GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Autentični proizvodi Srbije - po čemu nas prepoznaju u svetu

Autentični proizvodi Srbije - po čemu nas prepoznaju u svetu
BRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2020 / 13:12
Autor: Aleksandar Pešić, Avokado
BEOGRAD - Svaka zemlja, kao i regija, ima svoje autentične proizvode, po kojima je prepoznatljiva širom sveta.

Naravno, kada govorimo o proizvodima, možemo misliti na najrazličitiji spektar istih: od automobila, preko tehnologije, pa sve do prehrambenih namirnica i jela.

Šta su autentični proizvodi određene zemlje?

Specifičnost autentičnih proizvoda određene zemlje, jeste to što se oni proizvode u određenoj državi, preciznije, određenoj regiji ili teritoriji zemlje, pa su poznati kao nacionalni proizvodi, a najčešće uživaju globalnu popularnost i reprezenti su upravo regije iz koje dolaze.

Naravno, ne moraju svi autentični proizvodi biti predstavnici isključivo jedne zemlje. Na primer, ajvar se pravi u Sloveniji, ali svakako i u Srbiji. Takođe, neki proizvodi, kao što je, na primer, burek, originalno su potekli iz jedne zemlje, ali se kroz istoriju proširili i na mnoge druge, gde su se "odomaćili", te na neki način predstavljaju i nacionalni proizvod tih zemalja i kulture.

Takođe, u svakoj zemlji i regiji postoje specifični rituali i načini konzumiranja određenih namirnica. Recimo, uz burek u Srbiji obavezno ide jogurt, dok se u u Turskoj se uz burek najčešće pije ayran.

Kada smo već kod jogurta, autentični proizvodi jedne zemlje mogu biti i oni bez kojih njeni stanovnici ne mogu kad odu u inostranstvo. Među njima je svakako jogurt, koji je obožavan u Srbiji, a sve češće i verzija jogurta obogaćena pogodnim bakterijskim kulturama - probioticima, koji pored sjajnog ukusa povoljno utiče i na digestivni sistem!

Izgleda da su prehrambeni proizvodi najspecifičniji i najzanimljiviji autentični proizvodi po kojima se zemlje prepoznaju u svetu. Pa hajde da saznamo koji su to autentični prehrambeni proizvodi Srbije!

Homoljski med - autentični srpski proizvod cvetne arome

Homolje se nalazi u istočnoj Srbiji, a predstavlja manju geografsku oblast koja je sa svih strana oivičena planinskim vencima. Homolje mnogi nazivaju pravom prirodnom i ekološkom oazom Srbije, pa i rajem na zemlji, a pčelari su ti koji ovoj oblasti duguju posebnu zahvalnost.

Naime, ovim zemljištem dominiraju šume i mirisni pašnjaci, koji su savršen dom za rojeve pčela, koje uživaju u svim blagodetima Homolja, a za uzvrat daju autentični prehrambeni proizvod Srbije - Homoljski med.

Homoljski med vrlo je prijatan za nepca, ali i čulo mirisa - odlikuje se divnim, slatkim ukusom i cvetnom aromom, pa i mirisnom notom, koja je specifičnost ovog meda. Homoljski med jedan je od retkih autentičnih proizvoda Srbije koji su do sad dobili međunarodnu oznaku kvaliteta.

Leskovački domaći ajvar - paprika na leskovački način

Sama paprika jedna je od najuzgajanijih povrćki u Srbiji, a ajvar koji se od nje u Leskovcu pravi na sasvim poseban način, jedan je od najautentičnijih i najprepoznatljivijih prehrambenih proizvoda iz Srbije.

Leskovac je inače, "rodno mesto" još jednog nacionalnog brenda: leskovačkog roštilj mesa! Ipak, za razliku od leskovačkog roštilja, čija je receptura dobro čuvana tajna, priprema leskovačkog ajvara to nije! Slična je svakom drugom receptu za ajvar, ali se u ovom receptu insistira isključivo na upotrebi leskovačke paprike.

Ariljska malina - simbol Srbije

I Arilje ima svoj nacionalni brend za trku!

Malina koja raste na Ariljskom malinogorju, zaštićena je geografskim poreklom, a jedna je od najpoznatijih srpskih nacionalnih proizvoda. Osim idealnog okruženja i oblasti u kojoj raste, Ariljska malina odlikuje se slatkim ukusom i savršenom teksturom, a isto što je parmezan za Italiju, ili brie za francusku - jeste i ariljska malina za Srbiju.

Valjevski duvan čvarci - gurmani ih obožavaju

Čvarci koje obožavate, imaju svoju posebnu formu - duvan, a grad Valjevo i njegova okolina najpoznatiji je po njihovoj pripremi. Za pripremu originalnih duvan čvaraka potrebno je oko od 6 do 8 časova.

Sigurno već znate da se čvarci prave od masti, a recept za duvan čvarke takođe nije tajan. Cela magija je u seckanju masnoće, a zatim prženju čvaraka u oraniji. Osim toga, u valjevske duvan čvarke obavezno se stavlja i meso, kako bi mast bila "prošarana".

Svrljiški belmuž - specijalitet neobičnog imena

Još jedan autentični proizvod iz naše zemlje koji je zaštićen oznakom geografskog porekla. Predstavlja tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, a pravi se od mladih sireva i projinog brašna.

Sigurno vas intrigira njegov naziv?

Zaista je neobičan, a prema tradicionalnom verovanju, prvi deo imena belmuža, potekao je od belog sira, koji se koristi za njegovu pripremu, a drugi deo po tome što su ga češće spremali muškarci! Za belmuž je potrebno mnogo mešanja i, kako se veruje, "jaka muška ruka".

Belmuž se odlično slaže sa najrazličitijim mlečnim proizvodima, a posebno se rado konzumira sa jogurtom, kao i mnogi drugi tradicionalni srpski proizvodi.

Pirotski kačkavalj - tradicionalni kvalitet i savršen ukus

Pirotski kačkavalj ne možemo, a da ne spomenemo kada govorimo o autentičnim proizvodima iz Srbije. Potiče sa prelepe Stare planine, a proces izrade pirotskog kačkavalja nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Jedan poseban kačkavalj iz ovog područja, onaj koji se pravi na posebnoj lokaciji, zaštićen je oznakom geografskog porekla i predstavlja pravi, originalni "Pirotski kačkavalj".

Koji je vaš omiljeni autentičan srpski proizvod? Jeste li probali sve? Ukoliko do sada niste - vreme je da to učinite. Prijatno!

Tagovi: autentični proizvodi Srbije, leskovački roštilj, pirotski kačkavalj, jogurt, valjevski duvan čvarci, homoljski med, leskovački domaći ajvar
PROČITAJ I OVO
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE