GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BAT kreće u prvu fazu kliničkog ispitivanja COVID-19 cjepiva

BAT kreće u prvu fazu kliničkog ispitivanja COVID-19 cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 11:32
Autor: SEEbiz
NEW YORK - BAT-ova američka biotehnološka podružnica, Kentucky BioProcessing (KBP) najavila je planove za početak I faze ispitivanja na ljudima svog COVID-19 cjepiva. Najava je uslijedila nakon dobivanja odobrenja američke agencije za hranu i lijekove (FDA) za istraživanje primjene potencijalnog novog lijeka. Očekuje se skori početak ispitivanja.

BAT-ovo COVID-19 cjepivo (KBP-COVID-19; NCT04473690) postaje dio grupe potencijalnih cjepiva koja su napredovala iz faze predkliničkih ispitivanja. Ispitivanje ovog cjepiva će obuhvatiti 180 zdravih dobrovoljaca koji će biti podijeljeni u dvije dobne skupine, u dobi od 18 do 49 godina i u dobi od 50 do 70 godina. Dodatno će se svaka skupina podijeliti u skupine za liječenje malim i visokim dozama cjepiva. Rezultati se očekuju sredinom 2021. godine i oni će u slučaju pozitivnih rezultata, omogućit ulazak cjepiva u fazu II ispitivanja. 

Cjepivo je razvijeno korištenjem KBP-ove inovativne tehnologije brzorastućeg bilja. Ovaj jedinstveni pristup ima niz mogućih prednosti, uključujući brzu proizvodnju aktivnih sastojaka cjepiva za oko 6 tjedana, u usporedbi s nekoliko mjeseci koji su potrebni korištenjem konvencionalnih metoda. Cjepivo ima potencijal biti stabilno na sobnoj temperaturi, što bi predstavljalo veliku prednost za javne zdravstvene mreže širom svijeta. U slučaju uspjeha, brzina proizvodnje aktivnih sastojaka može smanjiti vrijeme između identificiranja novih virusa i sojeva i razvoja i primjene cjepiva.

KBP također provodi i nedavno je dovršio upis u fazu I kliničkog ispitivanja svog četverovalentnog (četiri soja) kandidata za cjepivo protiv gripe (KBP-V001; NCT04439695), koji koristi istu tehnološku platformu na biljnoj osnovi - nicotiana benthamiana.

Dr. David O’Reilly, direktor znanstvenih istraživanja BAT-a rekao je:

„Prijelaz na ispitivanja na ljudima s oba naša kandidata za cjepivo, i ono protiv COVID-19 i protiv sezonske gripe, predstavlja značajnu prekretnicu i odražava naše značajne napore na ubrzavanju razvoja našeg biološkog portfelja. Naša jedinstvena tehnologija cjepiva na biljnoj bazi, koja djeluje kao brz, učinkovit domaćin za proizvodnju antigena za razne bolesti, temelj je tog napretka i u ovom trenutku odgovara na hitnu globalnu potrebu za sigurnim i učinkovitim tretmanima i cjepivima. Ovo je dio naše trajne posvećenosti inovacijama i znanosti kao temelja našeg poslovanja. Kao kompanija posvećena izgradnji bolje budućnosti (A better tomorrow), ponosni smo što imamo ulogu u globalnoj borbi protiv ovog virusa, a nadamo se da možemo doprinijeti rješenju.“

Tagovi: Kentucky BioProcessing, British American Tobacco, cjepivo protiv koronavirusa, Američka agencija za hranu i lijekove
PROČITAJ I OVO
Zaposlenici New York Timesa obustavljaju rad zbog propalih pregovora o ugovorima
ŠTRAJK
Zaposlenici New York Timesa obustavljaju rad zbog propalih pregovora o ugovorima
NEW YORK - Više od 1100 zaposlenika-članova sindikata New York Timesa obustavit će u četvrtak rad na jedan dan nakon što nisu uspjeli pregovori s izdavačem tih novina o "cjelovitom i pravednom ugovoru", priopćio je sindikat .
Fortenova na skupštini potvrdila promjene u Upravi Mercatora
PROMJENE
Fortenova na skupštini potvrdila promjene u Upravi Mercatora
LJUBLJANA - Fortenova grupa je na glavnoj skupštini Mercatora, kao jedini vlasnik, potvrdila promjene u Upravi ovog trgovačkog društva.
Mate Štetić novi član Uprave Atlantic Grupe
KARIJERE
Mate Štetić novi član Uprave Atlantic Grupe
ZAGREB - Na sjednici Nadzornog odbora Atlantic Grupe d.d., održanoj 06. i 07. prosinca 2022, Nadzorni odbor je donio odluku o imenovanju Mate Štetića za člana Uprave Atlantic Grupe d.d., s početkom mandata 08. prosinca 2022., u trajanju od 3 godine.
HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
PRISTOJBA
HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
ZAGREB - Visina mjesečne radiotelevizijske pristojbe za iduću godinu utvrđena je u dosadašnjem iznosu od 80 kuna, odnosno 10,62 eura, potvrđeno je Hini u srijedu s Hrvatske radiotelevizije (HRT).
NO Valamara odobrio investicije za 2023. godinu
INVESTICIJE
NO Valamara odobrio investicije za 2023. godinu
POREČ - Jučer, 6. prosinca 2022. godine, Nadzorni odbor Valamar Riviere je odobrio Poslovni plan (Budget) za 2023. godinu koji uključuje i kapitalne investicije u planiranom iznosu od 25,95 milijuna EUR-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE