GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Neto dobit povećana 8,8%, najveći rast u Hrvatskoj i BiH

Atlantic Grupa: Neto dobit povećana 8,8%, najveći rast u Hrvatskoj i BiH
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2018 / 10:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2018. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 2,5 milijardi kuna, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja rast od 4,1 posto ukoliko se isključi utjecaj prodane uslužne proizvodnje sportske prehrane uslijed prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 296,4 milijuna kuna i veća je za 5,3 posto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 8,8 posto na 167,6 milijuna kuna.

Dobri rezultati ostvareni su na krilima rasta distribucijskog poslovanja i vlastitih robnih marki.

- Iza nas je balansirano polugodište u kojem bilježimo rast na svim značajnim tržištima i većini poslovnih područja. Rast prihoda i dalje prati rast profitabilnosti, a nastavljamo i s daljnjim smanjenjem zaduženosti', kazao je Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe za financije.

Od događaja koji su obilježili polugodište izdvaja se uspješno okončanje procesa izglasavanja nagodbe vjerovnika Agrokor grupe. Prema nagodbi, ukoliko Konzum ostvari četverogodišnji planirani EBITDA koji je uključen u projekcije menadžmenta Agrokora i savjetnika, kao podloge za postizanje nagodbe, Atlantic Grupa će naplatiti sva preostala potraživanja od članica Agrokor Grupe iz razdoblja prije pokretanja postupka izvanredne uprave, a koja iznose oko 60 milijuna kuna.

Polugodište će obilježiti i nedavno potpisani ugovor o kupoprodaji društva Neva kojim taj najveći proizvođač kozmetike u Hrvatskoj prelazi u vlasništvo tvrtke Magdis, poznate po renomiranoj robnoj marki Biobaza te ljekarničkih i medicinskih sirovina. Atlantic je ovime nastavio provoditi svoj strateški program dezinvestiranja „non-core“ malih poslovnih operacija, započet lani prodajom proizvodnih pogona sportske i aktivne prehrane belgijskom Aminolabsu.

Polugodište je obilježila i konsolidacija distribucijskog poslovanja. Ugovorene su suradnje s novim principalima - Red Bullom u Srbiji i Marsgrupom u Hrvatskoj, što je omogućilo stabilan rast distribucije na tim tržištima.

Osim toga, u internoj organizaciji cjelokupno distribucijsko poslovanje reorganizirano je u jedinstveno područje. Među brojnim inicijativama iz razvoja vlastitog asortimana doprinosom se ističu rezultati nove proizvodnje Argete u SAD-u, dvoznamenkasti rast instant turske kave Black'n'Easy te redizajnirana Cockta s izvrsnim rezultatima u HoReCa kanalu.

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su utjecala Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi s rastom od 12,5 posto, Pića s rastom od 9,6 posto i Kava s rastom od 6,8 posto. Kava je ujedno i najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima s 21,3 posto udjela i 531,4 milijuna kuna prihoda od prodaje.  
Od pojedinačnih tržišta je najviši rast ostvaren u Hrvatskoj – 8,3 posto, a slijedi Bosna i Hercegovina s 6,9 posto i Srbija koja je rasla stopom od 6,1 posto. Značajan rast bilježi se i na ostalim tržištima regije – Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu - koja su rasla 9,8 posto.

Tagovi: Atlantic Grupa, Emil Tedeschi, Zoran Stanković, Agrokor, Konzum, Aminolabs, Droga Kolinska, Neva, Magdis
PROČITAJ I OVO
Turkish Airlines ugodno iznenadio: Cargo segment zaslužan za dobit
U PLUSU
Turkish Airlines ugodno iznenadio: Cargo segment zaslužan za dobit
ISTANBUL - Turkish Airlines postao je jedan od prvih velikih zrakoplovnih prijevoznika koji je ove godine zabilježio dobit, jer su mu prihodi od tereta pomogli da prevlada oštar pad broja putnika uzrokovan pandemijom koronavirusa.
Washington zagovara ukidanje patenata za cjepivo protiv covida
PATENTI
Washington zagovara ukidanje patenata za cjepivo protiv covida

WASHINGTON - Sjedinjene Države zagovaraju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv covida-19 kako bi se ubrzali proizvodnja i raspodjela dragocjenog seruma u svijetu, priopćila je u srijedu Bidenova administracija.

Energoprojekt u 2020. ostvario milijardu dinara neto dobiti
U PLUSU
Energoprojekt u 2020. ostvario milijardu dinara neto dobiti
BEOGRAD – Energoprojekt holding AD u 2020. godini ostvario je prihod od 28,3 milijardi dinara i neto dobitak od milijardu dinara.
Njemačka, Francuska i Španjolska dogovorile se o borbenom avionu
DOGOVOR
Njemačka, Francuska i Španjolska dogovorile se o borbenom avionu
BERLIN - Francuska, Njemačka i Španjolska dogovorile su se o idućim koracima u razvoju zajedničkog borbenog zrakoplova i nadaju se da će do sredine svibnja usuglasiti sve pojedinosti, izjavio je u srijedu izvor iz njemačkog ministarstva obrane.
Deutsche Post utrostručio dobit zahvaljujući procvatu internetske trgovine
UZLET
Deutsche Post utrostručio dobit zahvaljujući procvatu internetske trgovine
BERLIN - Njemačka logistička tvrtka Deutsche Post izvijestila je u srijedu da je utrostručila dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući procvatu internetske trgovine, predviđajući nastavak tog trenda i oživljavanje globalne razmjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE