GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN inzistirao na izmjeni uvjeta prodaje Optima Telekoma

AZTN inzistirao na izmjeni uvjeta prodaje Optima Telekoma
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 17:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Najiščekivanija transakcija u domaćem telekomunikacijskom biznisu, prodaja Optima Telekoma, dobila je novi, potencijalno važan zaokret za tržište tim uslugama.

Hrvatski Telekom je, naime, u posljednji trenutak produljio rok za primanje ponuda (sada traje do 18. ožujka) te u jednom bitnom detalju izmijenio tekst međunarodnog natječaja. Ta izmjena omogućava da se s ponudom za kupnju jave i kompanije koje nisu već prisutne na telekomunikacijskom tržištu.

Svoje dionice u fiksnom operateru Optima Telekom zajednički prodaju Zagrebačka banka (drži 36 posto) i HT holding (17 posto), a izmjena uvjeta dogodila se na zahtjev Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te, kako saznajemo, nakon sastanka u utorak koji se na tu temu održao u Agenciji.

U natječaju koji je HT objavio potkraj siječnja u Financial Timesu pozivaju se samo ponuđači koji imaju “dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija”. Sada se može javiti bilo koja kompanija ili fond koji imaju dovoljno novca, a to pak znači da je zaista otvorena mogućnost da se na tržištu pojavi treći igrač u nepokretnim komunikacijama, uz HT i A1. Upravo je to i bila namjera koju je AZTN objavio kada je, 2017. godine, donio rješenje u kojem nalaže da Optima mora u prodaju te da HT njome samo privremeno upravlja nakon provedenog predstečajnog postupka 2014. godine. Optima je u tom postupku završila opterećena dugovima, kada su najveći vjerovnici, Zaba i HT, postali dioničari i preuzeli upravljanje.

- Donoseći te mjere, mi namjerno nismo postavili ograničenja oko toga tko može biti kupac i zato smo sada tražili izmjene - kažu nam u Agenciji.

Za ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, koliko drže HT i Zagrebačka banka, nije poznato jesu li ponude (i koliko njih) već stigle, a pretpostavlja se da su zainteresirani A1 (bivši Vipnet) i United Group, tvrtka koja je nedavno kupila Tele2 Hrvatska (i u vlasništvu ima Novu TV te N1 televiziju).

Temeljni kapital Optima telekoma je 694 milijuna kuna, kako je to proizašlo iz pretvaranja dijela dugova u vlasništvo u predstečajnoj nagodbi, a koliko bi potencijalni kupac mogao platiti za većinski paket, teško je procijeniti. Kako nam je nedavno rekao konzultant i sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, referirajući se na nedavno objavljen financijski izvještaj kompanije, “nema govora o vrijednostima koje se u posljednje vrijeme spominju temeljem nerealno visoke cijene dionica na burzi”.

Napominje kako će vrijednost transakcije najviše ovisiti o poslovnim planovima ponuđača i due diligenceu. Od ponuđača se, naime, očekuje da osigura da Optima nastavi ispunjavati obveze koje proizlaze iz predstečajnih nagodbi, što uključuje i pripojeno društvo H1 Telekom, kao i isplatu svih zajmova dobivene od HT-a.

Kako je jasno navedeno u samom natječaju, kupac mora računati i na to da, zapravo, ubrzo mora podnijeti i ponudu za preuzimanje kompanije s obzirom na to da prelazak praga od 25 posto dionica s pravom glasa “u načelu aktivira obavezu da se objavi obvezna ponuda za preuzimanje”.

Tagovi: Optima Telekom, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, United Group, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije
OŠTAR PAD
Luka Koper sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

KOPER - Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 milijuna eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
RADOVI
Butković: Veliki infrastrukturni radovi napreduju prema planu unatoč covidu
ZAGREB - Veliki infrastrukturni radovi u Hrvatskoj poput pelješkog mosta, istarskog ipsilona i autocestovnog koridora 5c odvijaju se nesmetano unatoč epidemiji koronavirusa, poručio je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE