GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH traži novi rok za RiTE Gacko, a HEP 100 miliona eura

BiH traži novi rok za RiTE Gacko, a HEP 100 miliona eura
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2017 / 13:13
Autor: SEEbiz / Nezavinse novine
BANJA LUKA - Rok za mirno rješavanje spora između Rudnika i termoelektrane Gacko i "Hrvatske elektroprivrede" (HEP), a koja traži 100 miliona eura za prijeratna ulaganja, istekao je u petak, a dvije strane nisu postigle nikakav dogovor.

Iz odgovora koji su "Nezavisne novine" dobile od HEP-a, može se naslutiti kako je međunarodna arbitraža neizbježna u ovom slučaju.

"Nadležna državna tijela BiH na koja je upućen zahtjev za mirnim rješenjem spora u proteklih šest mjeseci nisu službeno kontaktirala HEP. Mi ćemo nastaviti s realizacijom pravne procedure u vezi s ulaganjem u termoelektranu Gacko", kazali su nam iz "Hrvatske elektroprivrede".

Mlađan Mandić, pravobranilac BiH, kaže kako je od Hrvatske zatraženo produženje roka od tri mjeseca.

"Pokušaćemo još jednom tražiti produženje roka kako bi se slučaj riješio mirnim sporom", kazao nam je kratko Mandić.

Podsjećamo, od početka stav Pravobranilaštva BiH je da Hrvatska nema pravni osnov da traži naknadu u ovom slučaju.

Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na posljednjoj sjednici donio odluku o formiranju pregovaračkog tijela BiH za mirno rješavanje međunarodnih investicijskih sporova, a da li je kasno da se to tijelo uključi u ovaj slučaj, ostaje da se vidi u narednim danima. Ipak, kako nam je objašnjeno, njegova funkcija će biti samo savjetodavna.

Sa druge strane, u Ministarstvu na čijem je čelu Mirko Šarović, kažu da u ovom slučaju nisu nadležni te da je to posao Pravobranilaštva BiH, odnosno RiTE Gacko.

"Ministarstvo ne učestvuje u postupku mirnog rješavanja spora i nije strana na bilo koji način, već samo nadležnim institucijama dostavljamo informacije kojima raspolažemo, na njihov zahtjev. Savjet ministara je na prošloj sjednici usvojio odluku o formiranju tima, čiji je rad savjetodavnog karaktera i koji ne donosi odluke", rečeno nam je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je ranije rečeno, formiranjem pregovaračkog tijela želi se osigurati blagovremeno, koordinisano i efikasno djelovanje nadležnih institucija u predstavljanju i zaštiti interesa BiH.

Njega čine predstavnici kako državnih, tako i entitetskih ministarstava, Pravobranilaštva BiH i još nekoliko institucija.
HEP godinama traži način da mu se isplate prijeratna ulaganja u Gacko, a poziva se na samoupravni sporazum o zajedničkoj izgradnji iz 1986. godine, prema kojem je imao trećinu vlasništva u RiTE Gacko.

Prema proračunima na koje se pozivaju, navode da je svega sedam od ukupno 25 dogovorenih godina isporuke izvršeno u skladu sa sporazumom i za taj period je isporučena struja.

"Samim tim, HEP ima pravo na preostalih 17 godina i osam mjeseci isporuke, u ukupnoj količini od 10,2 teravat-časa električne struje", navodi se u zahtjevu.

Tagovi: RiTE Gacko, Hrvatska elektroprivreda, Mirko Šarović, Mlađan Mandić
PROČITAJ I OVO
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE