GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azija: Rad od kuće za mnoge kompanije postat će standard i nakon pandemije

Azija: Rad od kuće za mnoge kompanije postat će standard i nakon pandemije
NOVA STVARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 08:39
Autor: Matej Balen
HONG KONG - I dok se kompanije diljem azijskih zemalja pripremaju za vrijeme povratka u normalu, mnogi se pitaju hoće li rad na daljinu, tj. rad od kuće, biti ukinut.

Na samom početku krize sa COVID-19, mnoge firme mučile sa tehnologijom te morale na brzinu prilagoditi suvremenim telekomunikacijskim normama, a poslodavci su se pitali koliko će se produktivnost i efikasnost radnika promijeniti, s obzirom na manju kontrolu nad njihovim radom.

Kirti Lad, izvršna direktorica u Meraki Executive Search & Consulting iz Hong Konga, ocjenjuje kako se rad od kuće pokazao kao vrlo efektivna opcija za poslodavce, a mnogi danas preispituju tradicionalne modele rada. Pretpostavka poslodavaca da im zaposlenici mogu kvalitetno raditi samo na radnim mjestima se pokazala kao neosnovana.

„Uvriježeno mišljenje kako današnji zaposlenici rade samo u vremenu dok su u uredima, i pod radnim vremenom, već duže vremena nije stvarna praksa. Mnogi su ionako nosili posao doma nakon radnog vremena, te završavali projekte ili se pripremali za slijedeći dan pred spavanje. Za njih, rad od doma nije nikakva novost, niti su se morali posebno prilagođavati tome.“, objašnjava Lad, „Novitet je samo postalo masovno korištenje videokonferencija, radi potrebnih sastanaka, konzultacija te prezentacija.“

Tim Huxley, čelnik kompanije Mandarin Shipping, nije nikada bio fan rada na daljinu. Držalo ga je tradicionalno i uvriježeno mišljenje da izravna komunikacija i interakcija na radnom mjestu jedina može stvoriti kvalitetne ideje i motivirati radnike za rješavanje istih. Ali, iskustvo rada proteklih mjeseci ga je u tome razuvjerilo.

„Shvatili smo da se produktivnost našeg rada digla na višu razinu, te da se sav posao uspio i efektnije napraviti, uz višu produktivnost. Zaista nije potrebno vezati se za rad u uredima od 9 do 18, ili dok šef ne otiđe.“, govori Huxley.

Istraživanje konzultantske tvrtke Gartner govori kako će tri četvrtine azijskih kompanija zadržati rad od kuće za barem 5 posto svojih zaposlenika. Uz samu produktivnost, za mnoge kompanije će to značiti i smanjivanje troškova sa manjom potrebnom za uredskim prostorom i opremom, ali i smanjenim dodatcima na plaću za potrebe prijevoza.

Moe Vela, iz američke agencije TransparentBusiness, objašnjava kako će mnogi uredi ostati prazni i nakon pandemije. Kao najvažniju stavku navodi da produktivnost rada nije bila smanjena zbog rada od kuće.

„Izgovori za uvođenje fleksibilnih modela rada polako nestaju. Pri radu na daljinu, produktivnost je narasla, zadovoljstvo radnika se povećalo, a manje ih planira traženje novog posla.“, navodi Vela, „Ovo je posebno atraktivno za generaciju milenijalaca, koji pojačano ulaze u svijet rada.“

Vela opisuje kako slika šefova koji drže motivacijske govore pred stotinu zaposlenika polako ulazi u povijest, i kompanije će morati mijenjati svoje modele. Čak ni monitoring vremena koji zaposlenik provodi za računalom neće biti dobar način, jer će to pokazati nepovjerenje poslodavca. Pažnja će se morati usmjeriti na same rezultate rada, izvršene projekte i slično.

„Jedini problem u radu od kuće jest usamljenost. Kada ste sami veću količinu vremena, ljudi počinju osjećati pad motivacije te nedostatak ljudskog kontakta.“, objašnjava Vela, „I zbog toga nitko neće moći 100 posto vremena raditi na daljinu, ali sasvim je sigurno da će se u uredima raditi mnogo manje.“

Tagovi: rad od kuće, koronakriza, Gartner, TransparentBusiness, Meraki Executive Search & Consulting, azijska ekonomija, kineska ekonomija,
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE