GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arena Hospitality Group: Prihod potonuo 84,8%, EBITDA gubitak povećan 66,5%

Arena Hospitality Group: Prihod potonuo 84,8%, EBITDA gubitak povećan 66,5%
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 08:29
Autor: SEEbiz
PULA - U prvom tromjesečju ove godine prihodi Arena Hospitality Groupa smanjeni su za 84,8% na 8,6 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2020.: 56,5 milijuna kuna), a EBITDA gubitak porastao je za 66,5% na negativnih 32,8 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2020.: negativnih 19,7 milijuna kuna).

Prihodi od smještaja bilježe pad od 87,2% na 5,2 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu (prva tri mjeseca 2020.: 40,7 milijuna kuna) kao rezultat pada stupnja zauzetosti za 3.977,5 baznih poena na 9,6% i pad prosječne cijene smještaja za 38,8%, koja je iznosila 398,1 kuna (prva tri mjeseca 2020.: stupanj zauzetosti 49,4%, prosječna cijena smještaja 650,8 kuna). U zemljama u kojima posluje, Grupa koristi potpore vlada kako bi se nosila s ovim izazovnim vremenima i fokusirana je na očuvanje svoje likvidnosti i održivosti daljnjim optimiziranjem troškova.

HRVATSKA

Prvo tromjesečje, zbog izrazito sezonskog karaktera poslovanja, je period niske poslovne aktivnosti kada je većina objekata zatvoreno. Ove smo godine zbog pandemije i mjera, koje su poduzele hrvatska, ali i druge vlade, bili primorani zatvoriti naše objekte koji su uobičajeno operativni i izvan sezone i odgoditi otvaranje ostalih objekata, koje obično otvaramo prije Uskrsa. Uskrs je ove godine bio u prvom tjednu travnja, a u normalnim okolnostima rezervacije i dolasci započinju tjednima unaprijed. Ukupni prihodi smanjeni su za
49,0%, na 5,1 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2020.: 10,0 milijuna kuna). Smanjenje prihoda od smještaja za 60,0% rezultat je pada prosječne cijene smještaja za 6,9%, na 333,1 kuna (prva tri mjeseca 2020.: 357,9 kuna) i smanjenja stupnja zauzetosti od 2.668,9 baznih poena, na 15,1%.

EBITDA gubitak smanjen je za 20,2% na 20,9 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2020.: 26,2 milijuna kuna). Uobičajeno je da se tijekom prvog tromjesečja Društvo priprema za sezonu, što uključuje zapošljavanje sezonskih zaposlenika kao i troškove poput onih koji se odnose na pripremu objekata prije otvaranja. Kako zbog trenutnih okolnosti priprema za sezonu kasni, navedeni troškovi nisu ostvareni u prvom tromjesečju. Kada to okolnosti dozvole, Društvo će biti u poziciji brzo i efikasno pripremiti objekte za otvaranje i rad.

Nadalje, Društvo i dalje koristi potpore u skladu s mjerama donesene od strane Vlade Republike Hrvatske, a koje se odnose na očuvanje zaposlenosti, konkretno Vlada je pomogla tvrtkama u pokrivanju značajnog dijela troška plaća. Za Društvo je to iznosilo otprilike 9,7 milijuna kuna tokom izvještajnog razdoblja. Vladine potpore u Hrvatskoj produžene su do svibnja 2021. Tijekom prvog tromjesečja ukupno je uloženo 19,4 milijuna kuna pretežno u obnovu Grand hotela Brioni Pula.

U Hrvatskoj se program repozicioniranja hotela Brioni u Puli odvijao prema rasporedu, pri čemu Grupa pozorno prati tržišne uvjete i u skladu s tim prilagođava datum otvaranja objekta.

NJEMAČKA, MAĐARSKA I SRBIJA

Objekti u Njemačkoj bilježili su vrlo slabu poslovnu aktivnost s reduciranim brojem soba dok je naš objekt u Mađarskoj bio zatvoren radi uvedenih mjera zatvaranja. Ukupni prihodi tijekom perioda smanjeni su za 93,2% na 3,0 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2020.: 43,9 milijuna kuna). Prihodi od smještaja zabilježili su pad od 93,2%, na 2,3 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2020.: 33,7 milijuna), kao rezultat pada prosječne cijene smještaja za 33,5%, na 520,6 kuna (prva tri mjeseca 2020.: 782,9 kuna) i dosad nezabilježenim padom popunjenosti od 4.809,5 baznih poena na 5,7% (prva tri mjeseca 2020.: 53,8%). EBITDA je smanjena za 198,9%, na negativnih 8,6 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2020.: 8,7 milijuna kuna). Grupa nastavlja koristiti potpore koje su dostupne kako bi ublažila negativan utjecaj na poslovanje. Uz stalnu potporu za troškove plaća ("Kurtzarbeit"), Njemačka je najavila nove potpore, koje su stupile na snagu retrogradno od listopada 2020. i nastavljaju se do lipnja 2021. godine. Grupa namjerava iskoristiti sve aktualne mjere čija realizacija se očekuje tijekom sljedećih mjeseci. Prerano je za procjenu točnog iznosa naknade.

Grupa je konsolidirala poslovne rezultate u Srbiji prvi put nakon kupnje hotela 88 rooms u Beogradu krajem 2020. godine. Hotel je bio zatvoren u prvom tromjesečju zbog epidemioloških mjera.

Grupa trenutno posluje sa znatno smanjenim kapacitetom svog portfelja. U Hrvatskoj su objekti većinom zatvoreni, a poslovanje u Njemačkoj i Mađarskoj značajno je smanjeno.

- Iako izazovi oko pandemije COVID-19 i dalje postoje na nekim od naših ciljanih tržišta, ohrabreni smo sve većom dinamikom programa cijepljenja. Vrijeme kada se međunarodna putovanja mogu nastaviti još uvijek je neizvjesno i stoga nije moguće pružiti značajne smjernice za tekuću financijsku godinu. Nakon povratka potražnje za putovanjima imamo značajno iskustvo u procesu brzog i ponovnog otvaranja objekata. Tijekom proteklih godina mnogi naši objekti su renovirani, a naši su timovi uveli nove, stroge protokole i standarde u vezi sa zdravljem i sigurnošću. Nudimo beskontaktne usluge za goste u većini objekata, a velik dio naših operativnih jedinica čine turistička naselja i kampovi, uključujući širok spektar mogućnosti kampiranja i glampinga, što se pokazalo posebno popularnim posljednjih godina. Ti čimbenici, u kombinaciji s provedenim mjerama učinkovitosti i visokom razinom kapitala sa stanjem novca većim od 363,9 milijuna kuna, znače da je Grupa u dobrom položaju da podnese kontinuirano i značajno smanjenje poslovne aktivnosti ili da ju u potpunosti iskoristi kada popuste epidemiološke mjere i vrati se potražnja za putovanjima, kaže se u izvještaju Uprave.

Tagovi: Arena Hospitality Group, Grand hotel Brioni, hrvatski turizam, poslovni rezultati, 88 Rooms
PROČITAJ I OVO
Ryanair podigao procjene putničkog prijevoza u idućim godinama
BOLJE PROGNOZE
Ryanair podigao procjene putničkog prijevoza u idućim godinama
DUBLIN - Irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair povisio je u četvrtak procjenu broja putnika u sljedećih pet godina, ukazujući na suspregnutu potražnju u Europi i smanjene kapacitete u sektoru zračnog prijevoza putnika zbog pandemije covida 19.
Pet ponuda za trećemajsku novogradnju 514
PONUDE
Pet ponuda za trećemajsku novogradnju 514
RIJEKA - Na javni poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju broda za prijevoz automobila i kamiona (novogradnje 514), koji se gradi u 3. maju, a u vlasništvu je Republike Hrvatske, prispjelo je pet ponuda, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
Mepas i Stanić potpisali ugovor o kupoprodaji zadarske Maraske
KUPOPRODAJA
Mepas i Stanić potpisali ugovor o kupoprodaji zadarske Maraske
ZAGREB - Stanić Beverages, tvrtka u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupnji Maraske, objavili su u četvrtak iz tih tvrtki ne navodeći vrijednost transakcije.
Pipistrelu veliki ugovor s Mađarima
POSLOVI
Pipistrelu veliki ugovor s Mađarima
LJUBLJANA - Slovenski proizvođač ultralakih aviona Pipistrel potpisao je ugovor s mađarskim Genevation Aircraft o prodaji Pipistreloveg aviona VIRUS SW 121A explorer u Mađarskoj te ugovor o pravima prodaje tog aviona za koji tvrtka kaže da vrijedi više od 100 milijuna eura za period više od deset godina.
Accor otvara prvi hotel Mövenpick u Hrvatskoj
HOTELI
Accor otvara prvi hotel Mövenpick u Hrvatskoj
SPLIT - Accor nastavlja s proširivanjem svojeg portfelja u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zahvaljujući partnerstvu s društvom Split Peninsula Properties d.o.o. i razvojnim timom društva MPPD d.o.o., grupacija će plasirati još jedan vrhunski brend u omiljenom turističkom odredištu – gradu Splitu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE