GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN odobrio Venilia Investmentsu stjecanje kontrole nad tri dalmatinske marine

AZTN odobrio Venilia Investmentsu stjecanje kontrole nad tri dalmatinske marine
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 19:14
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je ocijenila dopuštenom koncentraciju kojom Venilia Investments iz Luksemburga stječe kontrolu nad marinama Šibenik, Dalmacija i Borik, koje su se do sada nalazile pod kontrolom Dogus Holdinga.

Turska Dogus grupa prodala je početkom godine poslovanje s marinama pod brendom D-Marin investicijskom fondu CVC Capital Partners iz Luksemburga, koji su time postali vlasnicima i triju hrvatskih marina - Dalmacija u Sukošanu, Borik u Zadru i Mandalina u Šibeniku - kojima je do sada upravljao Dogus. Venilia Investments je dio CVC grupe. Riječ je o društvu posebne namjene osnovanom upravo za potrebe ove transakcije.

Iz AZTN-a ističu da će provedba koncentracije imat će učinak na hrvatskom tržištu usluga luka nautičkog turizma.

Provedenom analizom, naime, utvrdio je da hrvatsko tržište pružanja usluga luka nautičkog turizma obilježava asimetričnost i fragmentiranost. Na tom je tržištu ACI d.d. vodeći tržišni takmac koji, prema broju vezova i ostvarenom ukupnom prihodu, ostvaruje tržišne udjele od 20 do 30 posto.

Marina Šibenik, Marina Dalmacija i Marina Borik će nakon provedbe koncentracije ostvarivati zajednički tržišni udjel od 10 do 15 posto i time postati sljedeći najznačajniji takmac. Preostali dio tržišta čini veći broj manjih poduzetnika koji pojedinačno ostvaruju udjele manje od 5 posto.

Luke nautičkog turizma su ravnomjerno raspoređene duž Jadranske obale, a upravo su Zadarska i Šibensko-kninska županija među najznačajnijim županijama prema broju luka nautičkog turizma, broju vezova i ostvarenom prihodu.

Venilia Investments ranije nije bio prisutan na tom tržištu te će provedbom koncentracije samo preuzeti tržišne udjele ciljnih društava. Dakle, provedbom koncentracije neće doći do promjene u strukturi mjerodavnog tržišta, ali će se nastaviti konkurentski pritisak na ACI d.d. kao vodećeg takmaca, zaključuju u AZTN-u.

Tagovi: AZTN, Venilia Investments, Marina Šibenik, Marina Dalmacija, Marina Borik, Dogus grupa, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kompanija ACI
PROČITAJ I OVO
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
STATISTIKA
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
McDonalds ponovno otvara svoje restorane u Ukrajini
RESTORANI
McDonalds ponovno otvara svoje restorane u Ukrajini
ZAGREB - McDonald's je najavio da će ponovno otvoriti restorane u Ukrajini koji su prestali s radom u ožujku, nakon početka ruske invazije, javlja BBC u četvrtak.
Grad Varaždin aktivirao zadužnicu za dugovanje Varteksa
POTEZI
Grad Varaždin aktivirao zadužnicu za dugovanje Varteksa
VARAŽDIN - Nakon ostavke predsjednika Uprave Varteksa Tomislava Babića, Grad Varaždin u četvrtak je aktivirao zadužnicu za dugovanje Varteksa u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna, priopćili su iz varaždinske gradske uprave.
British Airways nakon tri godine vraća zimske letove prema Dubrovniku
LETOVI
British Airways nakon tri godine vraća zimske letove prema Dubrovniku
LONDON - Britanski nacionalni avioprijevoznik, British Airways, u ovogodišnjem zimskom redu letenja planira obnoviti letove između Londona i Dubrovnika, nakon gotovo tri godine bez zimskih letova zbog utjecaja globalne pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE