GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Značajan rast prihoda i profitabilnosti

Atlantic Grupa: Značajan rast prihoda i profitabilnosti
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2022 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Atlantic Grupa je tijekom prvog tromjesečja 2022. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast od 11,3 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 179,8 milijuna kuna, što je 7,1 posto više nego u prvom kvartalu 2021., a sličan rast od 7,2 posto ostvarila je i neto dobit koja iznosi 90,6 milijuna kuna. Početak godine obilježilo je izbijanje ratnog sukoba u Ukrajini, no prodajom brenda dječje hrane Bebi u 2021. godini, Atlantic Grupa je značajno smanjila izloženost u Rusiji i na ostalim ZND tržištima te ratna zbivanja nemaju izravan materijalno značajan utjecaj na poslovanje kompanije.

“Atlantic Grupa je u prvom kvartalu 2022. godine ostvarila značajan rast prihoda i profitabilnosti, unatoč svim izazovima s kojima se suočavamo. Rast prihoda primarno je odraz odličnih prodajnih rezultata vlastitih i principalskih brendova, zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji na svim tržištima i popuštanju protupandemijskih mjera, posebno u HoReCa kanalu. Dio porasta prihoda odnosi se također na dizanje prodajnih cijena zbog značajnog poskupljenja ključnih sirovina, pakirnog materijala, energenata i usluga. Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i poduzimamo sve raspoložive mjere za smanjenje rizika u novonastalim okolnostima. Očekujemo da će nastavak 2022. godine biti izazovan, a naši temeljni prioriteti ostaju osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i opskrbe naših kupaca i potrošača, održavanje pune zaposlenosti i daljnje ulaganje u zaposlenike te društvena odgovornost u najširem smislu”, istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Farmacia, Pića i Kava prednjače u rastu, širi se distribucija

Najveći rast od 22,7 posto ostvarilo je strateško poslovno područje Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, dok je ljekarnički lanac Farmacia ostvario izniman rast od 20,6 posto, a dvoznamenkastim stopama od 15,1 posto raslo je i Strateško poslovno područje Kava. S prodajom u iznosu od 285,8 milijuna kuna i nosećim brendovima Grand kafa i Barcaffe, kava se ističe kao pojedinačno najveća kategorija Atlantic Grupe s udjelom od 20,6 posto u ukupnom prihodu.

U distribucijskom poslovanju u prvom kvartalu prednjače Slovenija s rastom od 12,1 posto, Hrvatska s rastom od 11,3 posto i Srbija koja je rasla 10,7 posto. Na krilima odlično odrađenog distribucijskog posla širi se i distribucijski portfelj, prije svega suradnjom s novim principalom Intersnack (Chio) u Srbiji, te najavom proširenja uspješne suradnje s Red Bullom u Srbiji i na područje Sjeverne Makedonije. Principalski brendovi u ukupnoj prodaji Atlantic Grupe sudjeluju s 26,9 posto, vlastiti brendovi sa 62,7 posto, a Farmacia čini 10,4 posto prihoda od prodaje.

Od važnijih korporativnih događanja valja istaknuti kako je Nadzorni odbor kompanije u siječnju proširen s dotadašnjih sedam na devet članova, a sastav ovog tijela pojačali su dr. Vesna Nevistić, iskusna stručnjakinja u područjima bankarstva, procesa restrukturiranja i korporativnog razvoja, te Zoran Vučinić, dokazani globalni menadžer s izuzetno uspješnom međunarodnom karijerom na području robe široke potrošnje.

Tagovi: Atlantic Grupa, Emil Tedeschi, Argeta, Grand kafe, Barcaffe, Cedevita
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE