GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AS Holding: Jedini nam je cilj da se održi zakonita skupština Bosnalijeka

AS Holding: Jedini nam je cilj da se održi zakonita skupština Bosnalijeka
NAJVEĆI VLASNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2022 / 09:44
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - AS Holding, najveći dionićar Bosnalijeka, očitovao se o situaciji u toj kompaniji.

Njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti.

"Kao trenutno najveći dioničar Bosnalijeka sa pravom glasa, AS Holding je posebno zainteresiran za stabilno i uspješno poslovanje ove kompanije. Sve aktivnosti koje poduzimamo imaju za cilj daljnje jačanje Bosnalijeka, a osnovni preduslov za to je mogućnost upravljanja kapitalom po principima korporativnog upravljanja, te imenovanje upravljačkih struktura koje neće biti opterećene pravosudnim istragama, optužbama za kriminal, pranjem novca, sklapanjem štetenih Ugovora za Bosnalijek i drugim malverzacijama.

Nama kao dioničaru je jedini cilj da se održi zakonita skupština društva, međutim upravljačke strukture Bosnalijeka su upravo te koje već 9 mjeseci nisu održale niti jednu skupštinu bez obzira na Zakonsku obavezu i molbe dioničara sa preko 5% i 10% glasova.

Vjerujemo da iste ciljeve imaju i svi zaposlenici Bosnalijeka pa i sindikalna organizacija koja je navodni organizator jučerašnjeg protestnog okupljanja u krugu kompanije. Kao najveći dioničari iskazujemo razumijevanje za brigu radnika za budućnost Bosnalijeka, ali odbacujemo izrečene optužbe o navodnoj želji dioničara da unište kompaniju u koju smo uložili vlastiti kapital.

Upozoravamo da je ovdje riječ o zloupotrebi sindikata od strane uprave Bosnalijeka kako bi se prekrile kriminalne aktivnosti i izvršio pritisak na pravosudna tijela koja vode najmanje dvije zasebne istrage o malverzacijama, pranju novca, sklapanjem štetnih Ugovora za Bosnalijek i drugim kriminalnim aktivnostima članova upravljačkih struktura Bosnalijeka. Uprava Bosnalijeka se krije iza penzionera, sindikata, dijela radnika, eksterne revizije, a sve u ciju da bi sačuvali svoje pozicije.

Istovremeno uprava Bosnalijeka vrši pritisak i lobiranje na dioničare te intenzivno radi na prodaji društva jednoj stranoj kompaniji, te smatramo da to zaista i treba biti najveća briga sindikata i zaposlenih društva jer bi se Bosnalijek pretvorio u proizvodni pogon i skladište, a BiH ostala bez važne domaće industrije koja je veoma bitna za svaku državu. Mi nećemo podleći tim pritiscima i ogromnim ponuđenim milionima. Naš isključivi cilj je da Bosnalijek ostane uspješna domaća farmaceutska kompanija ali da i dalje nosi ime BOSNAlijek još dugo godina i još dosta generacija."

Tagovi: AS Holding, Bosnalijek
PROČITAJ I OVO
Sindikat pozvao osoblje Lufthanse na novi štrajk
ŠTRAJK
Sindikat pozvao osoblje Lufthanse na novi štrajk
FRANKFURT - Sindikat Verdi pozvao je danas osoblje zračne luke njemačkog zrakoplovnog prijevoznika Lufthansa na štrajk koji bi trebao trajati od srijede do petka.
Puma bilježi nižu neto dobit u četvrtom tromjesečju, očekuje rast u 2024.
SOLIDNO
Puma bilježi nižu neto dobit u četvrtom tromjesečju, očekuje rast u 2024.
BERLIN - Njemački proizvođač sportske odjeće, obuće i dodataka rekao je u utorak da je neto prihod u četvrtom tromjesečju pao 42,3% na 800.000 eura (868.500 dolara) u odnosu na 1,4 milijuna eura iz prethodne godine.
Atlantska plovidba lani s gubitkom od 2,9 milijuna eura
GUBITAK
Atlantska plovidba lani s gubitkom od 2,9 milijuna eura
DUBROVNIK - Grupa Atlantske plovidbe prošle je godine ostvarila gubitak pripisan imateljima kapitala od 2,93 milijuna eura.
Američki maloprodajni div zatvara 150 trgovina
ODLUKE
Američki maloprodajni div zatvara 150 trgovina
NEW YORK - Američki maloprodajni div Macy's je izvijestio o još jednom tromjesečju pada prodaje.
Munich Re: Dobit u 2023. nadmašila očekivanja unatoč potresu u Turskoj
IZNAD OČEKIVANJA
Munich Re: Dobit u 2023. nadmašila očekivanja unatoč potresu u Turskoj
MUNCHEN - Njemačka reosiguravajuća kompanija Munich Re zaključila je 2023. godinu s neto dobiti od 4,6 milijardi eura, dok je kompanija prvotno očekivala dobit od četiri milijarde eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE