GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AS Holding prva bh. privatna kompanija s kojom Njemačka razvojna banka uspostavlja saradnju

AS Holding prva bh. privatna kompanija s kojom Njemačka razvojna banka uspostavlja saradnju
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 09:50
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vispak d.d. Visoko, članica AS Holdinga, i Njemačka razvojna banka DEG - Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft, potpisali su nedavno ugovor o kreditiranju u iznosu od 12,1 milion eura.

Time je AS Holding prva privatna kompanija u Bosni i Hercegovini koja je ostvarila saradnju sa Njemačkom razvojnom bankom. Ovim ugovorom DEG ulazi u Vispak kao jedini kreditor, a sredstva su namijenjena za refinansiranje kao i za kapitalna ulaganja. Sredstva će biti iskorištena u izgradnju sistema obnovljivih izvora energije, tačnije za postavljanje solarnih panela na poslovnu zgradu Vispaka, kao i u nabavku novih postrojenja i automatizaciju procesa proizvodnje, od kafe, preko praškastih proizvoda, do čokolada.

Novim investicijama, Vispak će uz u smanjenje troškova energije i emisije CO2, značajno povećati i modernizirati proizvodne kapacitete, te dodatno podići standarde uspostave i kontrole kvaliteta.

Ugovor su ispred Vispaka potpisali Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS Holdinga, uz prisustvo direktorice Vispaka Nine Bijedić Mujanović, te Mirze Kasuma CFO AS Holdinga, a potpisnici ispred DEG-a su potpredsjednici Irene Stechert i Ruediger Brain (Corporates/Funds Europe/Middle East/Central Asia).

“Vispak i AS Holding se raduju uspostavljanju saradnje sa DEG-om, kao partnerom za dalje širenje svog poslovanja, a sam potpis ovog ugovora je potvrda kvalitete poslovanja naše Grupacije. Posebno raduje da smo u potpunosti zadovoljili visoke standarde u korporativnom, finansijskom, ekološkom i etičkom domenu. To da smo prva privatna korporacija u Bosni i Hercegovini koja je prihvatljiv partner jednoj ovakvoj instituciji kakva je Njemačka razvojna banka, ne samo da naše brendove čini još zanimljivijim na EU tržištu, već je i dodatni motiv da istrajemo u našoj misiji jačanja bosanskohercegovačke prehrambene industrije. Ovom prilikom bih se zahvalio na ukazanom povjerenju, kao i na profesionalnom angažmanu timova s obje strane koji su sudjelovali u realizaciji ovako značajnog projekta, a koji je nadamo se, početak jedna duge i uspješne saradnje sa DEG-om kao partnerom”, izjavio je Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS Holdinga.

Benefit ovog ugovora se ne ogleda samo u finansijskim efektima, nego u činjenici da se radi o razvojnoj banci, te je takva saradnja zasigurno garant daljeg rasta I razvoja našeg poslovanja a sve u cilju standardizacije poslovanja I podizanja konkurentnosti kompanije na još višu razinu.
”Drago nam je pratiti Vispak u daljem rastu i po prvi put ulagati izravno u jednu kompaniju u Bosni i Hercegovini. Istodobno, doprinosimo tržišnom razvoju promoviranjem viših standarda u preradi hrane i kontroli kvaliteta, ali i ekološki prihvatljivoj proizvodnji”, komentirala je Monika Beck članica Upravnog odbora DEG-a.

Ovo je nakon slične saradnje sa Austrijskom razvojnom bankom (OeEB), te saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), treća razvojna banka koja je ukazala povjerenje AS Holdingu.

Tagovi: AS Holding, Vispak, Rusmir Hrvić, Njemačka razvojna banka
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE