GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa prolazi neokrznuta kroz krizu

Atlantic Grupa prolazi neokrznuta kroz krizu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 10:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U kontekstu ukupnih gospodarskih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID 19, strategija i operativno poslovanje Atlantic Grupe pokazali su tijekom prvih šest mjeseci ove godine visoku razinu stabilnosti.

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2020. ostvarila 2,46 milijardi kuna prihoda od prodaje, što na usporedivoj osnovi predstavlja pad od svega 0,9%, a kada se u obzir uzmu i dijelovi poslovanja dezinvestirani* prošle godine ukupan pad iznosi 4,5 posto.

Normalizirana dobit iz poslovanja (EBIT) u ovom razdoblju iznosi 237,3 milijuna kuna i niža je za 5,5 posto, dok je normalizirana neto dobit u odnosu na prvih šest mjeseci lani niža 3,7 posto i iznosi 181,7 milijuna kuna. Ovogodišnji rezultati dodatno su opterećeni s 34,8 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije i druge troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije.

“Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa značajno je promijenila poslovanja mnogih kompanija te je utjecala i na promjene u ponašanju potrošača. Atlantic Grupa se, zahvaljujući diverzificiranom portfelju snažnih brendova, pokazala u velikoj mjeri otpornom na krizu uzrokovanu pandemijom te smo i u prvom polugodištu ostvarili odlične poslovne rezultate. Mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije rezultirale su, očekivano, padom prodaje u HoReCa kanalu, te padom potrošnje proizvoda namijenjenih konzumaciji van kuće i tzv. impulsnog segmenta, no navedeni negativni utjecaju su dobrim dijelom nadoknađeni izuzetno dobrim rezultatima strateškog poslovnog područja (SPP) Delikatesni namazi, ljekarničkog lanca Farmacia i poslovnog područja Donat Mg. Optimiranje poslovnih procesa, stabilna financijska pozicija i kvalitetno strateško upravljanje omogućili su nam da održimo sigurnost radnih mjesta, povećamo zadovoljstvo i angažiranost naših zaposlenika u novonastalim uvjetima rada na daljinu i izazovnog rada na terenu te održimo poslovne rezultate s minimalnim negativnim posljedicama“, komentirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe. Istaknuo je i da kompanija nastavlja s planiranim kapitalnim investicijama u proizvodnu opremu i digitalizaciju poslovanja, a u cilju povećanja efikasnosti I dodatnog osnaživanja naših brendova.

Najviše rasli Argeta i Donat Mg te ključna tržišta EU

Najveći rast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 21,4 posto i Donat Mg s rastom od 2,5 posto. Kava se s 500,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, što čini 20,4 posto udjela u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvoj je polovici godine, najviše zbog kontrakcije prihoda u HoReCa kanalu, ostvarila pad od 6,0 posto. Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, kao i primjetan rast na ključnim tržištima EU, posebice Austriji i Švicarskoj, uslijed rasta prodaje brendova Argeta i Smoki. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64,0 posto, a brendovi principala u distribuciji 26,8 posto. Ljekarnički lanac Farmacia čini 9,2 posto ukupnog prihoda.

Fokus na daljnje sprječavanje zaraze i nesmetanu proizvodnju

Kompanija se, zahvaljujući stabilnoj financijskoj poziciji, uz očuvanje pune zaposlenosti i plaća, mogla aktivno uključiti i u pomoć u borbi protiv koronavirusa donirajući ukupno 28 milijuna kuna za suzbijanje pandemije na ključnim tržištima.

U prvoj polovici godine održana je i Glavna skupština Atlantic Grupe na kojoj je donesena odluka o isplati dividende za 2019. godinu u iznosu od 25 kuna po dionici, odnosno sveukupno 83,2 milijuna kuna, koliko je dioničarima isplaćeno u srpnju.

Brojna neovisna istraživanja tržišta potvrdila su uspješnost ukupne kompanijske strategije te je Atlantic Grupa, između ostalog, u izboru tvrtke MojPosao proglašena za petog najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj, dok je Cedevita prema istraživanju agencije Ipsos najpoželjniji brend u kategoriji bezalkoholnih napitaka u Hrvatskoj i Sloveniji te drugi najpoželjniji u Srbiji.

Tagovi: Atlantic Grupa, Argeta, Farmacia, Donat Mg, Farmacia, Emil Tedeschi
PROČITAJ I OVO
Pragusa tvrdi da će od lipnja iz Dubrovnika letjeti za New York, Peking i Tokio?!
HRABRE NAJAVE
Pragusa tvrdi da će od lipnja iz Dubrovnika letjeti za New York, Peking i Tokio?!
ZAGREB - Kompanija pod imenom Pragusa (kombinacija imena Praga i Dubrovnika - Ragusa) planira u predstojećem ljetnom redu letenja pokrenuti zanimljiv program - u planu je baziranje dva širokotrupna zrakoplova u oba spomenuta grada i pokretanje linija prema svjetski poznatim odredištima.
Erjavec postao pomoćnik direktora Iskratela
KARIJERE
Erjavec postao pomoćnik direktora Iskratela
LJUBLJANA – Bivši slovenski ministar vanjskih poslova i lider DeSUS-a, Karl Erjavec, imenovan je za pomoćnika direktora za strana tržišta kompanije Iskratel iz Kranja, potvrdila je danas ta kompanija.
Osnovano čak 40% manje tvrtki nego prije godinu dana
OŠTAR PAD
Osnovano čak 40% manje tvrtki nego prije godinu dana
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice veljače 2021.
United Grupa imenovala Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom Forthneta
KARIJERE
United Grupa imenovala Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom Forthneta
ZAGREB – United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operator u jugoistočnoj Europi, objavila je danas imenovanje Panayotisa Georgiopoulosa izvršnim direktorom svoje grčke jedinice Forthnet, pružatelja telekomunikacijskih i pay-TV usluga i to od 1. travnja 2021. godine.
H&M obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru
POTEZI
H&M obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru
KOPENHAGEN - Švedski lanac trgovina odjeće H&M potvrdio je u ponedjeljak da je obustavio nove narudžbe proizvođačima u Mjanmaru nakon vojnog puča i nasilnog suzbijanja prosvjeda građana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE