GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN kaznio Vindiju s 284.000 kuna

AZTN kaznio Vindiju s 284.000 kuna
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 19:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u srijedu je izvijestila da je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila Vindiju s 284.000 kuna.

Kako se navodi u priopćenju, AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod je bila anonimna prijava dobavljača svježeg mlijeka o tome da Vindija svojim dobavljačima plaća u roku od 90 dana, znatno duže od zakonom propisanog roka za svježe proizvode od 30 dana.

AZTN je uvidom u tipske ugovore o isporuci mlijeka sklopljene s deset dobavljača svježeg mlijeka utvrdio da je Vindija kao prerađivač svježeg mlijeka svoju značajnu pregovaračku snagu u odnosu na svoje dobavljače iskoristila ugovarajući s njima rokove plaćanja dulje od 30 dana, što je protivno zakonskim odredbama i predstavlja nametanje nepoštene trgovačke prakse, kaže se u priopćenju.

Osim toga, utvrdio je da je Vindija plaćanja u odnosu na 15 dobavljača svježeg mlijeka izvršila izvan roka propisanog ZNTP-om. Takvu je nepoštenu trgovačku praksu, izdavanjem 78
otkupnih blokova i računa, Vindija tim dobavljačima nametala u razdoblju od 10. lipnja 2018. do 11. siječnja 2019.

Sve to su teške povrede ZNTP-a, za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera do 3,5 milijuna kuna, a trajale su ukupno godinu i devet mjeseci, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da je Vindija već u tijeku postupka započela dobavljačima svježeg mlijeka plaćati u zakonskom roku, o čemu je AZTN-u dostavila 101 aneks ugovora o isporuci
mlijeka, kojima je ugovornu odredbu o uvjetima i rokovima plaćanja uskladila s odredbama ZNTP-a, a dostavila je i dokaze o plaćanju u zakonom propisanim rokovima do dana donošenja ovoga rješenja.

Uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više utvrđenih olakotnih okolnosti, AZTN je Vindiji izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 284.000 kuna.

Tagovi: Vindija, Agencija za štitu tržišnog natjecanja, Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE