GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banjević: Montenegro Airlines posluje bolje nego ikad

Banjević: Montenegro Airlines posluje bolje nego ikad
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2018 / 11:00
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Desetomjesečni komercijalni pokazatelji u 2018. godini su najbolji u istoriji poslovanja Montenegro Airlinesa. Najbliži desetomjesečni rezultat u prethodnim godinama je za 23.519 putnika ispod ovogodišnjeg, a ostvaren je sa većom flotom i sa 2.141 letova više, nego što je to bio slučaj za deset mjeseci 2018. godine.
Ovo predstavlja najbolji uvod u godinu proslavljanja četvrt vijeka od osnivanja nacionalne avio-kompanije, kaže u intervjuu Dnevnim novinama direktor nacionalne avio-kompanije Živko Banjević.

"Za deset mjeseci ove godine MA je prevezao 576.000 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, redovnom, čarter i kod-šer. Taj rezultat je ostvaren sa 6.704 letova u redovnom i čarter saobraćaju, odnosno sa flotom do šest aviona. To je za 68.751 ili 13,55 odsto putnika više u odnosu na isti period prethodne godine, sa avionom više u sezonskom periodu, kao i 635 ili 10,46 odsto letova više u redovnom i čarter saobraćaju. Do kraja godine očekujemo od 50.000 do 60.000 putnika, tako da će ukupan broj prevezenih u 2018. godini biti veći od 620.000. Naših 576.000 putnika predstavlja 25,44 odsto od ukupnog broja putnika opsluženih na crnogorskim aerodromima od početka ove godine do kraja oktobra, i to u konkurenciji do 45 drugih redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija. MA je za prvih šest mjeseci ove godine, sa porastom u broju prevezenih putnika od 9,18 odsto u odnosu na isti period 2017, ostvario najveći rast u poređenju sa avio-kompanijama sa prostora bivše Jugoslavije. Preliminarni poslovni rezultat za deset mjeseci 2018. je za 1,5 miliona eura bolji nego u istom periodu prethodne godine i najbolji je u posljednje četiri godine, bez obzira na određene otežavajuće faktore na koje se nije moglo uticati, od kojih bih posebno izdvojio rekordno visoke troškove za gorivo", kazao je Banjević.

On je podsjetio da je Montenegro Airlines početkom 2017. godine bio u izuzetno teškoj poziciji, sa aspekta finansijskog, komercijalnog i operativnog poslovanja.

"Uz podršku vlasnika, naporima upravljačkih, rukovodećih i kadrovskih struktura Kompanije, poslovanje je u najvećoj mjeri konsolidovano i optimizovano, što pokazuju i ostvareni rezultati od početka januara prošle godine do danas. Deloitteova analiza s kraja prošle godine pokazala je da nastavak poslovanja daje sveobuhvatno bolje rezultate u odnosu na alternativne scenarije, tj. programirani stečaj i stečaj. Vlada Crne Gore, znajući za značaj koji MA ima za crnogorsku ekonomiju, sa menadžmentom Kompanije traži adekvatan model finansijske konsolidacije – prije svega sa aspekta zatečenih dugovanja prema Poreskoj upravi, Kontroli letenja i Aerodromima Crne Gore, kao i optimalno dugoročno rješenje za poslovanje Kompanije", pojasnio je Banjević.

Prema njegovoj ocjeni za Crnu Goru je najvažnije da na ovim prostorima postoji funkcionalna avio-kompanija, koja će raditi u interesu njenih građana i cjelokupne crnogorske privrede, kao i predstavljati stabilnu vezu sa Evropom i svijetom.

"Samo interesovanje za kupovinu MA nam pokazuje da je i od strane potencijalnih investitora prepoznato da Kompanija ostvaruje značajne rezultate na putu oporavka i da se to radi na pravi način, značaj avio-kompanije za ovo područje kao i potencijal tržišta", dodao je on.

Banjević navodi da su česti napisi u medijima o odlasku MA u stečaj, bankrotstvu i slično, direktno uticali na pad prodaje u određenim periodima.

"Gotovo svi inostrani partneri, prije svega snabdjevači gorivom na aerodromima, kao i aerodromska preduzeća, tražili su plaćanje kompletnih usluga unaprijed, kako bi zaštitili svoje poslovanje od "stečaja i bankrotstva MA". Bilo je tu i čestih blokada računa od Kontrole letjenja i domaćih poslovnih banaka. Nakon svega smo ipak još tu, jači i stabilniji. Tako će i ostat", tvrdi on.

MA u 2018. godini leti prema 30 destinacija u 16 država. Osam destinacija su cjelogodišnje, i to: Beograd-Srbija, Ljubljana-Slovenija, Rim-Italija, Beč-Austrija, Cirih-Švajcarska, Frankfurt-Njemačka, Pariz-Francuska i Moskva-Rusija. Sezonske redovne destinacije su: Dizeldorf, Minhen i Lajpcig u Njemačkoj, Lion-Francuska, London-Velika Britanija, Kopenhagen-Danska, i Sankt Peterburg-Rusija. Čarter destinacije su: Tel Aviv-Izrael, Napulj, Bari, Palermo u Italiji, Oslo-Norveška, Helsinki-Finska, Bratislava, Košice, Poprad-Tatri u Slovačkoj, Ostrava-Češka, Brive i Marsej u Francuskoj, Salzburg i Linc u Austriji, te Teheran-Iran.

"Prihodi iz čarter i kod-šer saobraćaja u potpunosti pokrivaju sve troškove, uz odgovarajuću zaradu. Prihodi sa svih redovnih linija MA, cjelogodišnjih i sezonskih, u potpunosti pokrivaju tzv. direktne operativne troškove, kao što su aviogorivo, aerodromske usluge, Eurocontrol i preleti, održavanje aviona... Međutim, ti prihodi ne mogu na svakoj destinaciji da pokriju u potpunosti fiksne i dodatne troškove, a to su oni preostali, mimo direktnih operativnih. Upravo to pravi minus u poslovanju, koji ćemo pokušati da riješimo u okviru dugoročnog modela poslovanja", istakao je on.

Tagovi: Živko Banjević, Montenegro Airlines, Deloitte, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
Kosovski ministar poništio tender od 110 miliona evra za auto put Priština - Gnjilane
POTEZI
Kosovski ministar poništio tender od 110 miliona evra za auto put Priština - Gnjilane
PRIŠTINA - Ministar Kosova za infrastrukturu i životnu sredinu, Llumir Abdixhiku, poništio je danas tender za auto-put Priština-Gnjilane, vrednosti 110 miliona evra, koji je objavila prethodna vlada bez prethodnog obezbedjivanja sredstava u budžetu Kosova za ovu godinu, kako je to zakonom propisano.
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
KAZNA
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
RIJEKA - Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštite tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE