GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN: Tržište osiguranja lani poraslo 6,5 posto

AZTN: Tržište osiguranja lani poraslo 6,5 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tržište osiguranja u Hrvatskoj u 2019. godini, sa zaračunatom bruto premijom od 10,6 milijardi kuna, poraslo je za 6,5 posto u odnosu na godinu prije, podaci su Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), čime se nastavio trend njegova rasta petu godinu zaredom.

a domaćem tržištu osiguranja lani je poslovalo 16 društava za osiguranje, što je tri manje nego godinu ranije. Naime, Sava osiguranje je krajem studenog lani preuzelo i pripojilo Ergo osiguranje i Ergo životno osiguranje, dok je 6. siječnja ove godine Adriatic Slovenica Podružnica Zagreb pripojena Generali zavarovalnici.

Dodatni učinak na tržište imala su i dva osiguratelja sa sjedištem u drugoj članici EU-a putem podružnica -Sava osiguranje-Podružnica Hrvatska i Adriatic Slovenica - Podružnica Zagreb, navode iz AZTN-a, koji je na svojim mrežnim stranicama objavio rezultate istraživanja na temelju podataka iz javno objavljenih publikacija Hrvatskog ureda za osiguranje i drugih javno dostupnih izvora.

Tržište osiguranja u 2019., u kojoj je zaračunata bruto premija osiguranja iznosila 10,6 milijardi kuna, raslo je za 6,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Na segment neživotnog osiguranja u ukupnoj strukturi otpada nešto više od dvije trećine tržišta, dok na segment životnih osiguranja otpada manje od jedne trećina ukupnog tržišta, ističu iz AZTN-a.

Rast ukupnog tržišta, kako navode, uglavnom se temeljio na rastu tržišta neživotnog osiguranja, posebice osiguranja cestovnih vozila - kasko osiguranja (rast 18,6 posto), rastu osiguranja kredita s obzirom na intenzivniju kreditnu aktivnost banaka (za 47,2 posto) i zdravstvenog osiguranja (16,5 posto).

Najveći iznos zaračunate bruto premije u 2019. ostvarilo je Croatia osiguranje, koje je s tržišnim udjelom nešto manjim od 26 posto, najznačajniji poduzetnik na tržištu osiguranja u Hrvatskoj, uz trend blagog smanjenja zaračunate bruto premije od 1,6 posto u odnosu na 2018. godinu.

Drugi je Agram koncern, čije članice - Euroherc osiguranje, Adriatic i Agram Life imaju zajednički tržišni udio nešto manji od 23 posto. Sve tri članice Agram koncerna bilježe trend rasta premije, koji se kreće između 10 i 14,3 posto.

Na trećem mjestu je Allianz Hrvatska s tržišnim udjelom od 13 posto, pa Vienna Insurance Grupa s nešto manje od 9 posto te Generali sa 7,5 posto tržišnog udjela.

Blagi rast koncentriranosti tržišta

U 2019. godini je omjer tržišne koncentracije iskazan tržišnim udjelima prvih pet osiguratelja, promatran kroz pojedinačne tržišne udjele osiguratelja, iznosio 66,4 te u usporedbi s 2018. u kojoj je iznosio 66,3 bilježi stagnaciju, odnosno blagi rast koncentriranosti za 0,1 bod.

Ako se osiguratelji promatraju kao povezana društva, odnosno kao jedan gospodarski subjekt, tada je omjer tržišne koncentracije u 2019. iznosio 77,1 dok je u 2018. bio 77,6.

"Temeljem podataka o koncentriranosti tržišta, proizlazi kako je ukupno tržište osiguranja u 2019. relativno dobro strukturirano i bilježi kompetitivnost, uz pokazatelje umjerene koncentriranosti te se, promatrajući pojedinačno osiguratelje, bilježi trend blagog pada koncentriranosti", ističe se u istraživanju.

Pad tržišta životnih osiguranja za 2,2 posto

U skupini životnih osiguranja u 2019. zaračunata bruto premija iznosila je 3,1 milijardu kuna, što je pad od 69 milijuna kuna ili 2,2 posto u odnosu na 2018. godinu.

"Radi se o suprotnom odnosno negativnom trendu pada u odnosu na 2018. godinu u segmentu životnih osiguranja, jer se u 2018. bilježio trend rasta od 6,7 posto u odnosu na 2017., a ukupna premija iznosila je nešto manje od 3,2 milijardi kuna", navodi se u istraživanju.

Pad ukupne premije životnih osiguranja najvećim je dijelom generiran padom zaračunate bruto premije životnih osiguranja Generali osiguranja (za 30 posto) i u manjoj mjeri Croatia osiguranja (za 8 posto), ističe se.

Premijski pad životnih osiguranja, kako se dodaje, prisutan je u svim vrstama životnih osiguranja, a posljedica je dugotrajnog okruženja niskih kamatnih stopa, zbog kojih proizvodi životnog osiguranja nisu više toliko atraktivni ugovarateljima osiguranja, koji prilikom ulaganja ipak traže proizvode odnosno imovinu koja nosi nešto viši prinos.

Najveći iznos zaračunate bruto premije na tržištu životnih osiguranja u 2019. je ostvario Allianz Hrvatska, i po prvi puta je nakon 2016. na prvom mjestu u tom segmentu. Allianz bilježi ukupno zaračunatu bruto premiju u iznosu od 563,4 milijuna kuna, što je rast od 9,5 posto prema 2018. godini te drži tržišni udio nešto veći od 18 posto.

Drugi je Wiener osiguranje VIG s tržišnim udjelom od 17,5 posto te na trećem mjestu Croatia osiguranje s tržišnim udjelom od 16,6 posto.

Rast tržišta neživotnih osiguranja za 10,5 posto

U skupini neživotnih osiguranja, zaračunata bruto premija u 2019. je iznosila 7,4 milijarde kuna i porasla je 10,5 posto. Taj se rast uglavnom temeljio na rastu osiguranja cestovnih vozila - kasko osiguranja, zdravstvenog i osiguranja kredita.

U segmentu neživotnih osiguranja lider je Croatia osiguranje s ukupno zaračunatom bruto premijom nešto manjom od 2,2 milijardi kuna i tržišnim udjelom od 29 posto.

Koncern Agram, sa svojim članicama – Euroherc, Adriatic i Agram Life, bilježi tržišni udio nešto manji od 28 posto, a Allianz Zagreb je na trećem mjestu s udjelom od 10,6 posto.

Istraživanje je pokazalo kako je tržište neživotnih osiguranja u 2019. bilo relativno dobro strukturirano, uz pokazatelje umjerene koncentriranosti.

Blagi trend rasta na tržištu obveznog osiguranja motornih vozila

Segment osiguranja motornih vozila, koje uključuje obvezno osiguranje vlasnika - korisnika motornih vozila od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama te kasko osiguranje, najznačajnija je vrsta osiguranja, s udjelom u ukupnoj zaračunatoj bruto premiji od 33,4 posto, što je rast prema godini ranije kada je iznosio 32,7 posto.

Zaračunata bruto premija obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti u 2019. iznosila je 2,3 milijardi kuna i bilježi rast od 3,7 posto.

Najveći tržišni udio na tržištu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti od 44,7 posto ima Agram koncern, kroz Euroherc osiguranje i Adriatic osiguranje. Slijedi Croatia osiguranje s tržišnim udjelom nešto manjim od 23,1 te Allianz, Triglav, Generali, HOK osiguranje i Wiener VIG, koji bilježe tržišne udjele između četiri i 5,7 posto.

Tagovi: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Agram Life, Euroherc, Croatia osiguranje, Allianz, Generali osiguranje, Ergo osiguranje, Adriatic osiguranje, Sava osiguranje
PROČITAJ I OVO
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
BONUSI
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
ZAGREB - Upravni odbor Fortenove odlučio je menadžmentu isplatiti bonuse za ostvarene poslovne rezultate u protekloj poslovnoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE