GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BAT snizio procjene rasta dobiti i prihoda, najveći uteg su nepovoljni valutni tečajevi

BAT snizio procjene rasta dobiti i prihoda, najveći uteg su nepovoljni valutni tečajevi
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2018 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
LONDON - British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj (TDR), potvrdio je u srijedu godišnje smjernice, uz očekivani snažniji rast dobiti i prihoda u drugoj polovini godine, ali i nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva.

Sredinom listopada drugi proizvođač duhanskih proizvoda u svijetu po prihodima objavio je da bi trebao premašiti zacrtanu stopu rasta godišnje prilagođene dobiti po dionici od sedam do devet posto, ako se isključe promjene valutnih tečajeva.

Snizili su tada procjenu prihoda od prodaje proizvoda nove generacije s milijardu funti na 900 milijuna funti zbog smanjenja planiranih zaliha u Japanu u kontekstu stagnacije prodaje. Dodatni je razlog sniženja procjene bilo povlačenje proizvoda Vuse Vibe s američkog tržišta.

Danas su potvrdili te procjene, naglašavajući "dobar rast prilagođenih prihoda i prilagođene operativne dobiti po dionici, ako se isključe oscilacije valutnih tečajeva, s težištem na drugoj polovini godine".

Dodaju i da očekuju da će na rast godišnje prilagođene dobiti po dionici nepovoljno utjecati konverzija valuta, od oko šest posto prema važećim tečajevima.

Prilagođeni prihodi i operativna dobit snažnije će rasti prema drugoj polovini godine zbog većeg udjela u tržištu cigareta i rasta poslovanja s elektronskim cigaretama i opremom.

U Sjedinjenim Državama, BAT-ovom ključnom tržištu, obujam prodaje u skladu je s očekivanjima, uz očekivani pad obujma prodaje na razini industrije za četiri do 4,5 posto, navodi se u izvješću.

U BAT-u naglašavaju da su u dobroj poziciji da se uspješno nose s posljedicama prijedloga američkih regulatora i da su s njima u konstruktivnom dijalogu.

Dodaju i da nastavljaju s planiranim razduživanjem, uz napomenu da će prema važećim tečajevima neto dug do kraja godine biti otprilike 3,9 puta veći od prilagođene dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA).

Tagovi: British American Tobacco, Tvornica duhana Rovinj
PROČITAJ I OVO
Naya Capital ulaže 100 milijuna eura u Bolt
INVESTICIJE
Naya Capital ulaže 100 milijuna eura u Bolt
ZAGREB - Bolt, vodeća europska platforma za prijevoz na zahtjev, zaključio je krug investicija u iznosu od 100 milijuna eura te istovremeno nastavlja širiti sve segmente usluga diljem Europe i Afrike - od prijevoza na zahtjev i mikromobilnosti do dostave hrane.
easyJet od 1. jula ponovo leti iz Beograda
LETOVI
easyJet od 1. jula ponovo leti iz Beograda
BEOGRAD - Avio-kompanija je objavila red letenja, a obnova avio-saobraćaja je planirana za 15. jun, kada će sa desetak britanskih aerodroma poleteti avioni ka 12 destinacija u Španiji, Portugalu, Švajcarskoj i Francuskoj.
Adria Airways: Stečajni upravitelj prodaje i naloge na društvenim mrežama
PRODAJA
Adria Airways: Stečajni upravitelj prodaje i naloge na društvenim mrežama

LJUBLJANA - Službeni nalozi društvenih medija Adria Airwaysa na Facebooku, Twitteru i Linkedinu objavljeni su na prodaju u sklopu stečajnog postupka propalog avioprijevoznika.

Pelješki most: I pristupne ceste trebale bi biti dovršene do srpnja 2021.
MOST
Pelješki most: I pristupne ceste trebale bi biti dovršene do srpnja 2021.

KOMARNA - Za razliku od ostalih gradilišta koja trpe posljedice korona-krize, u Komarnoj i Brijesti kineski radnici tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC) na salivene stupove budućeg mosta, koji strše iz mora, postavljaju rasponsku konstrukciju po kojoj će se moći prometovati već od 31. srpnja 2021. godine, ako ne bude značajnijih problema u dovozu materijala za gradnju iz Kine.

Butković: Ne očekujem veliko kašnjenje u izgradnji Pelješkog mosta
PORUKE
Butković: Ne očekujem veliko kašnjenje u izgradnji Pelješkog mosta
KOMARNA - Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, rekao je u ponedjeljak u Komarni kako ne očekuje veliko kašnjenje dovršetka Pelješkog mosta zbog koronavirusa, te da će najkasnije do kraja sljedeće godine biti gotovi s mostom i pristupnim cestama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE