GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH ostvarila rekordan izvoz električne energije

BiH ostvarila rekordan izvoz električne energije
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2018 / 09:02
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je za period januar-juni 2018. godine izvezla električne energije u vrijednosti 330,9 miliona KM.

To je za 31,4 posto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Istovremeno, naša zemlja uvezla je električne enerije za 78,2 miliona KM što je za 48,5 posto manje nego u istom periodu 2017. godine. Dobri rezultati u izvozu i uvozu električne energije ove godine održavaju povoljne hidrološke prilike, za razliku od prošle godine koja je u tom pogledu bila jedna od najgorih.

 Sve ovo odrazilo se na poslovanju elektroprivrednih preduzeća. Tako je Elektroprivrerda HZHB Mostar povećala poslovne prihode u odnosu na poršlogodišnje polugodište za 53,7 posto na 214,7 miliona KM, te je ostvarila neto dobit od čak 38,66 miliona KM. Elektroprivreda HZHB, koja proizvodnju uglavnom bazira na hidroelektranama, od prije nekoliko mjeseci proizvodi struju i iz prve vjetroelektrane u BiH -Mesihovina. Za razliku od mostarske, sarajevska elektroprivreda je imala za 14,5 posto manje poslovne prihode nego lani, ali je sa gubitka od 22,8 miliona KM na polugodištu došla do dobiti od 28 miliona KM. Treba imati na umu da je na prošlogodišnje poslovanje Elektroprivrede BiH osim loše hidrologije uticao i ugovor sa mostarskim Aluminijem o isporuci električne energije, koji se zbog naglog skoka cijene struje na berzi pokazao naodrživim te je sa polugodištem prošle godine i raskinut. 

Vanredno dobre rezultate ove godine imala je i Elektroprivreda RS koja je izvijestila o 56 miliona KM dobiti u prvih šest mjeseci 2018. godine, a u "zelenom" su bila sva zavisna preduzeće iz sastava holdinga. 

Ukoliko se povoljan razvoj nastavi do kraja godine, BiH bi mogla u 2018. ostvariti vrijednosno najveći izvoz električne energije u posljednjih nekoliko godina i premašiti brojku od 471,9 miliona KM ostvarenih 2013. godine.

Tagovi: BiH ostvarila rekordan izvoz električne energije, Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda RS, Elektroprivreda HZHB
PROČITAJ I OVO
Boeing prekida proizvodnju modela 747
PREKID
Boeing prekida proizvodnju modela 747
SEATTLE - Kompanija Boeing planira prekinuti proizvodnju svog aviona 747 jumbo jet (preciznije 747-8) za dvije godine.
Kappa Star Limited povećao udjel u Krašu na preko 30 posto
DOKUP
Kappa Star Limited povećao udjel u Krašu na preko 30 posto
ZAGREB - Iz Kraša su izvijestili da su zaprimili Obavijest o dosezanju i prelasku praga od 30% glasačkih prava u Kraš d.d. Zagreb od dioničara KAPPA STAR LIMITED, društvo s ograničenom odgovornošću iz Nicosie, Cipar.
Budva naplatila dug od Đukanovićeve firme
NAPLATA
Budva naplatila dug od Đukanovićeve firme
BUDVA - Opština Budva uspela je da od kompanije "Global Montenegro" Mila Ðukanovića i njegovog kuma naplati poreski dug u iznosu od 111.000 evra.
HAC i ARZ za vikend naplatili 35 posto manje cestarine nego lani
CESTARINE
HAC i ARZ za vikend naplatili 35 posto manje cestarine nego lani
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom proteklog vikenda naplatili su ukupno 25,6 milijuna kuna cestarine, što je 35 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, izvijestio je HAC u ponedjeljak.
Telekom Srbija ušao u drugi krug tendera za kupovinu kosovskog operatera IPKO
DRUGI KRUG
Telekom Srbija ušao u drugi krug tendera za kupovinu kosovskog operatera IPKO
BEOGRAD - "Telekom Srbija" ušao je u drugi krug tendera za kupovinu kosovske telekomunikacione kompanije IPKO.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE