GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš: Razumijemo veledrogerije, ali povećavaju pritisak pred rebalans

Beroš: Razumijemo veledrogerije, ali povećavaju pritisak pred rebalans
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 19:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar zdravstva Beroš rekao je u srijedu nakon užega Kabineta Vlade da su razgovarali o dugu i rješenjem u vezi s veledrogerijama koje su uvjetovale isporuku lijekova, razumije ih, ali kaže kako je činjenica da povećavaju pritisak pred izbore i rebalans proračuna.

I to se ponavlja iz godine u godinu, dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je novinarima da su premijera Andreja Plenkovića izvijestili o dugu prema veledrogerijama, i taj su problem sagledali s različitih stana, kao i njegovu višedesetljetnu genezu, te naravno razgovarali o pronalaženju rješenja.

"Sagledavamo situaciju i nalazimo rješenja. Razumijemo i veledrogerije, ali moramo primijetiti da se taj pritisak pred izbore ili rebalans proračuna ponavlja iz godine u godinu, što je i razumljivo", dodao je Beroš.

Kazao je da su razgovarali i o poteškoćama veledrogerija u odnosu s dobavljačima, odnosno proizvođačima lijekova.

Najavio da će se na sljedećem sastanku "zasigurno staviti na raspolaganje da suportira njihova nastojanja, odnosno da ispred Ministarstva i Vlade stupi u kontakt i s domaćim i internacionalnim proizvođačima lijekova".

Naglasio je kako je siguran da će iznaći rješenje.

"Novca ima, a ja sam govorio o drugim našim nastojanjima da pomognemo svim participantima tog problema", dodao je Beroš.

Istaknuo je da je bilo riječi i o strukturi dugova, te da imaju određena pitanja veledrogerijama, 'pa kada dobijemo odgovore onda ćemo razgovarati o otplati', rekao je Beroš.

Ministar je izjavio da bolnice mogu izdržati dovoljno dugo nakon obustave distribucije lijekova, ali nije htio precizirati koliko je to točno vremena.

"Mislim da ćemo naći rješenje prije isteka mjesec dana", istaknuo je.

Oprez jer se virus širi horizontalno zrakasto, policijski sat zadnja mjera

Ministar zdravstva Beroš je upozorio da je broj novozaraženih koronavirusom danas veći nego ikada i najavio da će se još nekoliko dana pričekati eventualni učinak ranijih mjera.

"Ako se ne dogode pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne, ali balansirane mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja", rekao je je Beroš. Ponovio je da građani mogu odgovornim ponašanjem pridonijeti sprječavanju širenja virusa.

"Sami smo najbolji lijek za ovu epidemiju ako poštujemo mjere. Tek tada možemo očekivati da će broj zaraženih posustati. Iako moram reći da se virus horizontalno, zrakasto širi među populacijom. Stoga trebamo biti oprezniji nego ikad, kazao je.

Na pitanje o uvođenju policijskoga sata, Beroš je odgovorio da su policijski sat uvele neke države, ali da ne želi sada dati potvrdan odgovor. Istaknuo je da je policijski "zadnje što ćemo poduzeti ako bude potrebno", dodao kako prije toga postoji niz drugih mjera koje se mogu poduzeti.

Novi sastanak s veledrogerijama krajem ovoga ili početkom idućega tjedna

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će novi sastanak s veledrogerijama biti krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna. Objasnio je da treba sagledati strukturu duga i rokove plaćanja i da će se do rebalansa nastojati, u okviru preraspodjele, pronaći iznos od oko 300 milijuna kuna.

"Sustav financijski nije na održivim nogama i moramo ga na njih staviti. Sada je krajnji trenutak da se sve stvari stave na stol", rekao je Marić.

Izjavio je da nije na sastanku poručio da treba obustaviti distribuciju lijekova prema bolnicama, dodavši da je na rast troška utjecala i korona, odnosno nabavka maski, vizira i ostale zaštitne opreme.

"Osim toga, neki specifični lijekovi, čiji troškovi se mjere u milijunima kuna, također su povećani a vezani su uz covid-19 epidemiju. Trošak testiranja je više od 200 i nešto milijuna kuna. Ne bih rekao da je covid-19 kriza jeftina", izvijestio je pak ministar zdravstva Beroš.

Tagovi: Vili Beroš, dug bolnica, veledrogerije, Zdravko Marić, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE