanog toka i iznos duga potrebnog za financiranje investicija". Stoga je ovaj materijal ocijenjen kao pogrešan i na temelju toga nije se mogla donijeti nikakva odluka.

Uprava je materijal nekoliko puta dopunjavala, ali "zahtjevi Nadzornog odbora za dodatna pojašnjenja i ispravke nisu poštovani". Oni su također pokazali materijalno pogrešan iznos i iznos duga, čak i uz skuplji podređeni dug, vjeruju supervizori.

Prisjetili su se i ocjene Standard & Poor's Rating Services koja je istaknula ključni rizik od velike investicije kompanije (u vrijednosti 521 milijuna eura u skladu s usvojenom strategijom) u sljedećim godinama, uglavnom izvan temeljnih aktivnosti.

Tagovi: Petrol, Tomaž Berločnik, Igor Stebernak, Rok Vodnik
PROČITAJ I OVO
Poteškoće pristupa internetu za dio korisnika A1
SLABOSTI
Poteškoće pristupa internetu za dio korisnika A1
ZAGREB - Od oko 18 sati otežan je pristup internetu za dio korisnika A1 usluga. Obavijest i ispriku istaknuli su na svojiom facebook stranicama.
Optima Telekom grupa s gubitkom od 3,1 milijun kuna
GUBITAK
Optima Telekom grupa s gubitkom od 3,1 milijun kuna
ZAGREB - Optima Telekom (OT) grupa u prvih devet mjeseci poslovala je s gubitkom od 3,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit od 5 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće te kompanije.
Boeing i treći kvartal zaključio s gubitkom
GUBITAK
Boeing i treći kvartal zaključio s gubitkom

DETROIT - Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je u srijedu da je i treće tromjesečje zaključio s gubitkom zbog pandemije koronavirusa i prizemljenja zrakoplova tipa 737 MAX, najavivši ukidanje dodatnih 30 tisuća radnih mjesta.

Heinekenova prodaja u ljetnom tromjesečju signalizirala oporavak
OPORAVAK
Heinekenova prodaja u ljetnom tromjesečju signalizirala oporavak

AMSTERDAM - Heineken je izvijestio u srijedu da mu je prodaja u trećem tromjesečju pala manje nego što su očekivali zahvaljujući boljim rezultatima u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA
LOŠA GODINA
Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA

PULA - Arena Hospitality Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je 228,7 milijuna kuna prihoda ili 66,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je EBITDA iznosila 18,6 milijuna kuna za razliku od lanjskih 249 milijuna kuna, podaci su iz nereviranog i konsolidiranog izvješće te hotelske grupacije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE