GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arena Hospitality Group: Kasniji Uskrs srezao prihode

Arena Hospitality Group: Kasniji Uskrs srezao prihode
PRVI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2019 / 09:54
Autor: SEEbiz
PULA - Prihodi Arena Hospitality Groupa u prvom kvartalu smanjeni su za 1,1% na 72,8 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2018.: 73,6 milijuna kuna), a EBITDA se poboljšala za 7,0% te iznosi -15,1 milijun kuna (2018.: -16,3 milijuna kuna). 

Prihodi od smještaja bilježe rast od 2,9% na 55,3 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu (prva tri mjeseca 2018. godine: 53,8 milijuna kuna) kao rezultat povećanja stupnja zauzetosti za 430 baznih poena i više prosječne cijene smještaja za 5,6%, što je iznosilo 688,6 kuna. 

Prvo tromjesečje, zbog izrazito sezonskog karaktera poslovanja, je period niske poslovne aktivnosti kada je većina objekata zatvoreno.Uskrs koji je u 2018. godini bio je zadnjeg vikenda mjeseca ožujka, utjecao je na visoku poslovnu aktivnost prvog kvartala 2018. godine. Međutim u 2019. godini, sa Uskrsom krajem travnja, prihodi od smještaja smanjili su se za 18,2% u odnosu na prošlu godinu na 8,1 milijuna kuna. Kao rezultat smanjenja prihoda iznačajnog udjela fiksnih troškova koji nisu pod utjecajem razine aktivnosti, prvo tromjesečje u Hrvatskoj zabilježilo je negativnu EBITDA-u od 31,0 milijuna kuna ili povećanje negativnog rezultata za 17,1%. U prvom kvartalu 2019. godine aktivnosti su bile usmjerene na investicije i pripremu za početak sezone.

Uloženo je 72,8 milijuna kuna. Investicije se odnose na preuređenje soba te zajedničkih prostora hotela, turističkih naselja i kampova. Najznačajnija ulaganja u prva tri mjeseca 2019. godine odnose se na:

- Arena Kažela Campsite: kupnja 74 mobilnih kućica i opreme (od ukupno 164 mobilne kućice), koje će se kupiti i postaviti prije sezone, renoviranje recepcije, dva bazena od kojih je jedan bazen za aktivnosti i jedan za opuštanje;

- Turističko naselje Verudela Beach: adaptacija 10 apartmana i radovi na infrastrukturi kao početak potpune adaptacije nakon sezone 2019. godine;

- Kamp Arena One 99 Glamping: postavljanje dodatnih 10 šatora, što je sada ukupno 193 šatora s uređenjem okoliša i plaže; 

- Park Plaza Histria Pula: zamjena namještaja i pokrova terase;

- Hotel Sensimar Medulin: adaptacija bazena sa novim barom; i

- Kupnja zemljišta u području turističkih naselja: Zlatne stijene, Verudela Beach i Park Plaza VerudelaPula.

NJEMAČKA I MAĐARSKA

Najveći doprinos rastu prihoda od 5,9% a koji iznose 58,6 milijuna kuna dali su art’otel berlin kudamm i nastavak trenda rasta poslovanja hotela Park Plaza Nuremberg. Usporediva EBITDA u 2019. godini (što isključuje utjecaj MSFI 161 ) ukazuje na značajan rast od 14,5% a iznosi 11,5 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2018: 10,0 milijuna kuna). Rastu su doprinijeli hoteli art’otel berlin kudamm, Park Plaza Nürnberg i art’otel cologne.

TEKUĆE POSLOVANJE I OČEKIVANJA

Poslovanje od 31. ožujka 2019. godine u skladu je sa našim očekivanjima. Drugo tromjesečje uobičajeno je intenzivno tromjesečje u Njemačkoj i Mađarskoj, dok je u Hrvatskoj to priprema i početak sezone. Nastaviti ćemo sa ulaganjima u Hrvatskoj, pripremu ulaganja u Njemačkoj i razmatrati mogućnosti daljnjeg širenja u Hrvatskoj i regiji CEE. Uprava Društva predviđa da će rezultati 2019. godine biti u skladu sa očekivanjima.

Tagovi: Arena Hospitality Group, Arena Kažela Campsite, Park Plaza Histria, turističko naselje Verudela Beach
PROČITAJ I OVO
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
PROJEKTI
Udruga slijepih Zagreba otvorila pogon za proizvodnju tekućih sapuna
ZAGREB - Udruga slijepih Zagreba u utorak je otvorila novi pogon za proizvodnju tekućih sapuna koje će prodavati pod brendom "Dodir prirode".
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno
LETOVI
Air Serbia od oktobra leti do Zuricha 19 puta nedeljno

BEOGRAD - Kompanija Air Serbia najavila je da od 1. oktobra uvodi dodatne letove do Ciriha, tako da će četvrtkom, petkom, subotom, nedeljom i ponedeljkom obavljati po tri dnevna leta na ovoj relaciji.

Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
NADE
Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT usidri u Istri
RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT "usidri" u Istri.
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
ŠKVEROVI
3. maj: Kanadskom naručitelju predan novi brod Algoma Interpid
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u utorak je naručitelju, kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta "Algoma Interpid" (gradnja 733), vrijedan 36,5 milijuna dolara, a na svečanosti primopredaje bio je i premijer Andrej Plenković.
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
PARALIZA
Zbog štrajka radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paraliziran javni život
BERLIN - Štrajk radnika javnog prijevoza u utorak je u mnogim njemačkim gradovima paralizirao javni život.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE