GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u eurozoni povećale neto prihode od kamata u trećem kvartalu

Banke u eurozoni povećale neto prihode od kamata u trećem kvartalu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2020 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Banke u eurozoni ostvarile su veće neto kamatne prihode u trećem kvartalu 2019. godine u odnosu na isto razdoblje godine ranije unatoč opetovanim prigovorima da im negativne kamatne stope u središnjoj banci nagrizaju glavni izvor prihoda, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).

U rujnu prošle godine ECB je dodatno spustio negativnu kamatnu stopu na depozite banaka, na minus 0,5 posto, opetovano tvrdeći da su banke zapravo neto dobitnici politike ultraniskih kamatnih stopa budući da veći obujam kreditiranja više nego anulira nepovoljan utjecaj niskih kamatnih stopa.

Upozoravali su također da prigovori o niskim kamatnim stopama odvraćaju pažnju od zastarjelih poslovnih modela banaka koji su već dugo značajan uzrok niske dobiti. Niska pak profitabilnost spada među najveće rizike za gospodarstvo eurozone, naglašavaju u ECB-u.

Podaci objavljeni u srijedu potkrepljuju njihove tvrdnje, pokazujući da su najveće banke eurozoni, čije poslovanje ECB nadzire, u trećem tromjesečju ostvarile 4,37 posto veće neto kamatne prihode nego u istom razdoblju godine ranije, od 202,9 milijardi eura.

Iznos je ujedno najviši u trećem tromjesečju od kraja 2014. kada je ECB počeo sa supervizijom.

Ukupni prihodi banaka također su porasli dok im je neto dobit smanjena u odnosu na godinu ranije, za osam posto, zbog kontinuiranog rasta troškova i skoka rezervacija za rizike, pokazali su podaci ECB-a, objavljeni u srijedu.

Najlošije su rezultate bilježile njemačke banke, izjednačivši se u ukupnoj neto dobiti s onima u Grčkoj, manjem gospodarstvu koje se proteklih godina jedva spasilo od kolapsa uz podršku tri europska paketa zajmova.

Ukupni povrat od kapitala (RoE) u njemačkim bankama iznosio je u trećem kvartalu 2019. svega 0,4 posto, što znači da nisu zaradile ni za trošak uloženog kapitala, iako je njihova kapitaliziranost zasad dobra.

Banke u Španjolskoj i Italiji bile su proteklih godina na glasu kao kandidati za spašavanje ali su u trećem tromjesečju ostvarile povrat od preko sedam posto, što je među najvišima u eurozoni.

Ukupni (RoE) banaka u eurozoni pao je u trećem kvartalu na najnižu razinu u tri godine, od 5,83 posto, sa 6,85 posto godinu dana ranije.

Tagovi: eurozona
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE