GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Badel 1862: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 45%

Badel 1862: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 45%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Badel 1862 u prvom tromjesečju je ostvario dobit od 10 milijuna kuna, što je za 45 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u srijedu, a Uprava procjenjuje da će koronakriza imati negativan utjecaj na poslovanje u iduća tri mjeseca.

Na razini operativnog poslovanja ostvarena je dobit od 11,1 milijun kuna, što je, kako se navodi u izvještaju poslovodstva, za 3,8 milijuna kuna ili 52 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani.

Poslovni prihodi kompanije dosegnuli su 57,2 milijuna kuna ili 5,8 posto više, pri čemu su prihodi od prodaje iznosili 53,2 milijuna kuna ili 3,5 posto više.

Rashodi iz operativnog poslovanja u prvom su tromjesečju bili 46,2 milijuna kuna, što je za 1,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U izvješću se navodi kako je najveća promjena u bilanci zabilježena u pasivi na poziciji vlastitih dionica koje je tvrtka sukladno odluci Glavne skupštine otkupila te povukla bez smanjenja temeljnog kapitala. Ukupna vrijednost otkupljenih dionica iznosi oko 42,7 milijuna kuna. Posljedično tome, kaže se u izvješću, značajnije smanjenje je zabilježeno u aktivi bilance na poziciji novca.

Iz Badela podsjećaju da je 13. siječnja održana Glavna skupština na kojoj je donesena odluka o povlačenju dionica s uređenog tržišta Zagrebačke burze, a tvrtka se obvezala po pravičnoj cijeni otkupiti dionice od onih dioničara koji su glasali protiv te odluke.

Temeljem te odluke Badel je stekao 3.274.878 dionica po cijeni od 13,05 kuna po dionici. Nakon toga Uprava je donijela odluku o povlačenju redovnih vlastitih dionica koje se nalaze na trezorskom računu tvrtke, bez smanjenja temeljnog kapitala.

Badel ima 22.428.826 izdanih redovnih dionica, odnosno izvršeno je povlačenje 2.976.929 dionica. U tijeku je postupak povlačenja 352.556 dionica po čijem završetku će temeljni kapital Badela biti podijeljen na 22.076.270 redovnih dionica bez nominalnog iznosa, navodi se u izvješću.

Zadnji dan trgovanja dionicama Badela na Zagrebačkoj burzi bit će 15. srpnja ove godine.

U izvješću se navodi i kako će kriza uzrokovana korona virusom sigurno imati negativan utjecaj na očekivanu brzinu rasta i razvoja tvrtke. Napominjući kako 50 posto prihoda ostvaruju kroz HoReCa kanal prodaje iznose podatak da je u drugoj polovini ožujka za više od 90 posto smanjena realizacija prema distributerima preko kojih obavljaju prodaju u tom kanalu.

"Nažalost, posljedica ovih zbivanja imat će značajan negativan utjecaj u iduća tri mjeseca, a možda i dulje ako se utjecaj korona virusa proširi na punu turističku sezonu, uz očekivani prosječni pad prihoda na razini drugog kvartala od preko 30 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine", navodi se u izvješću.

U Badelu očekuju i poteškoće u nabavci određenih sirovina, koje će protekom vremena biti prevladane. Ističu i kako zahvaljujući dosadašnjem uspješnom poslovanju raspolažu zadovoljavajućom količinom novčanih resursa koji omogućuju redovito funkcioniranje u kratkom roku.

Navode i kako je nemoguće procijeniti koliki će biti ukupan negativan utjecaj korona krize na razini cijele godine i iduća razdoblja, no realno je očekivati da će poteškoće biti prevladane uz manji pozitivni rezultat od planiranog za ovu godinu kao i ostvarenog u 2019. godini.

Tagovi: Badel 1862, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
Gavrilović donirao zgradu škole od 2400 m2 i pripadajuće zemljište površine preko 8000 m2
DONACIJA
Gavrilović donirao zgradu škole od 2400 m2 i pripadajuće zemljište površine preko 8000 m2
PETRINJA - Mesna industrija Gavrilović potpisala je danas sa predstavnicima Srednje škole Petrinja, Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta Gavrilovićeve škole.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE