GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA

Arena Hospitality Group sa 66,8 posto manjim prihodima i znatno manjom EBITDA
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 15:51
Autor: SEEbiz

PULA - Arena Hospitality Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je 228,7 milijuna kuna prihoda ili 66,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je EBITDA iznosila 18,6 milijuna kuna za razliku od lanjskih 249 milijuna kuna, podaci su iz nereviranog i konsolidiranog izvješće te hotelske grupacije.

Rezultati ove godine pod negativnim su utjecajem pandemije, ograničenja putovanja i smanjene turističke potražnje za međunarodnim putovanjima, kaže u izvješću predsjednik uprave te Gupacije Reli Slonim. Ističe da je sve to znatno negativno utjecalo na hotelijersko tržište, s velikim brojem otkazanih rezervacija i nedolascima.

To se u proljeće dogodilo i Areni te je zatvorila sve objekte Hrvatskoj i smanjeno radila u Njemačkoj i Mađarskoj, gdje također ima hotele, no kroz ljeto i s popuštanjem mjera rezervacije i dolasci turista u Hrvatskoj su počeli rasti te su u srpnju otvoreni dodatni objekti.

"Poslovanje je krenulo zadovoljavajućim tempom, međutim, šire hrvatsko tržište počelo se suočavati s novim izazovima vezanim uz pandemiju. Istarska regija, u kojoj su pozicionirani svi objekti Grupe, pohvaljena je zbog načina upravljanja mjerama koje je provodila kako bi se spriječilo širenje virusa, ali na žalost druge regije u Hrvatskoj nisu uspijevale postići slične rezultate, što je dovelo do povećanja broja zaraženih, a kao rezultat toga, nekoliko europskih zemalja predstavilo je Hrvatsku kao zemlju s visokim stupnjem rizika za svoje stanovnike koji tamo putuju. Uslijedili su raniji odlasci turista, otkazivanja i usporavanje novih rezervacija te je druga polovica kolovoza bila daleko od zadovoljavajuće, a očekivane brojke u rujnu i listopadu nisu se ostvarile", komentira Slonim.

To je sve utjecalo i na spomenuti pad prihoda i operativne dobiti Grupe, pri čemu još iznosi i da su prihodi od smještaja pali na 186,4 milijuna kuna ili za 67,3 posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci, dok je stupanj zauzetosti prepolovljen na 27,1 posto.

Pala je i prosječna cijene smještaja, za 9,5 posto, na 539,5 kuna, što je umanjilo i prihod po raspoloživoj sobi za 55,6 posto

"Grupa koristi potpore vlada u zemljama u kojima posluje kako bi se nosila s financijskim poteškoćama u ovim izazovnim vremenima i čim više održala likvidnost, zbog čega smo fokusirani i na daljnje optimiziranje troškova. Vladina potpora u Hrvatskoj produžena je do kraja godine, a u Njemačkoj do kraja 2021., a uz to Grupa ima podršku i banaka s kojima dugo godina surađuje", naglašava Slonim.

U Hrvatskoj prihodi manji 68,8 posto

Osvrće se i na rezultate na svim pojedinačnim tržištima gdje posluje Arena Hospitality Grupa, pa tako i na Hrvatsku, gdje je u devet mjeseci ostvarila 68,8 posto manje ukupnih prihoda nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno 156,3 milijuna kuna.

Prihod od smještaja smanjen je pritom za 68,3 posto i to kao rezultat pada prosječne cijene smještaja za 11 posto, na 490,6 kuna i smanjene zauzetosti.

EBITDA je pak iznosila za devet mjeseci u Hrvatskoj 23,7 milijuna kuna, za razliku od 189,7 milijuna kuna u devet mjeseci prošle godine.

Dodajući da su aplicirali za potpore za očuvanje radnih mjesta, kao i za druge potpore vezane uz poreze i doprinose u skladu sa donesenim mjerama vlade za pomoć gospodarstvu, Slonim naglašava i da su u devet mjeseci finalizirali predviđena ulaganja koja su bila u tijeku i/ili pri završetku te prethodno ugovorena.

Ukupno su uložili 212,7 milijuna kuna, što je malo više od lanjskih 196,3 milijuna kuna u istom razdoblju, i to u preuređenje kampova, turističkih naselja i soba, javnih površina i objekata pojedinih hotela.

Tagovi: Arena Hospitality Group, poslovni rezultati, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE