GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AS Holding prva bh. privatna kompanija s kojom Njemačka razvojna banka uspostavlja saradnju

AS Holding prva bh. privatna kompanija s kojom Njemačka razvojna banka uspostavlja saradnju
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 09:50
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vispak d.d. Visoko, članica AS Holdinga, i Njemačka razvojna banka DEG - Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft, potpisali su nedavno ugovor o kreditiranju u iznosu od 12,1 milion eura.

Time je AS Holding prva privatna kompanija u Bosni i Hercegovini koja je ostvarila saradnju sa Njemačkom razvojnom bankom. Ovim ugovorom DEG ulazi u Vispak kao jedini kreditor, a sredstva su namijenjena za refinansiranje kao i za kapitalna ulaganja. Sredstva će biti iskorištena u izgradnju sistema obnovljivih izvora energije, tačnije za postavljanje solarnih panela na poslovnu zgradu Vispaka, kao i u nabavku novih postrojenja i automatizaciju procesa proizvodnje, od kafe, preko praškastih proizvoda, do čokolada.

Novim investicijama, Vispak će uz u smanjenje troškova energije i emisije CO2, značajno povećati i modernizirati proizvodne kapacitete, te dodatno podići standarde uspostave i kontrole kvaliteta.

Ugovor su ispred Vispaka potpisali Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS Holdinga, uz prisustvo direktorice Vispaka Nine Bijedić Mujanović, te Mirze Kasuma CFO AS Holdinga, a potpisnici ispred DEG-a su potpredsjednici Irene Stechert i Ruediger Brain (Corporates/Funds Europe/Middle East/Central Asia).

“Vispak i AS Holding se raduju uspostavljanju saradnje sa DEG-om, kao partnerom za dalje širenje svog poslovanja, a sam potpis ovog ugovora je potvrda kvalitete poslovanja naše Grupacije. Posebno raduje da smo u potpunosti zadovoljili visoke standarde u korporativnom, finansijskom, ekološkom i etičkom domenu. To da smo prva privatna korporacija u Bosni i Hercegovini koja je prihvatljiv partner jednoj ovakvoj instituciji kakva je Njemačka razvojna banka, ne samo da naše brendove čini još zanimljivijim na EU tržištu, već je i dodatni motiv da istrajemo u našoj misiji jačanja bosanskohercegovačke prehrambene industrije. Ovom prilikom bih se zahvalio na ukazanom povjerenju, kao i na profesionalnom angažmanu timova s obje strane koji su sudjelovali u realizaciji ovako značajnog projekta, a koji je nadamo se, početak jedna duge i uspješne saradnje sa DEG-om kao partnerom”, izjavio je Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS Holdinga.

Benefit ovog ugovora se ne ogleda samo u finansijskim efektima, nego u činjenici da se radi o razvojnoj banci, te je takva saradnja zasigurno garant daljeg rasta I razvoja našeg poslovanja a sve u cilju standardizacije poslovanja I podizanja konkurentnosti kompanije na još višu razinu.
”Drago nam je pratiti Vispak u daljem rastu i po prvi put ulagati izravno u jednu kompaniju u Bosni i Hercegovini. Istodobno, doprinosimo tržišnom razvoju promoviranjem viših standarda u preradi hrane i kontroli kvaliteta, ali i ekološki prihvatljivoj proizvodnji”, komentirala je Monika Beck članica Upravnog odbora DEG-a.

Ovo je nakon slične saradnje sa Austrijskom razvojnom bankom (OeEB), te saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), treća razvojna banka koja je ukazala povjerenje AS Holdingu.

Tagovi: AS Holding, Vispak, Rusmir Hrvić, Njemačka razvojna banka
PROČITAJ I OVO
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
EPILOG
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
DUBROVNIK – Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem s broda Atlantske plovidbe (AP) “Miho Pracat” u Japanskom moru, zbog proteka vremena za preživljavanje od preko 25 sati, izjavila je u nedjelju voditeljica odnosa s investitorima i javnošću AP-a Sanja Putica.
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE