GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BioNTech zaključio tromjesečje s gubitkom zbog troškova razvoja cjepiva

BioNTech zaključio tromjesečje s gubitkom zbog troškova razvoja cjepiva
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 13:52
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech izvijestila je da je treće tromjesečje zaključila s gubitkom, uz višestruko veće troškove istraživanja i razvoja, u čijem je središtu potencijalno cjepivo protiv covida 19.

U razdoblju od srpnja do rujna je zabilježila neto gubitak od 210 milijuna eura, sedam puta veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje izvješće objavljeno u utorak.

U prvih devet mjeseci ove godine neto gubitak iznosio je 351,7 milijuna eura i gotovo je utrostručen u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

„Rast je uglavnom rezultat većih troškova razvoja programa BNT162, našeg programa razvoja cjepiva protiv covida-19“, stoji u priopćenju.

U trećem tromjesečju troškovi razvoja iznosili su 227,7 milijuna eura i veći su četiri puta nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U prvih devet mjeseci više su nego udvostručeni, na 338 milijuna eura.

Ukupni prihodi više su nego udvostručeni zahvaljujući novim sporazumima o suradnji s američkim Pfizerom i kineskim Fosuom na razvoju cjepiva protiv covida 19.

BioNTech i Pfizer objavili su u ponedjeljak da je njihovo potencijalno cjepivo protiv covida 19 pokazalo učinkovitost kod 90 posto ispitanika, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

Ispitivanje se provodi na 150 lokacija u šest zemalja, uz prijavljenih 43.538 dobrovoljaca u dobi od 12 do 85 godina, uključujući one s kroničnim bolestima.

Program je pokazao efikasnost cjepiva kod sudionika za koje nisu postojali dokazi prethodne zaraze koronavirusom, pokazala je prva preliminarna analiza neovisnog Odbora za praćenje podataka (DMC).

"Analiza cijepljenih sudionika i onih koji su dobili placebo naznačuje stopu efikasnosti cjepiva veću od 90 posto, sedam dana nakon što su primili drugu dozu. To znači da se zaštita postiže 28 dana nakon cijepljenja, koje se sastoji od dvije doze", stoji u izvješću.

"Ispitivanje se nastavlja i konačni postotak efikasnosti cjepiva mogao bi biti nešto drugačiji (od preliminarne procjene)", napominju u njemačkoj kompaniji, dodajući da DMC "nije utvrdio ozbiljne razloge koji bi pobuđivali zabrinutost za sigurnost" cjepiva.

“Pokrenuli smo prve postupke pribavljanja regulatorne dozvole za naš program cjepiva protiv covida 9 u EU, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi", navodi u priopćenju izvršni direktor Ugur Sahin, dodajući da u suradnji s partnerima proširuju proizvodne kapacitete kako bi se pripremili za globalni plasman cjepiva, bude li odobreno.

BioNTech je inače usmjeren na razvoj imunoterapije za pacijente s karcinomom na temelju glasničkih molekula RNK koje u stanicama potiču gradnju proteina. Cjepivo protiv koronavirusa počeli su razvijati sredinom siječnja, navodi dpa.

Tagovi: BioNTech, cjepivo protiv koronavirusa, poslovni rezultati, Pfizer
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE