GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč prekida pregovore s Airbnbom

Beč prekida pregovore s Airbnbom
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2018 / 19:51
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
BEČ - Grad Beč je odlučio prekinuti suradnju s Airbnbom zbog neprihvaćanja austrijskog pravnog okvira od strane ove globalne platforme.
Airbnb je odbio ispoštovati suštinske zahtjeve iz zajedničkog ugovora s bečkom gradskom upravom kao što je mogućnost kontrole o uplaćenim lokalnim porezima.

U Beču, iako je legalno iznajmljivati smještaj za turiste, ipak postoje neka ograničenja kao na primjer u slučaju socijalnih stanova. Osim toga, važno je da se svi pridržavaju pravila, primjerice, plaćanja gradskog poreza, poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost. Postoji nekoliko oblika pružanja smještaja, od kojih svaki podliježe posebnim uvjetima.

Iako je Beč odlučio prigrliti Uber i Airbnb u korist građana, bečka gradska uprava je ustanovila da mnogi poduzetnici ne poznaju pravne okvire. Stoga je pokrenuta informativna kampanja kojom se to nastoji popraviti. Objavljene su različite publikacije i internet platforme koje bi građanima trebale pomoći ponajprije prilikom rješavanja dilema vezanih uz iznajmljivanje privatnih stanova i prostora.

Privatni iznajmljivači kao i svi drugi moraju plaćati boravišnu taksu bečkom gradskom magistratu. Osim toga mora biti provedena i kontrola soba, moraju se plaćati porezi, a dodatno se na mjesečnoj bazi bečkom Uredu za statistiku moraju slati i podaci o broju noćenja. Svaka adresa koja nudi smještaj mora biti prijavljena, jednako kao i platforme koje nude ovakav oblik smještaja.

Za građane Beča koji nude turistički smještaj putem Airbnb-a prekid ugovora ne mijenja mnogo jer su prema zakonu dužni otvoriti poseban račun za lokalni porez, korektnu naplatu lokalnog poreza te ispunjavanje mjesečnih statističkih obrazaca.

Grad Beč je protiv pet platformi koje nisu ispunile svoje obveze iz ugovora pokrenuo upravni kazneni postupak, a u kontaktu je s ukupno 19 različitih online platformi.

Tagovi: Beč, Airbnb, Uber
PROČITAJ I OVO
Messer Tehnogas: Dobit 1,8 mlrd RSD, dividenda 440 miliona
DIVIDENDA
Messer Tehnogas: Dobit 1,8 mlrd RSD, dividenda 440 miliona
BEOGRAD – Messer Tehnogas će podeli profit iz prošle godine, pa će akcionari dobiti bruto dividendu od 425 dinara, saopštila je danas brokerska kuća „Momentum“.
U Hrvatsku stižu dvije najprestižnije svjetske nagrade za tržišno komuniciranje
KOMUNIKACIJE
U Hrvatsku stižu dvije najprestižnije svjetske nagrade za tržišno komuniciranje
ZAGREB – Na najvećem festivalu kreativnosti Cannes Lions, koji se ove godine održava online od 21. do 25. lipnja, čak dva hrvatska predstavnika osvojila su Canneskog lava, najprestižniju nagradu za tržišno komuniciranje na svijetu.
Trendovi u zračnom prijevozu: Letova i putnika manje, karte skuplje
ZRAČNI PRIJEVOZ
Trendovi u zračnom prijevozu: Letova i putnika manje, karte skuplje
ATLANTA - Iako broj putnika raste kako se smanjuju ograničenja nametnuta tijekom pandemije, zrakoplovne tvrtke i dalje smanjuju broj letova i skuplje karte jer su na to prisiljeni nedostatkom pilota i bržim skokom potražnje od očekivanog, piše američka TV NBC na svojoj web stranici.
Tim Keating, Boeingov dugogodišnji lobist u Washingtonu, napustio kompaniju
ODLAZAK
Tim Keating, Boeingov dugogodišnji lobist u Washingtonu, napustio kompaniju
SEATTLE - Kompanija Boeing je objavila da je veteran lobist i strateg poslovne politike Tim Keating, koji je pomogao američkom proizvođaču aviona da prebrodi najgoru krizu ikada nakon dvije fatalne nesreće aviona 737 MAX, napustio kompaniju ne navodeći razloge za to.
Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
REZOVI
Aerodromi Crne Gore: Uprava planira smanjenje plata i broj radnika
PODGORICA - Uprava Aerodroma trebalo bi uskoro da pošalje reprezentativnim sindikatima predlog novog kolektivnog ugovora, kojim bi smanjili troškove poslovanja tog preduzeća koje je od marta prošle godine u velikim problemima, tj. bilježi drastičan pad prihoda zbog pandemije virusa korona, piše Dan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE