GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši članovi Uprave Petrola: Nadzornici zamagljuju činjenice

Bivši članovi Uprave Petrola: Nadzornici zamagljuju činjenice
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2019 / 13:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Trojica bivših članova Uprave Petrola, koji su se sporazumno dogovorili o prijevremenom raskidu mandata zbog neslaganja s Nadzornim odborom, odbacili su daljnja objašnjenja Nadzornog odbora i nadaju se da će moći razjasniti svoja stajališta na izvanrednoj glavnoj skupštini.

"Dali smo suglasnost za objavljivanje sporazuma o prijevremenom raskidu radi pružanja objektivnih i pravednih informacija dioničarima. Očito je da nadzorni odbor prikriva sadržaj sporazuma kako bi javnosti mogao ponuditi" svoje "stavove", napisao je bivši predsjednik u priopćenju.

Upravu Petrola činili su predsjednik Tomaž Berločnik i članovi Igor Stebernak i Rok Vodnik. Kao što su istakli, o nesuglasicama između Uprave i Nadzornog odbora odlučuje glavna skupština društva kad god oni nastanu.

"Nadamo se da ćemo dobiti priliku da objasnimo svoje stavove na AGM-u. Poslovni rezultati tvrtke posljednjih godina svjedoče o tome kako smo vodili tvrtku", napisali su članovi bivše uprave.

Zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštine dioničara je Slovenskom državnom holdingu poslao i Uprava, gdje se očekuje da će vlasnici dobiti detaljnije informacije o razlozima za prijevremeni odlazak uprave Berličnika nakon prihoda najveće gospodarske skupine u zemlji.
Zbog burnih reakcija u javnosti nakon smjene Uprave Petrola, nadzornici tvrtke napisali su na stranicama Ljubljanske burze da im uprava pod Berločnikovim vodstvom nije osigurala vjerodostojne materijale o planiranim investicijama i o njima ne mogu odlučivati.

"Nesklad između Petrolovog odbora i Nadzornog odbora u vezi s provedbom usvojene strategije odnosi se na prijedloge Uprave, čija bi potvrda bila značajan odmak od usvojenog Strateškog poslovnog plana 2018.-2022. Ali Uprava nikada nije pružila vjerodostojne materijale za donošenje odluka." napisali su u nadzornom odboru.

Kažu da su više puta pozvali bivšu upravu Tomaša Berločnika da ponudi vjerodostojne materijale, "jer su materijali sadržavali višemilijunske pogreške u izračunu novčanog toka i iznos duga potrebnog za financiranje investicija". Stoga je ovaj materijal ocijenjen kao pogrešan i na temelju toga nije se mogla donijeti nikakva odluka.

Uprava je materijal nekoliko puta dopunjavala, ali "zahtjevi Nadzornog odbora za dodatna pojašnjenja i ispravke nisu poštovani". Oni su također pokazali materijalno pogrešan iznos i iznos duga, čak i uz skuplji podređeni dug, vjeruju supervizori.

Prisjetili su se i ocjene Standard & Poor's Rating Services koja je istaknula ključni rizik od velike investicije kompanije (u vrijednosti 521 milijuna eura u skladu s usvojenom strategijom) u sljedećim godinama, uglavnom izvan temeljnih aktivnosti.

Tagovi: Petrol, Tomaž Berločnik, Igor Stebernak, Rok Vodnik
PROČITAJ I OVO
Volocopter prodaje karte za let prvim električnim zračnim taksijem
INOVACIJE
Volocopter prodaje karte za let prvim električnim zračnim taksijem
BERLIN - Leteći taksiji u obliku velikih putničkih dronova na električni pogon novi su oblik prijevoza urbanim središtima za koji se već barem pet godina govori kako je to "budućnost urbane mobilnosti".
Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SKRIVENI ADUTI
Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - I dok mnogi smatraju kako je brodski holding uspavani div kojeg će se teško postaviti na noge, postoji jedan argument kojeg malo tko spominje. A to je - vodik.
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
PROCJENE
Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
SOLIN - Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini.
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE