GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Badel 1862 povukao dionice s burze

Badel 1862 povukao dionice s burze
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Skupština dioničara jednog od najvećih domaćih proizvođača vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića Badela 1862 podržala je većinom glasova prijedlog Uprave da se dionice tvrtke povuku s Zagrebačke burze.

Protiv tog prijedloga glasali su na skupštini Badela predstavnici države po nalogu Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

- CERP će podnijeti zahtjev Upravi Badela preuzme 2.919.222 dionice Republike Hrvatske te 3.100 dionice CERP-a uz pravičnu naknadu – navodi se prekjučerašnjoj odluci Upravnog vijeća CERP-a.

Većinu u Skupštini dioničara, Upravu i Nadzorni odbor Badela kontrolira Meteor grupa-Labud koja je krajem 2018. nastala ujedinjenjem zagrebačkog Labuda i đakovačkog Meteora. Predsjednik Nadzornog odbora Badela je Ante Raspudić koji je do spomenutoga spajanja bio vlasnik Meteora i sisačke Segestice.

Raspudić i Darko Knez, sadašnji direktor Badela, počeli su kupovati dionice Badela tijekom 2017.. Trenutno Meteor grupa-Labud kontrolira 85 posto dionica Badela.

Ukupna nominalna vrijednost dionica koje država ima u Badelu iznosi 29 milijuna i 192 tisuće kuna. Većina u Skupštini dioničara tvrtke obvezala se isplatiti sve dioničare koji nisu bili suglasni s izlaskom s burze uz pravičnu naknadu.

- Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na Zagrebačkoj burzi, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca prije poziva na Skupštinu društva – navodi se u odluci Skupštine Badela.

Kada se dio spomenute odluke Skupštine Badela o pravičnoj naknadi primijeni na isplatu dionica u vlasništvu države, Badel će CERP-u morati isplatiti oko 33 milijuna i 500 tisuća kuna. Među deset najvećih dioničara Badela, uz većinskog vlasnika, državu i dionice u vlasništvu tvrtke, još je šest malih dioničara, no ni jedan od njih nema više od jedan posto vlasništva.

U posljednjih sedam godina oko 70 tvrtki napustilo je Zagrebačku burzu, a od perjanica domaće prehrambene industrije to su, prije Badela, učinili, među ostalima, Franck, Mlinar i Tvornica ulja Čepin.

Tagovi: Badel 1862, Zagrebačka burza, CERP, Meteor grupa, Darko Knez, Ante Raspudić
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE