GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banjević: Napuštam Montenegro Airlines ako nakon državne pomoći bude u minusu

Banjević: Napuštam Montenegro Airlines ako nakon državne pomoći bude u minusu
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2019 / 18:45
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Izvršni direktor Montenegro Airlinesa (MA) Živko Banjević kazao je da će podnijeti ostavku na tu funkciju ukoliko nacionalni avio-prevoznik nakon sprovođenja Zakona o konsolidaciji MA bude poslovao sa minusom. 

Istakao je i da može garantovati da će MA biti profitabilno preduzeće ukoliko se i plan i zakon u potpunosti sprovedu.

Vlada je nedavno odlučila da za ozdravljenje kompanije izdvoji 155 miliona eura.

"Profitabilnost MA u narednom periodu zavisi od realizacije plana finansijske konsolidacije i osnovnih pravaca razvoja kompanije i zakona. U suštini, budućnost kompanije sada konačno počiva na zdravom planu, koji podrazumijeva podvlačenje crte što se prispjelih finansijskih obaveza tiče i čija je osnova investiciono-razvojni ciklus. Ukoliko ne bude značajnih odstupanja od realnih pretpostavki koje ne zavise od kompanije, a koje se tiču plana, pod uslovom da se i plan i zakon u potpunosti sprovedu, mogu garantovati da će MA biti profitabilno preduzeće", kazao je Banjević u intervjuu za Dan.

Kada je riječ o Zakonu o konsolidaciji, prije svega, istakao je da se radi o ulaganju države u MA, u skladu sa načelom investitora u tržišnoj ekonomiji, odnosno u cilju očuvanja i razvoja ekonomije države, a ne o državnoj pomoći.

"Deloitteova analiza koja je pratila donošenje Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA potvrdila je da su ta ulaganja od strane države profitabilna i opravdana. Suštinski osnov za Deloitovu analizu i donošenje zakona bio je plan finansijske konsolidacije i osnovnih pravaca razvoja MA, koji je pripremio menadžment kompanije. Taj plan pored finansijske konsolidacije i investicija u flotu i restauraciju motora, koje tretira zakon, uključuje redefinisanje komercijalne i razvojne strategije, kadrovsko restrukturiranje preduzeća, i to sve sublimirano kroz biznis plan do kraja 2023. godine. Biznis plan do kraja 2023. godine je, između ostalog, baziran na realnim pretpostavkama sa aspekta broja putnika i ukupnih prihoda, sa jedne strane, odnosno ukupnih fiksnih troškova, direktnih operativnih troškova i ostalih troškova, sa druge strane. MA će u pomenutom periodu u redovnom i čarter saobraćaju prevoziti između 670.000 i 725.000 putnika, sa flotom od pet aviona tipa embraer E195 u vlasništvu MA, i jednim avionom sličnog ili većeg kapaciteta iznajmljenog u periodu ljetnje sezone na tzv. ACMI principu. Svi parametri, odnosno faktori koji su tretirani ovim biznis planom, u suštini su testirani u praksi u toku poslednje tri godine. Naime, MA bi i pored niza otežavajućih okolnosti koje su se prije svega ticale značajnog porasta cijene avio-goriva i troškova održavanja aviona, ostvario pozitivan rezultat i u prethodnom periodu, da smo imali barem nešto veći dio flote u našem vlasništvu. Trenutno je u vlasništvu MA pet aviona tipa foker 100 koji izlaze iz upotrebe i od kojih su četiri već prizemljena, a samo jedan operativan. Pored toga, raspolažemo sa dva E195 u operativnom lizingu do 2024. odnosno 2025. godine, i trećim E195 u finansijskom lizingu koji će postati vlasništvo MA tek polovinom 2022. godine", precizirao je Banjević.

Tagovi: Živko Banjević, Montenegro Airlines, Deloitte
PROČITAJ I OVO
Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi iz Crne Gore prema Milanu i Bologni
LETOVI
Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi iz Crne Gore prema Milanu i Bologni
PODGORICA - Letovi iz Crne Gore prema sjeveru Italije, odnosno ka Milanu i Bologni privremeno će se obustaviti od subote, 29. februara, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
Boxmark otpustio 157 radnika
REZOVI
Boxmark otpustio 157 radnika
LJUBLJANA - Boxmark je danas otpočeo s restrukturiranjem i podijelio otkaze za prvih 157 radnika. Ukupno će do kraja travnja otpustiti 288 ljudi.
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
PANIKA
Prodaja u trgovinama na sjeveru Italije porasla 73%
MILANO - Prodaja u velikim trgovinskim lancima na sjeveru Italije porasla je u nedelju za 73 posto u usporedbi s istim datumom prošle godine.
Air Serbia zakupila dva bivša Adrijina aviona
FLOTA
Air Serbia zakupila dva bivša Adrijina aviona
BEOGRAD - Tri balkanske aviokompanije proširiće svoju flotu na leto, kako bi ispratili širenje svojih mreža letova.
Grupa Končar: Neto dobit pala 44%
PAD
Grupa Končar: Neto dobit pala 44%
ZAGREB - Grupa Končar je u 2019. ostvarila neto dobit u iznosu od 52,7 milijuna kuna, što je za 44 posto manje nego u 2018. godini, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE