GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH i Srbija otvaraju zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo u Istanbulu

BiH i Srbija otvaraju zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo u Istanbulu
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2016 / 19:18
Autor: SEEbiz / Anadolija
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina i Srbija otvorit će zajedničko predstavništvo u Istanbulu.
Ovu vijest najavio je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa Mirkom Šarovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Osim o ovoj dva ministra su razgovarala i mnogim drugim temama kako bi poboljšali ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i zajednički nastupili na trećim tržištima. Stoga je predloženo pokretanje nekoliko zajedničkih turističkih projekata.

"Ocenjujemo da bi ekonomska saradnja dve zemlje, koja je uspešna, mogla biti još uspešnija. Tu smo da rešavamo probleme o slobodnom kretanju roba, zatim postoje necarinske barijere i nadležne institucije rade na tome da se ti problemi otklone. Interes nam je da se trgovinska razmena između dve zemlje odvija nesmetano. Sadašnji obim robne razmene od milijardu i 500 miliona eura može biti veći i mislim da će ova godina u tom pogledu biti rekordna u oba smera. BiH je treće izvozno tržište za naše proizvode i robe, vrlo važan spoljnotrgovinski partner. Ukupno na četvrtom mestu posle Italije, Nemačke i Rusije i želimo da ovu saradnju razvijamo. U tom pogledu smo potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Moramo da udružimo kapacitete i potencijale ukoliko mislimo da privlačimo investitore i zajedno nastupamo na trećim tržištima“, kaže Ljajić.

Naglašava da se "iz toga razvila ideja da razviju trilateralu sa BiH". U septembru će, kaže Ljajić, vjerovatno otvoriti zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

"Nama se otvara mogućnost, po sporazumu koji imamo sa Turskom, da koristimo sva njihova predstavništva, njih oko 15 širom svijeta. To je šansa za naše privrednike da otvaraju nova tržišta. Predložili smo i neke zajedničke projekte iz oblasti turizma. U planu je biciklistička tura Beograd-Sarajevo-Dubrovnik. Želimo da izgradimo kompletan projekat i prikupimo dokumentaciju kako bi konkurisali kod Evropske unije i koristeći ta sredstva napravimo nešto što bi bilo od velikog značaja za sve zemlje kroz koje bi ta biciklistička tura prolazila“, rekao je Ljajić.

Ljajić je naglasio da postoji želja da se u BiH i Srbiju privuče što veći broj kineskih turista, kojih godišnje u svijetu imao oko 100 miliona.

"Želimo da se borimo za deo tog kolača. Došli smo na ideju da izradimo projekat i ponudimo ka kineskim tour operaterima pod nazivom 'Putevima Valtera'. Njime bi omogućili da kineskim turistima da posećuju lokacije u BiH i Srbiji gde se snimao film 'Valter brani Sarajevo'. Moraćemo što više ovakvih projekata da koncipiramo kako bi se što radimo imalo konkretan smisao, a to je što bolja ekonomska saradnja, što veća trgovinska razmena i što bolji rezultati naših kompanija na trećim tržištima“, istakao je Ljajić.

"Osnovna tema naših razgovora bila je ekonomska saradnja između naše dvije zemlje. Konstatovali smo da je spoljnotrgovinski bilans dvije zemlje u uzlaznoj liniji, što pokazuju rezultati za 2015. i prve mjesece 2016. godine. Iskoristili smo priliku da razgovaramo o nekoliko pitanja necarinskih barijera sa kojima se suočavaju privrednici iz BiH prilikom razmjene sa kompanijama iz susjedne Srbije. Spomenuo bih dva kljućna primjera, to je pitanje izvoza proizvoda Mitala iz Zenice i suočavanja sa novom uredbom Vlade Srbije koje se odnosi na proizvode ove kompanije", kazao je Šarović.

Tu su, naveo je Šarović, i problemi naših privrednika koji prerađuju bijelo meso prilikom izvoza u Srbiju.

"Tu postoje neke barijere, posebno kada se radi o laboratorijskim nalazima na salmonelu, jer Srbija nije uskladila svoje propise sa evropskim, a BiH jeste. I zbog toga dolazi do problema o tome smo i ranije razgovarali i napravili određene pomake. Usaglasili smo se da je neophodno da napravimo dodatne napore kako bi i ovo pitanje uredili u skladu sa našim ranijim protokolom o priznavanju laboratorijskih nalaza jedne i druge strane što smo učinili 2013. godine“, kazao je Šarović.

Šarović je prokomentarisao i danas najavljenu mogućnost o propadanju aranžmana BiH sa MMF-om, rekavši kako se nada da će se on, ipak, realizovati, jer bi u suprotnom i Federacija BiH i Republika Srpska, a samim tim i cijelo bh. društvo, došli u veoma tešku situaciju. Dodao je da, iako on nije osoba koja to može potvrditi, postoje naznake da je aranžman sa MMF-om vezuje sa adaptacijom SSP-a.

Foto: Anadolija
Tagovi: Mirko Šarović, Rasim Ljajić, turizam u Srbiji, turizam u BiH, kineski turisti, putevima Valtera
PROČITAJ I OVO
Alitalia neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021.
LETOVI
Alitalia neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021.
RIM - Italijanska aviokompanija Alitalia neće tokom predstojeće zime obnoviti saobraćaj od Rima do Beograda i Podgorice, objavio je portal EX-YU Aviation News.
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja
DUBLIN - Irska zrakoplovna kompanija Ryanair izvijestila je u petak da će u listopadu smanjiti kapacitete za petinu budući da su europske vlade naprasno počele ograničavati putovanja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa.
UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji
HUMANO
UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji
BEOGRAD - UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC Dragiša Mišović.
Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
BRUXELLES - Ugovor između tvrtki Sanofi i GSK i Europske komisije, koji je u petak stupio na snagu, omogućit će svim državama članicama EU-a nabavu do 300 milijuna doza cjepiva, objavila je u petak Komisija.
Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles
USPJESI
Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles
ZAGREB - Merlot Festigia 2016 Vina Laguna osvojilo je zlatnu medalju na Concours Mondial de Bruxelles i jedino je vino iz Hrvatske koje je na tom prestižnom vinskom natjecanju okrunjeno zlatnom medaljom, a Malvazija Istarska Riserva Vižinada 2015 nagrađena je srebrnom medaljom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE