GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Značajan rast prihoda u prvom polugodištu

Atlantic Grupa: Značajan rast prihoda u prvom polugodištu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa je tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 2,99 milijardi kuna, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast od 11 posto.

Pod utjecajem značajnih poskupljenja u ukupnom spektru poslovnih aktivnosti, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 13,6 posto u odnosu na prvo polugodište 2021. i iznosi 334,8 milijuna kuna, dok je neto dobit smanjena za 23,1 posto i iznosi 167,4 milijuna kuna.

“Atlantic Grupa u prvom polugodištu 2022. godine nastavlja ostvarivati značajan rast prihoda unatoč svim izazovima s kojima se suočavamo. Rast je ostvaren u svim poslovnim i distribucijskim područjima zahvaljujući prije svega odličnim prodajnim rezultatima vlastitih i principalskih brendova te kao posljedica bolje epidemiološke situacije i ukidanja protupandemijskih mjera, što se pozitivno odrazilo na prihode u HoReCa segmentu. Dio porasta prihoda rezultat je također dizanja prodajnih cijena, čime smo ipak samo djelomično kompenzirali negativne utjecaje značajnih poskupljenja ključnih sirovina, pakirnog materijala, energenata i usluga, a što je, kao što smo i najavili, utjecalo na pad profitabilnosti. Unatoč složenoj gospodarskoj situaciji, i u drugoj polovici 2022. godine očekujemo nesmetani nastavak proizvodnje i kontinuirane opskrbe naših kupaca i potrošača, ali i nastavak snažnih inflatornih pritisaka”, istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Najveći rast od 23,1 posto ostvarilo je Strateško poslovno područje (SPP) Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, a slijedi SPP Kava, s brendovima Barcaffe i Grand kafa te rastom od 15,3 posto. Izniman rast od 15,1 posto ostvario je i ljekarnički lanac Farmacia, a dvoznamenkastom stopom od 10,6 posto raste i SPP Delikatesni namazi s nosećim brendom Argeta. Među tržištima prednjače BiH s rastom od 16,2 posto, Srbija s rastom od 14,9 posto i Hrvatska s rastom od 11,8 posto. Prodaja principalskih brendova ukupno je u prvoj polovici godine rasla 10 posto. Na krilima odlično odrađenog distribucijskog posla proširio se i distribucijski portfelj, i to suradnjom s novim principalom Intersnack (Chio) u Srbiji, te širenjem uspješne suradnje s Red Bullom u Srbiji i na područje Sjeverne Makedonije.

Od važnijih korporativnih događanja valja istaknuti kako je isplaćena povijesno najviša dividenda u iznosu od 50 kuna po dionici te je usvojena i odluka o cijepanju dionica Atlantic Grupe, na temelju koje je jedna postojeća dionica, pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna, podijeljena na četiri nove redovne dionice, pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna. Osim toga, Nadzorni odbor kompanije proširen je na devet članova, a sastav ovog tijela pojačali su dr. Vesna Nevistić, iskusna stručnjakinja u područjima bankarstva, procesa restrukturiranja i korporativnog razvoja, te Zoran Vučinić, dokazani globalni menadžer s izuzetno uspješnom međunarodnom karijerom na području robe široke potrošnje.

Potkraj prvog polugodišta Atlantic Grupa je, u okviru procesa dezinvestiranja manjih i non-core djelatnosti, s kompanijom Vik Pro Univerzal d.o.o. potpisala kupoprodajni ugovor za prodaju proizvodne lokacije Palanački kiseljak u Smederevskoj Palanci. Strateški kupac ima dugogodišnje iskustvo u segmentu voda i bezalkoholnih pića, kao i ambiciju dugoročno razvijati Palanački kiseljak i njegove zaposlenike.

Tagovi: Atlantic Grupa, Emil Tedeschi, Argeta, Palanački kiseljak, Grand kafe, Barcaffe, Cedevita
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE