GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banjević: Montenegro Airlines posluje bolje nego ikad

Banjević: Montenegro Airlines posluje bolje nego ikad
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2018 / 11:00
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Desetomjesečni komercijalni pokazatelji u 2018. godini su najbolji u istoriji poslovanja Montenegro Airlinesa. Najbliži desetomjesečni rezultat u prethodnim godinama je za 23.519 putnika ispod ovogodišnjeg, a ostvaren je sa većom flotom i sa 2.141 letova više, nego što je to bio slučaj za deset mjeseci 2018. godine.
Ovo predstavlja najbolji uvod u godinu proslavljanja četvrt vijeka od osnivanja nacionalne avio-kompanije, kaže u intervjuu Dnevnim novinama direktor nacionalne avio-kompanije Živko Banjević.

"Za deset mjeseci ove godine MA je prevezao 576.000 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, redovnom, čarter i kod-šer. Taj rezultat je ostvaren sa 6.704 letova u redovnom i čarter saobraćaju, odnosno sa flotom do šest aviona. To je za 68.751 ili 13,55 odsto putnika više u odnosu na isti period prethodne godine, sa avionom više u sezonskom periodu, kao i 635 ili 10,46 odsto letova više u redovnom i čarter saobraćaju. Do kraja godine očekujemo od 50.000 do 60.000 putnika, tako da će ukupan broj prevezenih u 2018. godini biti veći od 620.000. Naših 576.000 putnika predstavlja 25,44 odsto od ukupnog broja putnika opsluženih na crnogorskim aerodromima od početka ove godine do kraja oktobra, i to u konkurenciji do 45 drugih redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija. MA je za prvih šest mjeseci ove godine, sa porastom u broju prevezenih putnika od 9,18 odsto u odnosu na isti period 2017, ostvario najveći rast u poređenju sa avio-kompanijama sa prostora bivše Jugoslavije. Preliminarni poslovni rezultat za deset mjeseci 2018. je za 1,5 miliona eura bolji nego u istom periodu prethodne godine i najbolji je u posljednje četiri godine, bez obzira na određene otežavajuće faktore na koje se nije moglo uticati, od kojih bih posebno izdvojio rekordno visoke troškove za gorivo", kazao je Banjević.

On je podsjetio da je Montenegro Airlines početkom 2017. godine bio u izuzetno teškoj poziciji, sa aspekta finansijskog, komercijalnog i operativnog poslovanja.

"Uz podršku vlasnika, naporima upravljačkih, rukovodećih i kadrovskih struktura Kompanije, poslovanje je u najvećoj mjeri konsolidovano i optimizovano, što pokazuju i ostvareni rezultati od početka januara prošle godine do danas. Deloitteova analiza s kraja prošle godine pokazala je da nastavak poslovanja daje sveobuhvatno bolje rezultate u odnosu na alternativne scenarije, tj. programirani stečaj i stečaj. Vlada Crne Gore, znajući za značaj koji MA ima za crnogorsku ekonomiju, sa menadžmentom Kompanije traži adekvatan model finansijske konsolidacije – prije svega sa aspekta zatečenih dugovanja prema Poreskoj upravi, Kontroli letenja i Aerodromima Crne Gore, kao i optimalno dugoročno rješenje za poslovanje Kompanije", pojasnio je Banjević.

Prema njegovoj ocjeni za Crnu Goru je najvažnije da na ovim prostorima postoji funkcionalna avio-kompanija, koja će raditi u interesu njenih građana i cjelokupne crnogorske privrede, kao i predstavljati stabilnu vezu sa Evropom i svijetom.

"Samo interesovanje za kupovinu MA nam pokazuje da je i od strane potencijalnih investitora prepoznato da Kompanija ostvaruje značajne rezultate na putu oporavka i da se to radi na pravi način, značaj avio-kompanije za ovo područje kao i potencijal tržišta", dodao je on.

Banjević navodi da su česti napisi u medijima o odlasku MA u stečaj, bankrotstvu i slično, direktno uticali na pad prodaje u određenim periodima.

"Gotovo svi inostrani partneri, prije svega snabdjevači gorivom na aerodromima, kao i aerodromska preduzeća, tražili su plaćanje kompletnih usluga unaprijed, kako bi zaštitili svoje poslovanje od "stečaja i bankrotstva MA". Bilo je tu i čestih blokada računa od Kontrole letjenja i domaćih poslovnih banaka. Nakon svega smo ipak još tu, jači i stabilniji. Tako će i ostat", tvrdi on.

MA u 2018. godini leti prema 30 destinacija u 16 država. Osam destinacija su cjelogodišnje, i to: Beograd-Srbija, Ljubljana-Slovenija, Rim-Italija, Beč-Austrija, Cirih-Švajcarska, Frankfurt-Njemačka, Pariz-Francuska i Moskva-Rusija. Sezonske redovne destinacije su: Dizeldorf, Minhen i Lajpcig u Njemačkoj, Lion-Francuska, London-Velika Britanija, Kopenhagen-Danska, i Sankt Peterburg-Rusija. Čarter destinacije su: Tel Aviv-Izrael, Napulj, Bari, Palermo u Italiji, Oslo-Norveška, Helsinki-Finska, Bratislava, Košice, Poprad-Tatri u Slovačkoj, Ostrava-Češka, Brive i Marsej u Francuskoj, Salzburg i Linc u Austriji, te Teheran-Iran.

"Prihodi iz čarter i kod-šer saobraćaja u potpunosti pokrivaju sve troškove, uz odgovarajuću zaradu. Prihodi sa svih redovnih linija MA, cjelogodišnjih i sezonskih, u potpunosti pokrivaju tzv. direktne operativne troškove, kao što su aviogorivo, aerodromske usluge, Eurocontrol i preleti, održavanje aviona... Međutim, ti prihodi ne mogu na svakoj destinaciji da pokriju u potpunosti fiksne i dodatne troškove, a to su oni preostali, mimo direktnih operativnih. Upravo to pravi minus u poslovanju, koji ćemo pokušati da riješimo u okviru dugoročnog modela poslovanja", istakao je on.

Tagovi: Živko Banjević, Montenegro Airlines, Deloitte, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji
POTEZI
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji

ČAKOVEC - Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju uvela je neobičnu praksu; svakom radniku kojem bude određena samoizolacija smanjit će plaću za 10 posto. To im je u dopisu priopćio direktor kompanije Đuro Horvat.

Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
UZLET
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
OSIJEK - Osječka Saponija je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 11 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
UPOZORENJE
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
ZAGREB - HUP- Udruga trgovine je jedinstvenog stava da vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, a to se odnosi i na rad nedjeljom.
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE