GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijska SeneCura u Sloveniji ubrzano gradi domove za starije

Austrijska SeneCura u Sloveniji ubrzano gradi domove za starije
DOMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 11:39
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Austrijska tvrtka SeneCura ubrzano gradi više domova za starije i nemoćne u Sloveniji, gdje na smještaj u te institucije zbog premalih kapaciteta smještaja čeka oko osam tisuća ljudi.

Poslovna direktorica SeneCura Slovenija Sanda M. Gavranovič kazala je za portal Siol.net da trenutno grade domove u mjestima Slivnica i Žiri, dok pripremne radove ovih dana započinju u Komendi i Mariboru.

Još jedan dom planiraju u mjestu Pivka, gdje će radovi početi na proljeće.

U mjestu Hoče kod Maribora SeneCura, koja je dio francuske skupine Orpea, dovršava dom za 150 stanara koji će imati i poseban odjel za dementne.

U njemu će se krajem godine zaposliti oko 70 ljudi, građevinski radovi su skoro završeni, a cijela investicija iznosi više od 11 milijuna eura, navodi austrijski investitor.

SeneCura je vodeći privatni ponuditelj za institucionalni smještaj starih osoba u Austriji, gdje ima 84 doma, prisutna je i na češkom tržištu, a u Sloveniji upravlja s tri doma koja je otkupila, navodi portal Siol.net.

Aktualna slovenska vlada tvrdi da su se problematika starijih i briga za njihov institucionalni smještaj niz godina zanemarivali. Zato je početkom ove godine interventnim zakonom odobrila dodatnih 21 milijun eura za gradnju manjih ustanova za skrb o starima i nemoćnima, u koje bi se moglo smjestiti oko 2000 ljudi.

Braneći se od optužbi oporbe da je njegova vlada odgovorna za velik broj zaraza i smrtnih slučajeva u domovima za starije tijekom epidemije Covida-19, premijer Janez Janša kazao je u ponedjeljak u parlamentu da prijašnje vlade u deset godina nisu sagradile nijedan dom. On tvrdi da je jedan od uzroka visoke smrtnosti od Covida-19 i to što Slovenija ima vrlo staru populaciju, navodno osmu najstariju u svjetskim okvirima, a da su domovi za starije kadrovski neekipirani i nespremni za slučaj pojave epidemija.

Austrijski investitor domove u Sloveniji namjerava projektirati prema iskustvu stečenom tijekom epidemije Covida-19, pa će se stanari u slučaju izbijanja zarazne bolesti moći odvojeno izolirati po pojedinim katovima, a orijentirat će se na manje domove s oko 300 postelja.

Tagovi: SeneCura, domovi za starije, Orpea, starački domovi
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE