GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BAT ostaje u Kanfanaru nakon povećanja trošarina na grijani duhan?

BAT ostaje u Kanfanaru nakon povećanja trošarina na grijani duhan?
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 12:32
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Jesu li Vlada i British American Tobacco (BAT) postigli dogovor koji znači nastavak proizvodnje u BAT-ovooj tvornici u Kanfanaru i je li dokaz za to odluka Vlade da za čak 75 posto poveća trošarine na grijani duhan, koji na domaćem tržištu uglavnom prodaje BAT-ova konkurencija, zasad izravno ne žele odgovoriti ni u Vladi, ni u toj duhanskoj kompaniji.

Ministar financija Zdravko Marić je danima na uporno inzistiranje novinara da odgovori znači li povećanje trošarina na grijani duhan nastavak proizvodnje u Kanfanaru, odgovarao da je to pitanje na koje treba odgovoriti BAT, a iz te su kompanije Novom listu poručili da postoje jasna burzovna pravila o tome kako i gdje mogu govoriti o svojim planovima koja i njih obvezuju.

Iako nitko od sudionika koji su krajem prošle i početkom ove godine razgovarali o uvjetima ostanka ne želi izravno reći kakav je rezultat tih dogovora, činjenica da je država odlučila drastično povećati trošarine na grijani duhan, ali i da je ministar Marić nekoliko puta posljednjih dana najavio i donošenje kalendara trošarina, na čemu je BAT također inzistirao kako bi znao uvjete poslovanja za nekoliko sljedećih godina, upućuje na to da je nekakav dogovor ipak postignut i da bi istarska tvornica ipak mogla nastaviti proizvoditi cigarete. BAT od listopada prošle godine, kada su intenzivirani pregovori s Vladom, nema nikakvu prepreku za zatvaranje tvornice jer je isteklo petogodišnje razdoblje u kojem se obvezao zadržati pogone u Kanfanaru kad je sklopio ugovor o kupnji TDR-a. Uz to, BAT je osim tvornice u Kanfanaru 2015. godine preuzeo i maloprodajni lanac iNovine i u Hrvatskoj zapošljava preko dvije tisuće ljudi.

U Vladi naravno ne žele priznati da su trošarine na grijani duhan podigli za 75 posto kako bi zadržali proizvodnju u Kanfanaru i sačuvali radna mjesta, ali i ugovore koje s tom tvornicom imaju uzgajivači duhana u Slavoniji i Podravini.

Naravno, oni koji su glavni igrači na tržištu grijanog duhana, a riječ je prvenstveno o Philipu Morrisu, nisu zadovoljni Vladinom odlukom, pa su tako poslali poruku da je povećanje trošarina na grijane duhanske proizvode pretjerano, da ni za jedan duhanski proizvod nije uvedeno tako visoko jednokratno povećanje, a tvrde i da postotak jednokratnog porasta trošarine odudara od europske prakse. Pozivaju se i na to da neće biti značajnog doprinosa prihodima državnog proračuna s obzirom na to da je ta kategorija proizvoda nova i količinski mala. No, prema nedavnom istraživanju portala Ja trgovac, 13 posto građana koji su pušači konzumira grijani duhan, a čini se da su nove navike pušača i u nekim drugim europskim zemljama odlučili iskoristiti za povećanje proračunskih prihoda.

Baš u vrijeme kad se o povećanju trošarina vodila javna rasprava u Hrvatskoj, sredinom veljače njemačko je Ministarstvo financija najavilo da će od 1. siječnja sljedeće godine i oni uvesti nešto drukčija pravila u oporezivanju duhanskih proizvoda. Uz napomenu da se u posljednjih deset godina pravila oporezivanja duhanskih proizvoda nisu mijenjala, iako su se mijenjale navike potrošača, pa pada prodaja konvencionalnih duhanskih proizvoda, a raste potrošnja grijanog duhana i e-cigareta, njemačko Ministarstvo financija najavljuje da će od 1. siječnja 2022. godine na grijani duhan uvesti dodatni porez, odnosno trošarine, i to tako da će se ti proizvodi ubuduće oporezivati jednako kao i cigarete.

Uz to, najavljuju i da će se tvari koje sadrže nikotin u e-cigaretama, na koje se trošarine zasad ne plaćaju, od 1. srpnja sljedeće godine također oporezivati, ali ne najavljuju koliki će biti porez kad su u pitanju e-cigarete.

Tako bi trošarine na grijani duhan u Njemačkoj od sljedeće godine trebale biti jednake porezu na cigarete, a bit će zanimljivo koliko će zemalja Europske unije slijediti taj primjer Njemačke, posebice u situaciji kad je svaki euro koji se može ubrati dobrodošao u proračunima nacionalnih država koji su izgubili značajne prihode zbog koronakrize. I ministar Marić je govorio o tome da bi možda i na grijani duhan, kao i na konvencionalne cigarete, trebalo uvesti ujednačena europska pravila, a hoće li najave iz Njemačke odrediti u kojem pravcu će se ići, pokazat će sljedeći mjeseci. Prostora u Hrvatskoj ima i kad su u pitanju e-cigarete jer i nakon prošlotjednog povećanja trošarina, one su na e-tekućine ostale nula kuna. Što se tiče grijanog duhana, Marić tvrdi da su trošarine na te proizvode dosegnule tek 40 posto trošarina na klasične cigarete.

Tagovi: British American Tobacco, Philip Morris, trošarine na grijani duhan, grijani duhan, Zdravko Marić, Kanfanar, Tvornica duhana Rovinj, iNovine
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE