GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bezreceptni lijekovi jeftiniji 18 do 19 posto

Bezreceptni lijekovi jeftiniji 18 do 19 posto
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2019 / 09:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - S početkom nove godine, PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se, odlukom Vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže, a u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK) očekuju pojeftinjenje bezreceptnih lijekova u prosjeku za 18 do 19 posto.

Sa stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u od 1. siječnja izjednačava se porezna stopa za sve lijekove, što će dovesti do smanjenja maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova.

Primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta, imat će u prosjeku do 18 posto nižu malopodrodajnu cijenu, kaže predsjednica HLJK-a Ana Soldo.

Najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).

Cijene analgetika i antipiretika trenutno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a ta će kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova stajati između 20 i 30 kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji.

Njemačka kompanija drastično poskupljuje svoje proizvode

No, ima i suprotnih slučajeva, a Soldo navodi njemačku farmaceutsku kompaniju Berlin-Chemie koja, na najavu smanjenja PDV-a, od 1. siječnja podiže nabavne cijene svojih bezreceptnih lijekova za 18 posto.

Riječ je o proizvođaču Prostamola Uno za bolesti prostate, Espumisana, lijeka protiv nadutosti, Lioton gela za ublažavanje problema s proširenim venama i Flavameda za iskašljavanje.

"Toliko su podigli nabavne cijene da kupci neće ni primijetiti da se spustio PDV", kaže Soldo.

U HLJK-u za sada znaju da je Berlin-Chemie jedini toliko drastično podigao cijene svojih lijekova, zbog čega su primili na stotine oštrih reakcija kolega s terena.

"Ljudi su šokirani. Inicijativa za snižavanje PDV-a na bezreceptne lijekove borila se pet - šest godina da uspije, a nepromišljenom reakcijom Berlin-Chemie na kraju se neutralizira cijela ta priča", ističe Soldo, uvjerena da drugi proizvođači neće slijediti njihov primjer.

Do sada se za lijekove na recept plaćao PDV od pet, a za bezreceptne 25 posto, što je Hrvatsku svrstavalo među rijetke zemlje s različitim oporezivanjem lijekova koje plaćaju osiguravajuća društva ili država, i onih koje plaćaju pacijenti.

Prodaja bezreceptnih lijekova u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, njihov godišnji promet dvostruko je veći nego prije pet godina i iznosi stotine milijuna kuna.

HZZO očekuje značajno povećanje prihoda od doprinosa

Od 1. siječnja povećava se doprinos za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto, ali i ukida stopa od 0,5 posto za slučaj ozljede na radu. Od povećanja zdravstvenog doprinosa Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) trebao bi u idućoj godini prihodovati dodatnih 1,3 milijarde kuna, a to bi trebalo pomoći u poslovanju cijelog zdravstvenog sustava koji je opterećen s 8,2 milijarde kuna ukupnog duga, pri čemu dospjeli dugovi iznose oko četiri milijarde kuna. No, s druge strane, ukida se stopa doprinosa za zaštitu zdravlja na radu kojom se inače godišnje uprihodilo oko 600 milijuna kuna.

U HZZO-u su optimistični u financijskim projekcijama za iduću godinu, te ističu kako u 2019. godini očekuju značajno povećanje prihoda od doprinosa.

S obzirom da Zakon o obveznom osiguranju nije izmijenjen, poručuju da prava osiguranih osoba ostaju jednaka i u novoj godini. Primjerice, plaćanje naknada za privremenu nesposobnost za rad ostaje i dalje na teret poslodavca prvih 42 dana, a od 43. dana na dalje na teret HZZO-a.

Isto tako, sadržaj prava osiguranika i osiguranih osoba HZZO-a za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti ostaje nepromijenjen.

Tagovi: bezreceptni lijekovi, lijekovi, Hrvatska ljekarnička komora
PROČITAJ I OVO
EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
UGOVOR
EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
BRUXELLES - Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv covida-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik.
Prodaja šampanjca u 2020. pala 18 posto
ŠAMPANJA
Prodaja šampanjca u 2020. pala 18 posto
PARIZ - Pandemija koronavirusa nije ljudima ostavila puno prostora za slavlje u 2020., što se očitovalo i u padu prodaje šampanjca za 18 posto, pokazuju podaci francuske udruge proizvođača Comite Interprofessional du Vin de Champagne (CIVC).
AstraZeneca: Ugovor s EU-om nije obvezujući
IZVOR PROBLEMA
AstraZeneca: Ugovor s EU-om nije obvezujući
LONDON - Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot izjavio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom o isporukama cjepiva nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka, da ne budu toliko osjetljive.
Donacija Francka za potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije
DONACIJE
Donacija Francka za potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije
ZAGREB – Kako bi iskazao svoju solidarnost s građanima na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, Franck je osigurao donaciju u vrijednosti višoj od 400.000 kuna, od čega 200.000 kuna u financijskim sredstvima.
Američki restorani neće ove godine nadoknaditi gubitke iz 2020.
RESTORANI
Američki restorani neće ove godine nadoknaditi gubitke iz 2020.
NEW YORK - Očekivani 11-postotni rast prometa u američkim restoranima u 2021. godini neće biti dovoljan da nadoknadi velike gubitke koje je u 2020. prouzročila pandemija koronavirusa, pokazuje istraživanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE