GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke uvode naknadu za podizanje gotovine u poslovnicama

Banke uvode naknadu za podizanje gotovine u poslovnicama
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2019 / 15:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka i OTP banka uvele su novost na domaće bankarsko tržište. U obje banke uskoro se neće moći podići gotovina na šalteru u poslovnici banke bez plaćanja naknade, no postoje iznimke. 

U najvećoj domaćoj banci, Zabi, naknada je uvedena još u rujnu, dok ju OTP uvodi krajem studenog. Planiraju li i ostale velike banke ovaj potez kojim zapravo žele rasteretiti poslovnice i gurnuti klijente prema bankomatima i digitalnom bankarstvu?

U Zagrebačkoj banci za tportal su rekli da su naknadu za gotovinske isplate u poslovnici banke uveli još 20. rujna, pri čemu ističu da se naknada ne naplaćuje niti jednom klijentu koji u Zabi ima ugovoren korisnički paket usluge. Naknada se ne naplaćuje niti za isplate s kunskih računa za zaštićena primanja i računa s ugovorenim skrbnikom.

Cijena usluge inače iznosi 1,95 kuna po transakciji, a pregled svih naknada koje Banka primjenjuje u poslovanju po transakcijskim računima sadržan je u Izvatku iz tarife naknada za usluge, napomenuli su i zaključili: 'Klijenti bez naknade mogu podizati gotov novac koristeći rasprostranjenu mrežu bankomata Zagrebačke banke, a na raspolaganju su im i brojne transakcijske usluge putem mobilnog i on-line bankarstva'.

U OTP-u, koji uvodi naknadu za gotovinske isplate kuna 22. studenog kažu da će ta usluga do iznosa od 500.000 kuna iznositi četiri kune po isplati, odnosno sto kuna za transakcije više od 500.000 kuna. Naknada se neće naplaćivati za gotovinske isplate manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa s kojima raspolaže skrbnik/zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.

'Smanjenjem broja transakcija podizanja gotovine u poslovnicama naši šalterski djelatnici imat će više vremena za savjetovanje klijenata oko korištenja proizvoda i usluga banke. Iz tog razloga u poslovnice banke uveli smo i ulogu savjetnika za proizvode građanstva poznatijeg kao 'meeter/greeter' s ciljem edukacije klijenata o korištenju digitalnih kanala banke. Prvi dojmovi naših klijenata su pozitivni. Uz to, podigli smo i dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima na 8.000,00 kuna', kažu u OTP-u.

PBZ, druga najveća banka u zemlji, za sada ne naplaćuje naknadu za isplatu gotovine građana u poslovnicama, međutim, razmatra se mogućnost uvođenja takve naknade. Evo kako to pravdaju: Digitalni i drugi alternativni kanali mijenjaju način poslovanja banaka koje usklađuju svoje poslovanje s potrebama i navikama klijenata.

Za svoje dnevne financijske transakcije klijenti koriste ostale kanale poslovanja, najčešće bankomate i on-line bankarstvo. Upravo zbog toga banke mijenjaju svoju organizacijsku strukturu širenjem dijelova koji se bave digitalnim kanalima, a poslovnice sve više dobivaju savjetodavnu ulogu u poslovanju s građanstvom i manje služe za usluge kao što su uplate na račun, isplate ili plaćanje računa.

Dodaju kako imaju vrlo raširenu bankomatsku mrežu, suvremene uplatno-isplatne uređaje s unaprijeđenim funkcionalnostima uplate. Klijenti se stoga preusmjeravaju na nove uređaje od strane zaposlenika poslovnica koji im demonstriraju mogućnosti bankomata i prednosti korištenja: klijenti ne čekaju u redu u poslovnicama na poslove uplate do 30.000 kuna odnosno isplate do 5.000 kuna, imaju mogućnost uplate neovisno o radnom vremenu poslovnice i veliku brzinu brojanja veće količine novčanica.

Raiffeisen banka, Sberbanka, Erste, Addiko i Hrvatska poštanska banka ne naplaćuju ovu naknadu niti im je u planu njeno uvođenje potvrdili su za tportal.

Tagovi: Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Sberbank, OTP banka Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Brazilska savezna država pregovara o proizvodnji ruskog cjepiva
PREGOVORI
Brazilska savezna država pregovara o proizvodnji ruskog cjepiva
BRAZILIJA - Brazilska savezna država Parana u pregovorima je za proizvodnju ruskog cjepiva za covid-19 unatoč tome što za njega nisu provedena masovna testiranja, no zasad nije jasno hoće li tamošnji istraživački institut dobiti potrebno regulatorno odobrenje u Brazilu.
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
REAKCIJE
Lučka uprava Zadar: Bulj iznio niz netočnosti o infrastrukturi Luke Gaženica
ZADAR - Iz Lučke uprave Zadar opovrgnuli su i netočnima ocijenili tvrdnje Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je u utorak izjavio da je ta luka predana u ruke turskom vlasniku te da će bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji
OTPIS
Vienna Insurance Group otpisao 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji

BEČ - Austrijski osiguravatelj Vienna Insurance Group (VIG) objavio je da je zbog Covida-19 otpisao ukupno 120 milijuna eura vrijednosti ogranaka u Hrvatskoj, Bugarskoj i Gruziji.

SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
IZNENAĐENJE
SAD blokirale zajam Kodaku, dionice srušene 40 posto
NEW YORK - Dionice Eastman Kodaka srušile su se 40 posto i na putu su da zabilježe najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 milijuna dolara.
Novi iskorak Ferrera
STRATEŠKI
Novi iskorak Ferrera
MILANO - Talijan Michele Ferrero, koji je svijetu predstavio čokoladu Nutella, Ferrero i Kinder, sagradio je divovsku obiteljsku slastičarsku tvornicu s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi eura. Sin Giovanni krenuo je novim putem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE