GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH: Potpisan ugovor o izgradnji dijela autoceste vrijedan 208 milijuna eura

BiH: Potpisan ugovor o izgradnji dijela autoceste vrijedan 208 milijuna eura
CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Prometne vlasti BiH potpisale su u ponedjeljak u Mostaru ugovor vrijedan više od 208 milijuna eura s turskom graditeljskom kompanijom Cengiz o izgradnji 5,5 kilometara duge dionice autoceste na koridoru Vc u središnjem dijelu zemlje, koja se financira iz zajmova europskih banaka i fondova EU.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić rekao je nakon potpisivanja ugovora kako se radi o vrlo kompliciranoj dionici autoceste na koridoru Vc, budući da se sastoji od tunela dugačkog 3.600 metara, dva vijadukta, dva mosta i spojnim cestama na magistralnu prometnicu M-17. Rok za dovršetak projekta je 36 mjeseci. Ta dionica Nemeila Poprikuše nalazi se sjeverno od Zenice.

Terzić je pojasnio kako su procedurama koje su primijenjene kroz raspisivanje natječaja i provedbu cijelog postupka smanjeni rizici od produženja roka radova i poskupljenja cijena radova. Po njegovim riječima, s ovim ugovorom Autoceste Federacije BiH su ove godine ispunile plan.

"Ovo je deveti ugovor nakon dobivanja zakona o izmjenama i dopunama prostornog plana na koridoru VC i nakon dobivanja izmjena i dopuna zakona o trošarinama i putarinama u BiH“, rekao je Terzić.

Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić istaknuo je kako se unatoč koronavirusu nastavilo intenzivno raditi na izgradnji autoceste kroz BiH tijekom cijele ove godine i izrazio očekivanje da će BiH imati izgrađenih 74 kilometra autocesta u slijedećih 3,5 godine.

Projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Evren Utku Gök ocijenio je projekt izgradnje dionice autoceste iznimno zahtjevnim budući u dva navrata prelazi rijeku Bosnu, magistralu i željeznicu.

Izgradnja dionice Nemaila Poprikuše će se financirati iz zajmova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD),0 koja je odobrila 70 milijuna eura, te Europske investicijska banke u visini od 90 milijuna eura. Više od 41 milijuna eura bespovratnih sredstava odobrila je Europska unija u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Tagovi: Koridor Vc, Cengiz Insaat, Autoceste Federacije BiH, Adnan Terzić
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE