GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Rast dobiti i prihoda, prednjače Argeta, Pića i hrvatsko tržište

Atlantic Grupa: Rast dobiti i prihoda, prednjače Argeta, Pića i hrvatsko tržište
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 08:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa je u 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 5,43 milijarde kuna, što u odnosu na godinu ranije predstavlja rast od 3,4 posto.

Dobit iz poslovanja (EBIT) u protekloj godini iznosi 500,4 milijuna kuna i veća je za 36,4 posto u odnosu na 2018., dok je neto dobit narasla 59,8 posto na 390,4 milijuna kuna. Bez jednokratnih stavki i promjena u računovodstvenim standardima, dakle na usporedivoj osnovi, dobit iz poslovanja porasla je 13,1 posto, a neto dobit 28,9 posto.

“Atlantic Grupa je 2019. zaključila s povijesno najvišim prihodima i profitabilnošću. Godina je za nas bila iznimno uspješna i ispratili smo je kao stabilna, financijski prosperitetna i nisko zadužena kompanija s osnaženim menadžmentom i jasnom vizijom budućnosti. Nastavili smo sa strategijom dezinvestiranja noncore djelatnosti, dok istovremeno osnažujemo fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta i temelj transformacije za budućnost. Posebno smo zadovoljni činjenicom da tržište kapitala prepoznaje naš ukupni rezultat pa smo imali i povijesno rekordne vrijednosti dionice, ali i rekordni iznos dividende po dionici, što je okrunjeno i nagradom Zagrebačke burze za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala", komentirao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Najviše rasli Argeta, Pića i hrvatsko tržište

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecala Strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 7,7 posto i Pića s rastom od 5,2 posto. Kava se s 1,13 milijardi kuna prihoda od prodaje koji čine 20,9 posto udjela u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija. U distribucijskom poslovanju najznačajniji je rast od 8,2 posto ostvarilo tržište Hrvatske, a slijedi Slovenija s rastom od 3,7 posto. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64,1 posto, brendovi principala u distribuciji 27,5 posto, a ljekarnički lanac Farmacia sudjeluje u ukupnim prihodima s 8,3 posto.

Razvoj distribucije, ali i ljudskih potencijala

Nakon uspješnog širenja distribucijskog portfelja u regiji u 2018., novi distribucijski ugovori potpisani početkom 2019. u Makedoniji (Ficosota i Beiersdorf) i krajem godine u Srbiji te Sloveniji (Saponia i Kandit) potvrđuju kontinuirani fokus na razvoj distribucijskog poslovanja. Krajem ožujka Atlantic je otvorio i novi logističkodistribucijski centar kraj Velike Gorice, kojim osigurava logističku podršku dugoročnom razvoju distribucije. U prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta, s mogućnošću modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama. U istom su skladištu implementirani i pušteni u ad visoko sofisticirani logistički roboti tvrtke Gideon.

Atlantic Grupa, iako uvijek u vrhu izbora za TOP poslodavce po izboru tvrtke Selectio, prošle je godine prvi put izbila na prvo mjesto u pet područja upravljanja ljudskim potencijalima: strategiji, regrutaciji i selekciji, upravljanju učinkom, usavršavanju i razvoju te odnosima prema zaposlenicima.

Dezinvestiranje nestrateških segmenata i fokus na generatore rasta

Nastavljajući korporativnu strategiju dezinvestiranja non-core poslovnih djelatnosti Atlantic Grupa je u travnju u cijelosti izašla iz segmenta sportske i aktivne prehrane (tvrtka Tripoint s brendovima Multipower, Multaben i Champ prodana je dotadašnjem distributeru, tvrtki Genuport), a u listopadu prodajom Fidifarma i Multivite PharmaS-u i iz segmenta dodataka prehrani. Kompanija usmjerava fokus na glavne kategorije roba širokepotrošnje koje čine kava, pića, delikatesni namazi te slatki i slani snack, kao i na daljnji rast i razvoj distribucije kao važne poluge poslovanja te ljekarničkog lanca Farmacia. To uključuje i ciljanu internacionalizaciju s brendovima koji su dokazali međunarodni potencijal, primarno Argetu i Donat Mg, kao i spajanja i preuzimanja.

U tom smislu je pojačana i Uprava kompanije koja sada broji šest članova.

Tagovi: Atlantic Grupa, Emil Tedeschi, Fidifarma, Multivita, Farmacia, PharmaS,Argeta, Multipower, Cedevita,
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE