GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BAT u tvornicu u Kanfanaru ulaže 400 milijuna kuna

BAT u tvornicu u Kanfanaru ulaže 400 milijuna kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2022 / 13:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - BAT Grupa nastavlja s investicijskim ciklusom u tvornicu u Kanfanaru te će uložiti dodatnih 400 milijuna kuna u proizvodnju novih kategorija duhanskih proizvoda, najavili su u petak iz te kompanije.

Nakon prošlogodišnje investicije u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za gloTM Hyper uređaje u vrijednosti od 200 milijuna kuna (27 milijuna eura), BAT nastavlja s investicijskim ciklusom u tvornicu u Kanfanaru.

Kompanija će, kazao je generalni direktor BAT Adria Zvonko Kolobara, uložiti dodatnih 400 milijuna kuna (53 milijuna eura), čime je potvrdila status jednog od najvećih stranih privatnih investitora u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, ta BAT-ova ulaganja "daju veliki doprinos domaćem gospodarstvu jer uvođenje nove proizvodnje, inovacije i suvremene tehnologije donose dodatni rast izvoza, zapošljavanje i razvoj potpuno novih znanja koja oblikuju Kanfanar u tvornicu budućnosti".

Rekao je i kako će nove investicije zahtijevati i nova zapošljavanja, no nije mogao precizirati o kojem broju je riječ.

Vezano uz crno tržište kazao je kako je ono još uvijek dosta veliko, no da se primjećuje da je u padu zadnje dvije godine, što se može zahvaliti radu nadležnih institucija - carine i granične policije.

Naveo je i kako su se jučer susreli s premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi njega i Vladu informirali o investicijama koje planiraju.

Na novinarsko pitanje vezano uz problem dizanja trošarina na koje su upozoravali kazao je da je pitanje trošarina u nadležnosti Vlade, ali kako bi voljeli da postoji trošarinski kalendar koji bi im omogućio bolju predvidivost i održivost poslovanja.

Vezano uz inflaciju rekao je kako će se zasigurno negativno odraziti na njihovo poslovanje.

“Ulaganjem ukupno 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) u nove proizvodne linije, Hrvatska je dodatno ojačala svoj položaj na BAT-ovoj globalnoj proizvodnoj karti. Pritom je Kanfanar jedna od rijetkih tvornica u svijetu koja, uz cigarete, proizvodi i grijane duhanske proizvode. Riječ je o proizvodima nove kategorije, s potencijalom značajnog smanjenja rizika za odrasle pušače, koji prate strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve naše dionike", istaknula je direktorica Regije BAT Južna Europa Roberta Palazzetti,

Tvornica u Kanfanaru proizvodi grijane duhanske proizvode (THP) koji tijekom upotrebe ne gore, već se zagrijavaju, i to i za domaće i za sve veći broj inozemnih tržišta. U idućim godinama tvrtka planira povećati ukupnu proizvodnju u Hrvatskoj s obzirom na sve veću potražnju za tim proizvodima nove generacije.

Iz BAT-a su naveli kako je nakon akvizicije 2015. godine BAT Grupa dodatno investirala gotovo 1,1 milijardu kuna (gotovo 135 milijuna eura) i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz.

U Hrvatskoj BAT godišnje uplati 3,5 milijardi kuna poreza i doprinosa u proračun te izravno zapošljava 1.500 ljudi. Osim toga, kompanija svake godine stvori više od 1,4 milijarde kuna dodane vrijednosti BDP-u, a najznačajniji rast doprinosa BDP-u ostvaren je kroz tvornicu u Kanfanaru koja kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz.

Tagovi: British american tobacco, BAT Grupa, Roberta Palazzetti, Tvornica duhana Rovinj, Zvonko Kolobara
PROČITAJ I OVO
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ZADAR - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk sutra ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je Sindikat prometa i veza Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE