GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australija odobrila cjepivo AstraZenece uoči početka programa procjepljivanja

Australija odobrila cjepivo AstraZenece uoči početka programa procjepljivanja
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australski medicinski regulatori izdali su u utorak privremeno odobrenje cjepivu AstraZenece za covid-19, dajući dodatni poticaj realizaciji nacionalnog programa cijepljenja u toj zemlji, čiji je početak planiran za sljedeći tjedan.

Takva odluka regulatora dolazi upravo u vrijeme kada se najgušće naseljena australska država Victoria približava očekivanom ukidanju petodnevnog iznenadnog lockdowna, uvedenog nakon pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom u petak.

Savezna vlada priopćila je da je naručila dovoljno cjepiva AstraZenece za pokrivanje potreba 25-milijunskog stanovništva te zemlje, a većim će dijelom biti proizvedeno u Australiji.

Naručeno je i dovoljno doza cjepiva koje su zajedno razvili Pfizer Inc i BioNTech a proizvodi se izvan Australije, za oko petinu populacije.

"Australija sada ima dostupna dva sigurna i učinkovita cjepiva za covid-19", izjavio je premijer Scott Morrison na televizijskoj konferenciji za medije.

Prva isporuka cjepiva Pfizera-BioNTecha, koje ima 95-postotnu stopu učinkovitosti i već je odobreno, stigla je u ponedjeljak u Australiju i vlada planira 22. veljače početi s planom procjepljivanja stanovništva.

U ožujku se očekuje prva isporuka cjepiva AstraZenece, nakon čega će najveći dio cjepiva za potrebe Australije biti proizveden u toj zemlji, što bi ju trebalo zaštititi od neočekivanog rasta potražnje drugdje.

Dok su druge zemlje, među kojima SAD i Velika Britanija, bile brže u odobravanju cjepiva pozivajući se na izvanredno stanje, Australija je odlučila pričekati cjelovitije rezultate testiranja kako bi izdala privremeno odobrenje.

Tagovi: Australija, AstraZeneca, Pfizer, BioNTech, Scott Morrison
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE