GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN inzistirao na izmjeni uvjeta prodaje Optima Telekoma

AZTN inzistirao na izmjeni uvjeta prodaje Optima Telekoma
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 17:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Najiščekivanija transakcija u domaćem telekomunikacijskom biznisu, prodaja Optima Telekoma, dobila je novi, potencijalno važan zaokret za tržište tim uslugama.

Hrvatski Telekom je, naime, u posljednji trenutak produljio rok za primanje ponuda (sada traje do 18. ožujka) te u jednom bitnom detalju izmijenio tekst međunarodnog natječaja. Ta izmjena omogućava da se s ponudom za kupnju jave i kompanije koje nisu već prisutne na telekomunikacijskom tržištu.

Svoje dionice u fiksnom operateru Optima Telekom zajednički prodaju Zagrebačka banka (drži 36 posto) i HT holding (17 posto), a izmjena uvjeta dogodila se na zahtjev Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te, kako saznajemo, nakon sastanka u utorak koji se na tu temu održao u Agenciji.

U natječaju koji je HT objavio potkraj siječnja u Financial Timesu pozivaju se samo ponuđači koji imaju “dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija”. Sada se može javiti bilo koja kompanija ili fond koji imaju dovoljno novca, a to pak znači da je zaista otvorena mogućnost da se na tržištu pojavi treći igrač u nepokretnim komunikacijama, uz HT i A1. Upravo je to i bila namjera koju je AZTN objavio kada je, 2017. godine, donio rješenje u kojem nalaže da Optima mora u prodaju te da HT njome samo privremeno upravlja nakon provedenog predstečajnog postupka 2014. godine. Optima je u tom postupku završila opterećena dugovima, kada su najveći vjerovnici, Zaba i HT, postali dioničari i preuzeli upravljanje.

- Donoseći te mjere, mi namjerno nismo postavili ograničenja oko toga tko može biti kupac i zato smo sada tražili izmjene - kažu nam u Agenciji.

Za ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, koliko drže HT i Zagrebačka banka, nije poznato jesu li ponude (i koliko njih) već stigle, a pretpostavlja se da su zainteresirani A1 (bivši Vipnet) i United Group, tvrtka koja je nedavno kupila Tele2 Hrvatska (i u vlasništvu ima Novu TV te N1 televiziju).

Temeljni kapital Optima telekoma je 694 milijuna kuna, kako je to proizašlo iz pretvaranja dijela dugova u vlasništvo u predstečajnoj nagodbi, a koliko bi potencijalni kupac mogao platiti za većinski paket, teško je procijeniti. Kako nam je nedavno rekao konzultant i sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, referirajući se na nedavno objavljen financijski izvještaj kompanije, “nema govora o vrijednostima koje se u posljednje vrijeme spominju temeljem nerealno visoke cijene dionica na burzi”.

Napominje kako će vrijednost transakcije najviše ovisiti o poslovnim planovima ponuđača i due diligenceu. Od ponuđača se, naime, očekuje da osigura da Optima nastavi ispunjavati obveze koje proizlaze iz predstečajnih nagodbi, što uključuje i pripojeno društvo H1 Telekom, kao i isplatu svih zajmova dobivene od HT-a.

Kako je jasno navedeno u samom natječaju, kupac mora računati i na to da, zapravo, ubrzo mora podnijeti i ponudu za preuzimanje kompanije s obzirom na to da prelazak praga od 25 posto dionica s pravom glasa “u načelu aktivira obavezu da se objavi obvezna ponuda za preuzimanje”.

Tagovi: Optima Telekom, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, United Group, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
NAMETI
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow naplatit će putnicima dodatnih 8,90 funti (12,40 dolara) u pokušaju da podmiri troškove jer kriza s koronavirusom "ubija" zračni prijevoz.
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PRODAJA
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PARIZ - Danone je u nedjelju priopćio kako je pokrenuo prve korake za prodaju svog poslovanja u Kini.
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE