GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN od Ine i PPD-a traži dopunu dokumentacije o Petrokemiji

AZTN od Ine i PPD-a traži dopunu dokumentacije o Petrokemiji
DOPUNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2018 / 20:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je u petak da je od Ine i PPD-a zatražila da do početka idućeg tjedna dopune prijavu namjeravanog ulasku u Petrokemiju odnosno dokapitalizaciji kutinske tvrtke.

Agencija je "27. kolovoza 2018. godine zaprimila nepotpunu prijavu namjere provedbe koncentracije Ina/PPD i Petrokemija. Temeljem nepotpune prijave koncentracije, od podnositelja je zatražena dopuna prijave, koju Agencija od strane podnositelja (Ina/PPD) očekuje do kraja isteka zadanog roka - 10. rujna 2018. godine", navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama AZTN-a.

Iz AZTN-a pritom podsjećaju da je u ovom slučaju riječ o koncentraciji koja ima EU dimenziju i koja je prvo bila prijavljena Europskoj komisiji, nakon čega ju je EK na izričiti zahtjev sudionika koncentracije, uputila na odlučivanje AZTN-u.

"Nakon što zaprimi potpunu dokumentaciju od strane podnositelja prijave koja je potrebna za ocjenu predmetne koncentracije, Agencija će podnositeljima prijave izdati potvrdu o potpunosti prijave namjere provedbe koncentracije, nakon čega počinje teći rok od 30 dana za ocjenu predmetne koncentracije", ističu iz AZTN-a.

Objašnjavaju pritom kako se u prvoj fazi objavljuje javni poziv trećim osobama za dostavu eventualnih primjedbi i mišljenja vezanih uz predmetnu koncentraciju, što je obvezna radnja u postupku ocjene koncentracije. Nakon toga, do isteka navedenog roka (30 dana), Agencija donosi odluku je li prijavljena namjera provedbe koncentracije dopuštena u prvoj fazi (bez pokretanja postupka) ili donosi odluku (zaključak o pokretanju postupka) kojom se prelazi u drugu fazu ocjene koncentracije, a taj se postupak mora okončati najkasnije u roku od tri mjeseca od dana njegova pokretanja, navodi se u objavi AZTN-a. Inače, Agencija se mora očitovati o dokapitalizaciji Petrokemije, u kojoj bi Ina sudjelovala zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD).

Ina je, naime, u svibnju izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s PPD-om. O dokapitalizaciji Petrokemije, kao i o promjenama u Nadzornom odboru, bit će riječi i na glavnoj skupštini Petrokemije koja je sazvana za za 15. listopada.

Povjerenica EK s Plenkovićem i ministrima razgovarala o Petrokemiji

Skupština Petrokemije je početkom srpnja donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala koje će se najprije povećati ulozima u pravima, i to sa 42,9 na 492,9 milijuna kuna, odnosno za 450 milijuna kuna. To će se provesti izdanjem novih 45 milijuna dionica, nominale 10 kuna, a te će nove dionice upisati i uplatiti država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Podloga za to je Vladina odluka iz svibnja o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna.

Kako bi se pokrio lanjski gubitak Petrokemije u iznosu od 242,6 milijuna kuna, skupština je donijela i odluku o pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala spajanjem dionica i to s 492,9 milijuna kuna, na 100,3 milijuna kuna. Uz pokriće gubitka od 242,6 milijuna kuna, preostalih 150 milijuna kuna od smanjenja temeljnog kapitala bi se unio u rezerve kapitala.

Nakon toga bi se temeljni kapital sa 100,3 milijuna kuna povećao za iznos do najviše 450 milijuna kuna tj. na najviše 550,3 milijuna kuna. Ta bi se dokapitalizacija provela uplatom u novcu, izdavanjem najmanje 40 milijuna do najviše 45 milijuna novih redovnih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna. U toj bi dokapitalizaciji, prema najavama iz svibnja, sudjelovali bi i Ina i PPD, koji bi time preuzeli kontrolu nad kutinskom tvrtkom.

Petrokemija i njena dokapitalizacija bila je jedna od tema i današnjeg razgovora povjerenicu Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.

"Povjerenica Vestager izrazila je zadovoljstvo naporima Vlade oko dovršetka procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije na tržišnim principima, s ciljem održivosti poslovanja i nastavka proizvodnje, oko čega se vodila kontinuirana komunikacija s Europskom komisijom", priopćili su iz Vlade nakon sastanka, kojemu je glavna tema ipak bio pulski Uljanik.

Ministar Horvat je u izjavi za medije, koju je u Vladi dao zajedno s Vestager, izjavio kako očekuje da će u nekoliko slijedećih tjedana dobiti suglasnost Europske komisije oko Petrokemije.

Tagovi: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Petrokemija, Prvo plinarsko društvo, Ina
PROČITAJ I OVO
Kemičari IRB-a razvili novu metodu razgradnje PET plastike
USPJESI
Kemičari IRB-a razvili novu metodu razgradnje PET plastike
ZAGREB - Kemičari Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvili su novu metodu za učinkovitu razgradnju PET plastike, a rezultati ovog istraživanja dobili su VIP status i naslovnicu u uglednom časopisu ChemSusChem.
Zagrebačka zračna luka omogućila testiranje putnicima za Amsterdam
TESTIRANJE
Zagrebačka zračna luka omogućila testiranje putnicima za Amsterdam
ZAGREB - Od 23. siječnja 2021., zbog restrikcija nizozemske vlade za ulazak u Nizozemsku, u Zračnoj luci Franjo Tuđman moguće je obaviti brza antigen testiranja za putnike na letu za Amsterdam.
Medijima od države 10 milijuna kuna, dobitnici Styria, Katolički radio i Extra FM
DRŽAVA I MEDIJI
Medijima od države 10 milijuna kuna, dobitnici Styria, Katolički radio i Extra FM
ZAGREB - Mediji su iz državnog proračuna u 2020. dobili najmanje 10 milijuna kuna, od novinskih nakladnika najviše Styria, a od radija najviše su profitirali Narodni radio, Katolički radio i Extra FM, pokazuju dosad objavljeni podaci iz istraživanja portala Media daily.
Australija odobrila Pfizerovo cjepivo, upozorila na ograničenu opskrbu AstraZenece
CJEPIVA
Australija odobrila Pfizerovo cjepivo, upozorila na ograničenu opskrbu AstraZenece
CANBERRA - Australija je u ponedjeljak odobrila Pfizer-BioNTechovo cjepivo protiv covida-19, ali upozorila da će zbog međunarodnih problema s proizvodnjom AstraZenece zemlja morati distribuirati lokalno proizvedeno cjepivo ranije nego što je planirala.
Berniejeve rukavice proslavile učiteljicu iz Vermonta
INSTANT SLAVA
Berniejeve rukavice proslavile učiteljicu iz Vermonta
NEW YORK - Jennifer Ellis nikad nije upoznala Bernieja Sandersa, ali uživa u svojih 15 minuta slave zahvaljujući senatoru iz Vermonta koji je svojim odjevnim stilom oteo 'show' na inauguraciji Joea Bidena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE