GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Blagi pad prihoda, neto dobit snižena 5,3%

Atlantic Grupa: Blagi pad prihoda, neto dobit snižena 5,3%
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 10:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Iako je poslovanje više od godinu dana pod utjecajem pandemije COVID-19, Atlantic Grupa u prvom kvartalu 2021. bilježi tek manji pad prihoda od prodaje, koji iznose 1,2 milijardi kuna, a što je 2,4 posto manje u odnosu na isti period 2020.

obit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 168,0 milijuna kuna i niža je za 7,4 posto, dok neto dobit iznosi 84,6 milijuna kuna i bilježi pad od 5,3 posto. Blagi pad u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine posljedica je značajnih ograničenja u radu ugostiteljskih objekata kao i drugih mjera za suzbijanje pandemije koje su utjecale na smanjenu potrošnju izvan vlastitih domova kroz cijeli prvi kvartal ove godine, ali i povećane prodaje određenih kategorija, primarno Argete i Farmacije, u ožujku prošle godine, uslijed stvaranja zaliha kućanstava nakon izbijanja pandemije.

“Zadovoljni smo rezultatima ostvarenima u prvom kvartalu 2021. Atlantic Grupa pokazala je otpornost na krizu i stabilnost poslovnog modela, što je prepoznalo i tržište kapitala te smo ostvarili i povijesno najvišu cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi. Unatoč krizi nastavljamo s planiranim investicijama potrebnim za dugoročan rast, među kojima se ističe ulaganje u novu tvornicu Argete u okolici Varaždina. Posebno me veseli lansiranje dvaju potpuno novih brendova razvijenih u Atlantic Grupi – visokokvalitetne mliječne čokolade Jimmy Fantastic i seta proizvoda na bazi zobi Boom Box. Naši prioriteti i u neizvjesnosti daljnjeg razvoja pandemije ostaju isti – zdravlje i sigurnost naših djelatnika, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuirane opskrbe naših kupaca i potrošača te društvena odgovornost u najširem smislu“, komentirao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Donat predvodnik rasta prodaje

Najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su poslovno područje Donat s rastom od 10,1 posto, Kava kao pojedinačno najveća kategorija s rastom na tržištima Hrvatske, Austrije i Njemačke te Delikatesni namazi sa značajnim rastom na tržištima Njemačke, Švicarske i Švedske. Vlastiti brendovi sudjeluju u prodaji sa 63,3 posto, brendovi vanjskih principala predstavljaju 27,2 posto ukupnog prohoda od prodaje, a ljekarnički lanac Farmacia 9,5 posto.

Nova tvornica i dva nova brenda

Atlantic Grupa je, s obzirom na odličan razvoj poslovanja i planove rasta u kategoriji delikatesnih namaza, u ožujku započela ulaganje u izgradnju nove tvornice proizvoda pod robnom markom Argeta i to na području općine Kneginec u okolici Varaždina. Investicija ukupne vrijednosti od oko 50 milijuna eura započela je kupnjom zemljišta i odvijat će se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon prema planu bi trebao biti pušten u rad u roku od 15 mjeseci od ishođenja građevinske dozvole. Realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mjesta. Na tržište Hrvatske i Slovenije lansiran je također novi brend, visokokvalitetna mliječna čokolada Jimmy Fantastic, a za lansiranje je spremna i paleta proizvoda na bazi zobi pod brendom Boom Box.

U nastavku godine kompanija će se nastaviti fokusirati na jačanje pozicije prepoznatljivih regionalnih brendova, internacionalizaciju (primarno Argete i Donata), podršku novim brendovima, razvoj distribucijskog poslovanja te moguća spajanja i akvizicije.

Tagovi: Atlantic Grupa, Argeta, Farmacia, Jimmy Fantastic, Donat Mg, Farmacia, Emil Tedeschi
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE