GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u prvih devet mjeseci s dobiti prije poreza od 5,31 milijardu kuna

Banke u prvih devet mjeseci s dobiti prije poreza od 5,31 milijardu kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2019 / 22:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 5,31 milijardi kuna, što je za oko 70 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, pokazuju u petak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Usporedba podataka HNB-a na kraju prvih devet mjeseci ove i prošle godine pokazuje da je dobit banaka prije oporezivanja povećana za 1,3 posto, odnosno za 66,99 milijuna kuna.

Podaci središnje banke o poslovanju kreditnih institucija na dan 30. rujna ove godine odnose se na ukupno 20 banaka, što je tri manje nego krajem rujna prošle godine.

U prošloj godini s gubitkom poslovalo šest banaka

Naime, krajem prošle godine i u travnju ove godine provedena su tri pripajanja na hrvatskom bankarskom tržištu - u listopadu prošle godine Veneto banka je pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ), u prosincu 2018. je Splitska banka pripojena OTP banci Hrvatska, a u travnju ove godine je Jadranska banka pripojena Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

Podaci središnje banke, koji se temelje na podacima koje banke dostavljaju HNB-u, pokazuju i da je od ukupno 20 banaka tek jedna u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom, i to Croatia banka s gubitkom od 27,7 milijuna kuna.

Prošlogodišnji su podaci HNB-a pokazivali da je od ukupno 23 banke, s gubitkom poslovalo šest banaka, a njihov ukupni gubitak je u devet mjeseci 2018. godine iznosio 52,5 milijuna kuna.

Po privremenim nerevidiranim podacima koje je objavio HNB, najveću bruto dobit u devet mjeseci i ove je godine imala Zagrebačka banka, 1,54 milijardi kuna, što je za 204 milijuna kuna ili 11,7 posto manja dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

PBZ je, pak, druga banka po visini bruto dobiti i, uz Zagrebačku banku, jedina banka s više od milijardu kuna dobiti u razdoblju siječanj-rujan ove godine. Dobit PBZ-a prije poreza iznosila je, naime, 1,39 milijardi kuna i veća je za 23,5 posto ili za 265 milijuna kuna nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Treća po visini bruto dobiti je Erste&Steiermaerkische bank, sa 758,26 milijuna kuna krajem rujna 2019. godine. Ta je bruto dobit Erste banke za 146,7 milijuna kuna manja nego u istom razdoblju lani.

Znatan porast bruto dobiti bilježi OTP banka Hrvatska, s 228,9 milijuna kuna u prvih devet mjeseci prošle na 634,24 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine. No, na taj je rezultat utjecala i činjenica da je OTP banka krajem prošle godine pripojila Splitsku banku.

Peta po visini dobiti prije poreza u prvih devet mjeseci ove godine je Raiffeisenbank Austria s 382,86 milijuna kuna, ili 46,6 milijuna kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Po visini bruto dobiti slijedi najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, HPB s dobiti od 201,11 milijuna kuna, što je za 50,5 milijuna kuna više nego u razdoblju siječanj-rujan prošle godine.

Po privremenim nerevidiranim podacima koje je objavio HNB, još su dvije banke u stranom vlasništvu u prvih devet mjeseci ove godine imale bruto dobit veću od sto milijuna kuna - Addiko Bank 144,21 milijun kuna te Sberbank 113,76 milijuna kuna.

Privremeni nerevidirani podaci HNB-a pokazuju i da su četiri stambene štedionice u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu bruto dobit u iznosu 20,31 milijun kuna, što je za oko 1,4 milijun kuna više nego u istom razdoblju lani

Tagovi: domaće banke, Privredna banka Zagreb, Hrvatska poštanska banka, Zagrebačka banka, Erste, OTP banka Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
OTKAZI
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
DUBAI - Emirates će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa vjerojatno otpustiti 9.000 ljudi, najavio je njen predsjednik Tim Clark.
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
POVRATAK
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
ZAGREB - Niskobudžetna aviokompanija easyJet je odlučila s krajem ovog mjeseca pokrenuti promet i prema drugim zračnim lukama u Hrvatskoj.
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna
SMIJURIJA
Josipović za savjetovanje stranih investitora zaradio nula kuna

ZAGREB - Tvrtka Porta Adriatica d.o.o., kojoj su osnivači bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i arhitekt Otto Barić mlađi, prošle godine nije ostvarila ni kune prihoda, a ukupni gubitak je 20.308 kuna, objavljeno je u predanom računu dobiti i gubitka.

U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
DECODE CHINA
U Australiji se pokreće portal vijesti na kineskom jeziku pod pokroviteljstvom američke vlade
SYDNEY – Novi internetski portal Decode China planiran je kako bi „balansirao“ u informacijama dostupnima na kineskom jeziku, a koje SAD ocjenjuje da su potpuno prožete propagandom iz Pekinga.
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
PROMJENE
Elon Musk pretekao Warrena Buffetta na listi najbogatijih ljudi
SAN FRANCISCO - Vrijednost imovine Elona Muska u petak je prerasla imovinu Warrena Buffetta te je izvršni direktor Tesle postao sedma najbogatija osoba na svijetu, prema Bloomberg Billionaires Indexu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE