GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Autoceste FBiH krajem avgusta emituju obveznice vrijedne 100 miliona KM

Autoceste FBiH krajem avgusta emituju obveznice vrijedne 100 miliona KM
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2018 / 17:39
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Autoceste Federacije BiH krajem avgusta namjeravaju da se emisijom obveznica zaduže za čak 100 mil KM, kako bi nadomjestile novac koji nedostaje za već potpisane sporazume oko izgradnje dionica Koridora 5C, saznaje portal Capital.ba.

Direktor ovog javnog preduzeća Adnan Terzić kazao je da Autoceste FBiH trenutno s konsultantom procjenjuju "na šta je spremno tržište", a o kamati koju su spremni da plate više će znati već krajem mjeseca.

- Planiramo da obveznice izdamo na dvije godine, a očekujemo da ćemo u tom periodu svi sporazumi biti ratifikovani. Ovo je prva ozbiljna emiija obveznica javnih preduzeća u BiH. Sve to podrazumijeva i dobijanje saglasnosti Vlade FBiH i parlamenta - kazao je Terzić za Capital.

Na pitanje zašto se Autoceste zadužuju ovolikim iznosom, ako su još u februaru povećane putarine namijenjene upravo izgradnji autoputeva, Terzić kaže da "nije poznato kada će početi da funkcioniše sistem raspodjele prihoda po osnovu povećanih putarina".

- Od februara ne dobijamo ni ono što smo dobijali. Pitanje je hoće li se ove godine to i desiti. Očito, to je političko pitanje i naše je da pokušavamo da nađemo kvalitet, kako projekti ne bi bili zaustavljeni - zaključio je.

Dobit Autocesta FBiH prošle godine je iznosila 65,4 mil KM i ona je za 24,7 mil KM veća u odnosu na 2016. Prema finansijskim izvještajima ovog preduzeća, lani je prihod iznosio 140,5 mil KM, dok su rashodi bili 75,1 mil KM.

Autoceste su 2015. profit od 40,4 mil KM, a godinu ranije 48 mil KM, dok su 2013. poslovali u plusu od 76 mil KM.

Najveću dobit, koja iznosila 86,3 mil KM, Autoceste su imale 2012. godine, a od tada se taj profit konstantno topio.

Tagovi: Autoceste Federacije BiH, obveznice, Adnan Terzić, Koridor Vc
PROČITAJ I OVO
Kako će klimatske promjene transformirati vinski sektor?
KLIMA I VINO
Kako će klimatske promjene transformirati vinski sektor?
FERIČANCI - Sve ekstremniji vremenski uvjeti, globalni porast temperature, rast razine mora, sve češći šumski požari, egzodus životinja u nova staništa ili njihovo izumiranje…, samo su neke od posljedica globalnog zatopljenja.
Ericsson NT: Pad neto dobiti, rast prihoda u 2019.
REZULTATI
Ericsson NT: Pad neto dobiti, rast prihoda u 2019.
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u 2019. godini neto dobit od 102,6 milijuna kuna što je 9,7% manje u odnosu na prethodnu godinu.
Blagi pad prometa na Aerodromu Tuzla
TREND
Blagi pad prometa na Aerodromu Tuzla
TUZLA - Međunarodni aerodrom Tuzla zabilježio je blagi pad broja putnika za 3,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavljeno je na zvaničnoj stranici.
Blokada 3. maja postaje sve veći problem
PROBLEMI
Blokada 3. maja postaje sve veći problem
RIJEKA - Prošla je i srijeda, a da se nikakav pomak oko Ćosićpromexa i blokiranog računa »3. maja« nije dogodio. Ni najmanji.
Kina preuzima posrnuli HNA Group
SPAŠAVANJE
Kina preuzima posrnuli HNA Group
PEKING - Kina planira preuzeti HNA Group Co i rasprodati imovinu zrakoplovne tvrtke jer je izbijanje koronavirusa pogodilo sposobnost konglomerata da ispunjava financijske obveze, izvijestio je Bloomberg u srijedu pozivajući se na ljude upoznate s tim problemom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE