GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bingo kupio franšizu Vapiano restorana

Bingo kupio franšizu Vapiano restorana
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 08:01
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bingo je otkupio franšizu Vapiano za Bosnu i Hercegovinu i ponovo otvorio jedini restoran ovog lanca u Alta Šoping Centru u Sarajevu nakon što se grupacija u čijem je sastavu prošle godine našla u teškoćama.

Bingo je zadržao uposlenike, koji su ostali dio Vapiano porodice, i renovirao objekat.

Njemački lanac restorana Vapiano, poznat po svom fast-casual konceptu, jedna je od žrtava pandemije koronavirusa u toj zemlji, a platio je cijenu povećane amortizacije zbog većih investicija i većih troškova kamata uzrokovanih eksplozivnim otvaranjem novih restorana i akvizicijama u prethodnim godinama.

U aprilu prošle godine vlasnici su podnijeli zahtjev za bankrot.

U Austriji je 12 objekata preuzeo austrijski biznismen Josef Donhauser, a grupa investitora okupljenih oko Maria C.Bauera je akvizirala ostatak i u junu lani je ponovo otvoreno 150 restorana u 28 zemalja širom svijeta.

Mario C. Bauer, suvlasnik i izvršni direktor novoosnovane grupe Vapiano okupio je oko sebe skupinu uspješnih europskih restoratera i hotelijera, a koju čine: Henry McGovern, suosnivač i bivši dugogodišnji izvršni direktor grupe restorana AmRest; Sinclair Beecham, suosnivač Pret a Manger; Vincent van der Valk, vodeći holandski hotelijer i ekskluzivni programer područja Vapiano za Holandiju i Belgiju, te Gregor Gerlach, suosnivač Vapiano i vlasnik Seaside Hotel Group.

Vapiano, koji je poznat po tjestenini i mediteranskoj kuhinji, pod novim motom "Sve što radimo radimo s ljubavlju" nastavio je s ekpanzijom, pa je tako novi restoran otvoren u januaru ove godine u Rigi, u Latviji.

Vapiano je podnio zahtjev za bankrot u Austriji u martu prošle godine sa početkom korona krize, te su restorani zatvoreni. Njemački i međunarodni davatelji franšiza nisu bili direkno pogođeni nesolventnošću.

Tradicija Vapiano restorana započela je u Njemačkoj, u Hamburgu, 2002 godine. Vapiano je bio jedan od rijetkih njemačkih gastronomskih koncepata koji je postigao svjetski rast i uspjeh. Na svom vrhuncu Vapiano je upravljao sa više od 230 restorana širom svijeta, dijelom kao korporativne trgovine, a dijelom u vlasništvu korisnika franšize.

Nakon što je Bingo kupio franšizu ovaj koncept i dalje će živjeti i u Bosni i Hercegovini.

Tagovi: Bingo, Vapiano restorani, Vapiano
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE