GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aviokompanije očekuju znatno manje gubitke u 2022.

Aviokompanije očekuju znatno manje gubitke u 2022.
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 11:00
Autor: SEEbiz / H
BOSTON – Gubici aviokompanija u ovoj godini nadmašili su očekivanja, a u 2022. bit će višestruko manji zahvaljujući ubrzanom oporavku od krize koju je izazvala pandemija covida 19, izvijestila je udruga prijevoznika IATA.

Neto gubici prijevoznika smanjiti će se iduće godine na 11,6 milijardi dolara, s ovogodišnjih 51,8 milijardi, procijenila je Međunarodna udruga za zračni promet u ponedjeljak.

Time je IATA podigla travanjsku procjenu ovogodišnjih neto gubitaka za 4,1 milijardu dolara.

Podigli su i procjenu gubitaka u 2020. godini, sa 126,4 milijarde na 137,7 milijardi dolara.

Prijevoznici u svim regijama trebali bi iduće godine bilježiti bolje rezultate nego u ovoj godini, ali samo će oni u Sjevernoj Americi ponovo poslovati u plusu.

"Prošli smo najnižu točku krize. Problemi su i dalje ozbiljni, ali nazire se oporavak", rekao je generalni direktor IATA-e Willie Walsh na godišnjem sastanku grupe.

Udruga je ipak pozvala vlade da nastave podupirati plaće zaposlenih u sektoru i da ne postrožuju propise o terminima u zračnim lukama dok se međunarodni promet ne oporavi.

Očekuju da će se međunarodna potražnja za putovanjima u idućoj godini udvostručiti i dosegnuti 44 posto razine iz pretpandemijske 2019.

Potražnja za domaćim putovanjima dosegnut će pak 93 posto razine prije pandemije i biti će poboljšana za 20 postotnih bodova u odnosu na ovu godinu.

Ukupan broj putnika trebao bi porasti na 3,4 milijarde, s ovogodišnje 2,3 milijarde, procjenjuje IATA. U 2019. prevezeno je nešto manje od 4,5 milijardi putnika.

Prihodi od prijevoza putnika trebali bi iduće godine poskočiti oko 67 posto, na 378 milijardi dolara, očekuje udruga.

Prijevoz tereta i dalje će biti oslonac, uz rast potražnje za 13,2 posto u odnosu na razine iz 2019. godine.

IATA ipak upozorava da će tempo oporavka odrediti provedba programa cijepljenja i ukidanje graničnih ograničenja.

"Ljude ... u međunarodnim putovanjima sputavaju ograničenja, nesigurnost i složeni propisi", zaključio je čelnik udruge.

Tagovi: aviokompanije
PROČITAJ I OVO
SoftBank prodao kompletan udjel u Uberu
PRODAJA
SoftBank prodao kompletan udjel u Uberu
NEW YORK - SoftBank je u ponedjeljak objavio da je prodao svoj preostali udio u američkom divu za usluge prijevoza Uberu. Japanski konglomerat nastoji prikupiti novac usred rastućih gubitaka u svojoj investicijskoj jedinici.
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
MINUSI
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
ESSEN - Njemački Siemens Energy upozorio je danas da u 2022. godini očekuje za 200 milijuna eura veći neto gubitak od prethodno procijenjenog.
Mađarska kaznila Ryanair
KAZNA
Mađarska kaznila Ryanair
BUDIMPEŠTA - Mađarska je kaznila irskog zrakoplovnog prijevoznika Ryanair s 300 milijuna forinti (761.000 eura) jer je na klijente prebacila trošak posebnog poreza koji je Budimpešta nametnula nekim tvrtkama zbog rastuće inflacije. Ryanair je već najavio žalbu, javlja francuska novinska agencija AFP.
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
POTEZI
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
LAPOVO - Njemački diskonter Lidl je otvorio svoj drugi logistički centar u Srbiji, te će preuzeti opskrbu dijela trgovina i osigurati uvjete za daljnje širenje svoje maloprodajne mreže.
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
BIZARNO
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
SYDNEY - Australski zračni prijevoznik Qantas zatražio je od zaposlenika najvišeg rukovodstva da rade kao "rukovatelji prtljage" tri mjeseca dok se tvrtka pokušava nositi s akutnim nedostatkom radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE