GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barska plovidba u minusu zbog kursnih razlika

Barska plovidba u minusu zbog kursnih razlika
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2019 / 20:59
Autor: SEEbiz
BAR - U ovoj godini nastavljena je stabilnost u poslovanju Barske plovidbe, koja je redovno servisirala svoje dospjele obaveze, a obezbijeđenje i rast poslovnih prihoda, saopštio je Pobjedi izvršni direktor te firme Tihomir Mirković. On kaže da je negativan poslovni rezultat u prvih šest mjeseci posljedica isključivo negativnih kursnih razlika između dolara i eura, te da on nije realan pokazatelj poslovanja kompanije.

"Barska plovidba je u prvih šest mjeseci ostvarila pozitivan poslovni rezultat od 300.000 eura, što je značajno više u odnosu na isti period prošle godine", kazao je Mirković.

Prema njegovim riječima glavni razlog je uvećanje prihoda od najamnine brodova ,,Bar" i ,,Budva", kao i smanjenje troškova poslovanja.

"Krajnji šestomjesečni rezultat jeste bio negativan, ali isključivo zbog negativnih kursnih razlika između dolara i eura, te on nije realan pokazatelj poslovanja kompanije", kazao je Mirković Pobjedi.

Barska plovidba završila je drugi kvartal, prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, sa neto gubitkom od 329,38 hiljada eura, 4,8 puta manjim u odnosu na isti prošlogodišnji period. Poslovni prihodi kompanije su prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, na kraju juna porasli 19 odsto u odnosu na uporedni period i iznosili su 3,13 miliona eura. Poslovni rashodi kompanije su pali 4,9 odsto na 2,79 miliona eura. Mirković je naveo da vozarine na tržištu brodskog prostora periodično rastu i padaju.

"U prvoj polovini godine su bile dosta niske, a sada se trenutno nalaze u uzlaznoj putanji. Ono što je najbitnije jeste da je Barska plovidba uspijevala da ugovori visinu vozarina za dva teretna broda uvijek iznad prosječnih svjetskih vozarina", istakao je Mirković.

Dodao je da su na brodovima "Bar" i "Budva" konstantno angažovana 46 pomoraca, odnosno 23 pomorca po brodu.

"Svi pomorci su crnogorski državljani. Kompanija osposobljava i veliki broj kadeta palube i asistenata stroja, dajući na taj način priliku mladim ljudima da se kasnije radno angažuju u svojstvu oficira, bilo na brodovima koji viju našu ili stranu zastavu", rekao je Mirković.

Prema njegovim riječima pomorci zarađuju značajna sredstva, koja donose i unose u crnogorski ekonomski sistem.

Naveo je da je brod "Bar" na putovanju za Tajvan gdje treba da iskrca metalne ploče ukrcane u Rusiji u Nororosijsku.

"Brod ,,Budva" je blizu obala Brazila, gdje je u luci Santos planiran ukrcaj šećera namijenjenog zapadnoj Africi", kazao je Mirković i podsjetio da su brodovi u vremenskom najmu kod kompanije Sea Pioneer iz Londona.

Saopštio je da je kompanija tokom jula i avgusta na brodu ,,Bar" realizovala obavezan petogodišnji remont, tzv. "suvi dok", kao i ugradnju sistema za prečišćavanje balastnih voda, shodno novim međunarodnim propisima.

"Isto to nas čeka tokom septembra ili oktobra za brod "Budva", kako bismo produžili klasu za narednih pet godina. Izdaci u drugoj polovini godine po tom osnovu će biti veliki, a kada se tome doda i činjenica da brodovi u toku remonta neće ostvarivati prihod, za očekivati je da se to značajno odrazi na krajnji rezultat kompanije za ovu godinu", naglasio je Mirković.

Podsjetio je da je u ovoj godini za dvije rate kredita, u januaru i julu, isplaćeno ukupno 3,98 miliona dolara, od čega je iz sredstava kompanije izdvojeno 609.737 dolara, a iz budžetskih sredstava 3,37 miliona dolara, što odgovara iznosu od oko tri miliona eura.

"Do sada je po osnovu kredita uzetog kod kineske Exim banke plaćeno ukupno 10,39 miliona dolara, a preostalo je da se plati još 47,69 miliona dolara zaključno sa 21. januarom 2033. godine", kazao je Mirković i dodao da je do sada iz sredstava kompanije plaćeno 7,02 miliona dolara, dok je iz državnog budžeta obezbijeđeno 3,37 miliona dolara.

Barska plovidba je 2012. godine potpisla ugovor o nabavci dva teretna broda, a kreditna sredstva od 46,4 miliona dolara su obezbijeđena od Exim banke uz dva odsto kamate, pet godina grejs perioda i 15 godina otplate, uz državnu garanciju.

Mirković je rekao da mogućnost otplate kredita iz sredstava kompanije u budućem periodu zavisi od kretanja vozarina na pomorskom tržištu.

Tagovi: Barska plovidba, Tihomir Mirković
PROČITAJ I OVO
Tvrtka Ane Karamarko lani ostvarila 1,28 milijuna kuna dobiti
U PLUSU
Tvrtka Ane Karamarko lani ostvarila 1,28 milijuna kuna dobiti
ZAGREB - Tvrtka Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka osumnjičene zbog gospodarskih malverzacija, prošle je godine ostvarila dobit od 1,28 milijuna kuna, objavljeno je u računu dobiti i gubitka za poduzetnike predanom Fini.
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
KRAJ
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
LONDON - Britanski konzorcij koji je osnovala skupina zrakoplovnih, automobilskih i inženjerskih tvrtki, s ciljem proizvodnje respiratora za zdravstvenu službu zemlje, priopćio je da će završiti s proizvodnjom nakon što je isporučio više od 13 tisuća uređaja.
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
LUKSUZ
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
MILANO - Poznati talijanski proizvođač sportskih automobila se udružio s talijanskim proizvođačem luksuznih jahti.
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19
ZAJAM
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19

BERLIN - Njemačka biotehnološka kompanija CureVac, koja razvija cjepivo za Covid-19, dobila je od Europske investicijske banke (EIB) zajam u iznosu 75 milijuna eura kako bi proširila kapacitete za njegovu proizvodnju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE